Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Ετοιμοι να διώξουν τον Λαγό από την Ευρωβουλή – Επιστολή Βέμπερ για το επεισόδιο με την Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου

 Ο κακός χαμός στην Βουλή με παραλήρημα Xρυσαυγίτη βουλευτή για το Πολυτεχνείο

Ο Γιάννης Λαγός σε περίπτωση που δοθεί εντολή σύλληψής θα πρέπει να το ευρωκοινοβούλιο να άρει την ασυλία του.

Οπως φαίνεται οι διαδικασίες ήδη δρομολογούνται και σύμφωνα με πληροφορίες του Mega από τις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε σήμερα τα απαραίτητα έγγραφα από τις ελληνικές αρχές για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι με αφορμή υβριστικά σχόλια του Γιάννη Λαγού κατά της ευρωβουλευτή της ΝΔ Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Αναλυτικά η επιστολή Βέμπερ στον Σασόλι για τον Λαγό

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην απαράδεκτη συμπεριφορά ενός μέλους, του κ. Ιωάννη Λαγού έναντι ενός μέλους της Ομάδας του ΕΛΚ, της κ. Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Στη διάρκεια ανταλλαγής e-mail στις 6 Οκτωβρίου, κατά τη δίκη του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία ότι συνιστά εγκληματική οργάνωση, ο κ. Λαγός απευθύνθηκε δημοσίως με υβριστικά σχόλια στην κ. Ασημακοπούλου βάσει των ισχυρισμών περί εμπλοκής της σ’ αυτό που ο κ. Λαγός προσδιόρισε ως πολιτική «συνωμοσία κατά μελών της Χρυσής Αυγής».

Επιπλέον, στην ομιλία του στην Ολομέλεια στις 5 Οκτωβρίου 2020 ο κ. Λαγός τόλμησε να κατηγορήσει την εκπρόσωπο του ΕΛΚ ότι «καταρρακώνει τη δημοκρατία» και αποκάλεσε «πολιτικό απόβρασμα» τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για το ρόλο που έπαιξε στο να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Αυτά τα σχόλια υπερέβησαν το όρια του υπεύθυνου πολιτικού διαλόγου τόσο σε προσωπικό, όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Πέραν τούτου, η συμπεριφορά του κ. Λαγού είναι ακόμη πιο ανάρμοστη υπό το φως της ετυμηγορίας που ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 από το Εφετείο στην Αθήνα, που καταδίκασε το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πάντα ισχυρά προσηλωμένο στην προάσπιση με αποφασιστικότητα της δημοκρατίας έναντι του φασισμού κι αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά δεν μπορεί να συνδεθεί με τις αξίες του κοινοβουλίου μας.

Ως εκ τούτου, βάσει του Άρθρου 175 του Εσωτερικού μας Κανονισμού σας ζητώ να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά.

=====

Στο μεταξύ ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής υποστήριξε πως στην περίπτωση του Γιάννη Λαγού, ακόμα και αν φυλακιστεί, μπορεί να παραμείνει ευρωβουλευτής και να μισθοδοτείται κανονικά.

«Δυστυχώς ο κ. Λαγός δεν μπορεί να φύγει από την Ευρωβουλή. Δεν υπάρχει τρόπος εκπτώσεώς του από το αξίωμα αυτό. Ακόμα και αν επέρχονταν έκπτωση, πάλι χρυσαυγίτες θα έπαιρναν την έδρα, ο επόμενος σε σταυρούς στο ίδιο κόμμα. Μπορεί να συλληφθεί και να εκτίσει την ποινή του, αλλά το αξίωμα δεν μπορεί να το χάσει. Θεωρητικά θα είναι ευρωβουλευτής. Θα μισθοδοτείται κανονικά. Άρση ασυλίας μπορεί να γίνει -θα χρειαστεί κάποιο διάστημα- αλλά για την έκπτωση από το αξίωμα θα πρέπει να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη» είπε μιλώντας στο OPEN .

Όσον αφορά στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, που ευνοούν τη μη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, δήλωσε πως και χωρίς τις αλλαγές, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων δεν θα ίσχυε άμεσα.