Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: 366 οι νεκροί στην Ιταλία – Η Alitalia αναστέλλει τις πτήσεις από και προς το Μιλάνο

Σαρώνει ο κορωνοϊός σε όλο τον κόσμο: Πάνω από 100.000 κρούσματα 

Οι υγειονομικές αρχές στην Ιταλία ανακοίνωσαν απόψε ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία άγγιξαν πλέον τα 7.375, ενώ οι νεκροί είναι 366.
Σε σχέση με χθες έχασαν την ζωή τους άλλοι 133 άνθρωποι, ενώ 622 ασθενείς έχουν ιαθεί. Τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου είναι 1.314. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων έχουν εισαχθεί 650 ασθενείς.
Το 73% των θανόντων ζούσε στην Λομβαρδία. Συνολικά, 3.557 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε δημόσια νοσοκομεία, ενώ 2.180 είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Υπενθυμίζεται πως από το Σάββατο όλη η Λομβαρδία βρίσκεται σε απομόνωση μαζί με άλλες 12 πόλεις του Ιταλικού βορρά.
Στο μεταξύ, αυτή την ώρα σταματά η απομόνωση της μικρής κόκκινης ζώνης γύρω από την πόλη του Λόντι, με 50.000 κατοίκους. Η απόφαση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ισχύουν πλέον όλη την περιφέρεια της Λομβαρδίας.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 αυξήθηκε στις 7.375 από 5.883 που ήταν χθες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σε εθνικό επίπεδο που δίνουν στη δημοσιότητα οι αρχές.

Στο μεταξύ, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με έμφαση στην ανησυχία των νότιων περιφερειών της χώρας, για τυχόν εξάπλωση των κρουσμάτων, λόγω της μεγάλης μετάβασης φοιτητών και εργαζομένων, από το Μιλάνο στην Κάτω Ιταλία.
«Θα υιοθετήσουμε σκληρή στάση με όποιον δεν σέβεται τους κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Yγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Για όσους πρόλαβαν να φύγουν, οι περισσότερες περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας ζήτησαν επίσημα να παραμείνουν στα σπίτια τους για τουλάχιστον δυο εβδομάδες. Την απόφαση αυτή έλαβαν οι περιφερειάρχες της Καλαβρίας, Απουλίας, Καμπανίας και Μπαζιλικάτα. Και στις περιοχές Αμπορούτσο και Μολίζε, στην κεντρική Ιταλία, ελήφθη η ίδια ακριβώς απόφαση.
Ο κατ΄οίκον περιορισμός οφείλεται στην μαζική αναχώρηση πολιτών από το Μιλάνο, την περασμένη νύχτα, με προορισμό περιοχές της νότιας Ιταλίας. Σύμφωνα με πολλούς γιατρούς, υπάρχει έντονη ανησυχία διότι τα δημόσια νοσοκομεία της Νάπολης, του Μπάρι, της Σικελίας και της Καλαβρίας, συχνά δεν διαθέτουν τον ίδιο εξοπλισμό με τα νοσοκομειακά συγκροτήματα του ιταλικού Βορρά και θα ήταν πιο δύσκολο να μπορέσει να αντιμετωπισθεί μια νέα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Ο γνωστός Ιταλός καθηγητής ανοσολογίας Ρομπέρτο Μπουριόνι δήλωσε ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ από την κυβέρνηση της Ρώμης υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εξάπλωση του ιού και στην υπόλοιπη χώρα από την στιγμή που η νέα, διευρυμένη κόκκινη ζώνη δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Στο μεταξύ, η Alitalia αναστέλλει όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από και προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, Μαλπένσα, από αύριο.