Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Επί τάπητος λειτουργία καταστημάτων, σχολείων -Πότε οι ανακοινώσεις

 
Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, θα καταρτισθεί το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που θα εφαρμοσθεί μετά την 27η Απριλίου. Αυτό επιβεβαίωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Είμαστε στη φάση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων με ευλάβεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Και πρόσθεσε: «Από την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε στην κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου…. Από τις 27 Απριλίου και μετά θα μπορέσουν όλοι οι Έλληνες να αντιληφθούν πότε θα αρθούν τα μέτρα», υπογράμμισε. Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων και των σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «όλα
αυτά τα στοιχεία, το στρατηγικό σχέδιο για τη μετάβαση στην κανονικότητα θα ανακοινωθεί όλο μαζί και όχι σταδιακά. Ναι το θέμα των σχολείων και των καταστημάτων συζητείται αλλά ο χρόνος ο και ο τρόπος που θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία είναι θέμα της επόμενης ημέρας».
Επιπλέον, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Πέτσας είχε τονίσει: «Από τη συμμόρφωση όλων στα δύσκολα και πρωτόγνωρα αυτά μέτρα, θα εξαρτηθεί η αντίστροφη μέτρηση, για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα.  Όπως είναι γνωστό τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν έως τις 27 Απριλίου. Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται το Στρατηγικό Σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα  λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών. Αλλά, παρακαλώ, δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχουμε αρκετές ημέρες ακόμη μέχρι τις 27 Απριλίου. Και μέχρι τότε τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα. Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές.
Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση στην κανονικότητα, θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη, δεν θα είναι αυτόματη και οριζόντια. Θα είναι σαν θερμοστάτης, όχι σαν διακόπτης. Θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις, διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα. Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου. Και τα αποτελέσματα της Στρατηγικής θα αξιολογούνται καθημερινά», είχε καταλήξει.