Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Δήμος Ξυλoκάστρου - Ευρωστίνης «Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος»



Φίλες και φίλοι,
οι ανυπόστατες φήμες, οι οποίες δημιούργησαν σήμερα μια αδικαιολόγητη κατάσταση αναστάτωσης στην πόλη μας, με υποχρεώνουν να επικοινωνήσω μαζί σας ώστε να τοποθετηθεί το θέμα στη σωστή του βάση και να αποφύγουμε όλοι σπασμωδικές και ανώφελες κινήσεις.
Μία οικογένεια από την πόλη μας βρέθηκε σε συνεστίαση άλλου Νομού με άτομο το οποίο είχε ταξιδεύσει στο εξωτερικό και το οποίο ήταν τη συγκεκριμένη στιγμή υγιές. Μετά από λίγες μέρες, η εν λόγω οικογένεια ανακάλυψε ότι το άτομο αυτό νόσησε από τον ιό COVID-19. Αμέσως αν και δεν παρουσίασε κανείς από την οικογένεια σημάδια αδιαθεσίας, επικοινώνησε με τον αρμόδιο κρατικό φορέα (ΕΟΔΥ) και ανέφερε τις ανησυχίες της. Δόθηκε η σύσταση να παραμείνει για προληπτικούς λόγους η οικογένεια στο σπίτι για 10 ακόμη μέρες, ώστε να παρέλθει το διάστημα πιθανής εμφάνισης του ιού και να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο φορέα μόνο αν παρουσιαστούν συμπτώματα, ώστε μόνο τότε να παρθεί δείγμα για εξέταση. Αυτά είναι τα αληθινά γεγονότα.
Δεν υπάρχει λοιπόν κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ούτε καν ύποπτο κρούσμα παρά μόνο η δικαιολογημένη ανησυχία μιας οικογένειας. Μιας οικογένειας, η οποία αποτελεί παράδειγμα υπευθυνότητας, αφού ενώ θα μπορούσε να αποκρύψει την ανησυχία της, προτίμησε να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο, χωρίς να έχει καν νοσήσει. Αυτό σημαίνει κοινωνική ευθύνη και είμαστε περήφανοι που αποτελούν μέλη του Δήμου μας.
Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων του Δήμου, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι δεν προβλέπεται αλλά και δεν είναι λογικό να κλείνουν σχολεία από την ανησυχία μιας ασυμπτωματικής οικογένειας. Δεν πρέπει να κινούμαστε με σκοπό και μόνο τις εντυπώσεις αλλά την ουσία και το αποτέλεσμα. Τα σχολεία διακόπτουν τη λειτουργία τους μόνο εάν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και μόνο με εντολή της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΔΥ. Ο Δήμος δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τη διακοπή λειτουργίας τους.
Ο Δήμος μας σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης και έχει προετοιμαστεί να παρέμβει όπου και όταν χρειαστεί. Έτσι το Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν απολυμάνσεις σε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου μας για πρόληψη ιογενών λοιμώξεων, ώστε να μη γίνεται συσχετισμός τους με τον COVID-19 δημιουργώντας ανεπιθύμητες συγχύσεις. Όλα τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά από Δευτέρα. Τα δύο μου παιδιά θα είναι τα πρώτα που θα βρίσκονται στο πρωινό κουδούνι.
Γενικότερα τώρα, παρά τον καταιγισμό της κινδυνολογίας που δεχόμαστε καθημερινά, ο φόβος και ο πανικός μπορούν μόνο να δυσκολέψουν τα πράγματα. Μην ξεχνάμε ότι αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον COVID-19 είναι ότι έχει μεγάλη ευκολία μετάδοσης, όχι όμως ιδιαίτερο ποσοστό σοβαρών επιπλοκών. Ψυχραιμία, πρόληψη, ατομικά μέτρα υγιεινής και προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου αποτελούν μονόδρομο για την επιτυχημένη αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.
Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε άλλο παρά τον ίδιο μας τον φόβο…
ΤΣΙΩΤΟΣ ΒΛΑΣΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ