Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Σεισμός στη Ρόδο: Συναγερμός και επιφυλακή από τους σεισμολόγους – Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας


Σεισμός 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Ρόδου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με την μέτρηση του Ινστιτούτου, ο σεισμός εντοπίζεται 29 χιλιόμετρα βόρεια της Ρόδου και έχει εστιακό βάθος 40 χιλιόμετρα. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή άλλα προβλήματα, αλλά υπήρξε σχετική ανησυχία ειδικά στην πόλη της Ρόδου όπου ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Ο Ευθύμης Λέκκας σχολιάζοντας τις εξελίξεις τόνισε: «ο σεισμός ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη της Ρόδου σεισμός που σημειώθηκε σήμερα στις 20:43 είχε μέγεθος 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρό του εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο σε απόσταση 29 χιλιομέτρων βόρεια της Ρόδου με εστιακό βάθος μεγαλύτερο των 40 χιλιομέτρων».
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας,βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, το Δήμαρχο Ρόδου, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία της περιοχής και ενημερώνει τους Γενικούς Γραμματείς Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας κ.κ. Καραγιάννη και Παπαγεωργίου.
Σύμφωνα με μία πρώτη προσέγγιση ο Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. δεν αναμένει πλούσια σεισμική ακολουθία δεδομένου του εστιακού του βάθους (μεταξύ των 40 με 60 χιλιομέτρων).
Γεωδυναμικά ο σεισμός εντάσσεται στη διαδικασία υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, ενώ δεν είναι άμεσα ορατή η συσχέτισή του με επιφανειακές τεκτονικές δομές.