Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες – Πότε θα ισχύσει

  

Στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκεται το σενάριο για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να δηλώνει από τη Θάσο ότι στόχος είναι «να διασφαλίζονται οι συνθήκες ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής». Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από 1η Ιανουαρίου 2021 θα αυξηθεί η στρατιωτική θητεία στους 12 μήνες.

Πρώτη φορά έγινε λόγος για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (13 Σεπτεμβρίου), από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον ίδιο τότε να δηλώνει πως δεν ήταν βέβαιος για το αν και πότε θα γινόταν τελικά αυτό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε στην πρόσφατη ομιλία του από τη Θάσο την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες. «Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «και διασφαλίζουν τις συνθήκες ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής».

Ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών καθώς και αύξηση των στρατεύσιμων με αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που «θα γίνει σύντομα» αλλά και «με αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό», με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί και ο αριθμός των στρατιωτών που θα υπηρετούν στον Έβρο.

Πηγές της ΕΡΤ αναφέρουν πως η εφαρμογή της αύξησης της στρατιωτικής θητείας θα αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2021 και πως θα γίνει 12μηνη και για τα τρία σώματα στρατού (ξηράς, ναυτικό, αεροπορία). Η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 σε μεταγενέστερο χρόνο.