Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Μακραίνει η λίστα των νεκρών στην Ελλάδα – Κατέληξε 72χρονος στο «Παπανικολάου» – Στα 92 τα θύματα


Σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση, κατέληξε ένας 72χρονος άνδρας στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Και πλέον οι νεκροί ανέρχονται στους 92 στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό.
Νωρίτερα κατέληξε 47χρονος άνδρας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ο 47χρονος είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ στις 8 Απριλίου με υποκείμενα νοσήματα (λέμφωμα, αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών το 2019, πνευμονολογική εμβολή).
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα, 56 νέα
κρούσματα και 2.011 συνολικά επιβεβαιωμένους ασθενείς από κορωνοϊό στη χώρα, εκ των οποίων το 57% είναι άνδρες. Όπως είπε, 77 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 67 έτη, εκ των οποίων 14 γυναίκες. Από τους βαριά ασθενείς το 75% διαθέτουν υποκείμενο νόσημα. 15 ασθενείς με κορωνοϊό εξήλθαν από τις ΜΕΘ.
========
Οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις ομάδες που είναι περισσότερο ευάλωτες. Σε πολλά μέρη δεν έχουν καν νερό και αποχέτευση. Οι Ρομά δεν μπορεί να είναι στόχος μίσους σε αυτή την επιδημία. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Όλοι μαζί, υγειονομικοί, πολιτικοί, πολίτες πρέπει να βοηθήσουμε στην κάλυψη των αναγκών σε αυτές τις στιγμές. Δεν θα μείνουν μόνοι τους. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, διχασμό. Η ενότητα και η αλληλεγγύη θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση. Χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα που συνάντησα.
Έχω ζητήσει να καταγράφεται πλέον στη φόρμα των ασθενών που μπαίνουν στα νοσοκομεία αν καπνίζουν για να διαπιστωθεί αν είναι επικίνδυνος παράγοντας, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
=========
Στεγανοποιείται η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο διότι διαπιστώθηκε πως υπάρχει σχέση με τον οικισμό της Νέας Σμύρνης.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας λαϊκών, κάθε μορφής άσκηση πλανόδιου εμπορίου ενώ θα γίνουν προληπτικοί έλεγχοι σε Τύρναβο, Φάρσαλα, Σοφάδες. Επιπλέον έχει οριστικοποιηθεί το πως θα γίνεται η καραντίνα.
Παντελώς αβάσιμα χαρακτήρισε όσα ακούστηκαν πως κινήθηκαν εναντίον του ιδίου και του κ. Τσιόδρα οι Ρομά. Για τις φωνές στο τέλος της αποχώρησης είπε πως δεν ήταν κάτι ουσιαστικό ενώ σχολίασε πως δεν τηρούνταν οι αποστάσεις ασφαλείας.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα κρούσματα στον καταυλισμό της Λάρισας και είπε πως το αποτέλεσμα ήταν αρχικά 12 θετικά και συνολικά στο τέλος 20. Σήμανε συναγερμός και χρειάστηκε να πάρουμε αποφάσεις για κήρυξη του οικισμού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άρση της δυνατότητας μετακίνησης εκτός οικισμού.
Έχουν γίνει 200 έλεγχοι και τεστ γύρω από την περιοχή και θα μεταφερθούν σε δομή εκτός καραντίνας οι 20 θετικοί στον κορωνοϊό.
Σχεδιάζεται η μεταφορά σε ξενοδοχείο πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν υποκείμενα νοσήματα.