Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Η τελευταία ζαριά του “Βασιλιά Μπίμπι”…

 Η τελευταία ζαριά του “Βασιλιά Μπίμπι”…
Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Οι τελευταίες ώρες ενός “αυτοκράτορα” ή η μεγάλη επιστροφή του… Το Ισραήλ απέχει μια ανάσα από την εκλογική αναμέτρηση της 2ας Μαρτίου, 3ης μέσα σε έναν χρόνο, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να βρίσκεται αντιμέτωπος με την ήττα και την… απόσυρση από τον δημόσιο βίο.
Ή τουλάχιστον αυτό προέβλεπαν οι μετρήσεις των προηγούμενων εβδομάδων, με
το κόμμα Μπλε και Λευκό του Μπένι Γκαντζ να “κλειδώνει” το προβάδισμά του έναντι του Λικούντ του Νετανιάχου, χωρίς ωστόσο και πάλι να είναι σε θέση να συγκροτήσει κυβέρνηση πλειοψηφίας, με τους κοινοβουλευτικούς συμμάχους του.
Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο “Βασιλιάς Μπίμπι” ανακάμπτει, πολώντας το κλίμα και συσπειρώνοντας την κοινωνική βάση του. Πιθανότατα δεν προλαβαίνει να προσπεράσει τον Γκαντζ, η δική του κοινοβουλευτική συμμαχία ωστόσο μοιάζει πιο κοντά στη συγκρότηση κυβέρνησης πλειοψηφίας.
Φυσικά, το κλειδί θα κρατάει και πάλι ο Άμπι Λίμπερμαν, πάλαι ποτέ σύμμαχος και σήμερα αντίπαλος του Νετανιάχου. Στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αρνήθηκε να προσφέρει στο Λικούντ τις ψήφους του, για να συγκροτηθεί κυβέρνηση.
Αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη η “επιστροφή” Νετανιάχου, ίσως αυτή τη φορά να μην μπορεί να το αποφύγει.

ysterografa.r