Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Κορωνοϊός: Πανικός στην Ιταλία – Ντόμινο κρουσμάτων στην Ευρώπη

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2020/02/italia-koronoios-1.jpg
Ντόμινο κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει προκληθεί στην Ευρώπη. Ο φονικός ιός εξαπλώνεται ταχύτατα από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη: μετά τη γειτονική Ιταλία, που θρηνεί 11 νεκρούς σε διάστημα λίγων ημερών (τέσσερις μόνο χθες), η Αυστρία, η Ελβετία, η Κροατία, η Ρουμανία επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού, από Ιταλούς τουρίστες τα περισσότερα.
Το καθεστώς «καραντίνας» παραμένει στη Βόρεια Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα (320 συνολικά στη χώρα), ωστόσο χθες εντοπίστηκαν περιστατικά κι εκτός της «ζώνης απομόνωσης» σε Σικελία και Φλωρεντία, δημιουργώντας σκηνικό πανικού. Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται και η Ισπανία, όπου χθες αναφέρθηκε ένα κρούσμα στη Βαρκελώνη, ενώ 1.000 τουρίστες τέθηκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Τενερίφης των Καναρίων, όπου Ιταλός τουρίστας διαγνώστηκε με τον ιό. Ενδεικτικό είναι ότι ο αριθμός των ασθενών εκτός Κίνας αυξήθηκε κατά 26% (!) σε μία ημέρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η Ιταλία αποτελεί το επίκεντρο της εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη και βρίσκεται στο «στόχαστρο, αφού πολλές ευρωπαϊκές χώρες της Ε.Ε. εξετάζουν μέτρα για όσους προέρχονται από την Ιταλία. Ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις έχει εκδώσει η Βρετανία για όσους επισκέφθηκαν τη Βόρεια Ιταλία, ανακοινώνοντας ότι θα πρέπει να τεθούν από μόνοι τους σε απομόνωση, ανεξαρτήτως αν εμφανίζουν συμπτώματα.
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι μαθητές που επιστρέφουν στη Γαλλία από εκδρομές στον Ιταλικό Βορρά θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι για 14 ημέρες και αντίστοιχα οι ενήλικες θα πρέπει να αποφύγουν «κάθε μη αναγκαία έξοδο». Επιβάτες πτήσης της Alitalia, προερχόμενης από τις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας, δεν έγιναν δεκτοί στον Μαυρίκιο και το αεροπλάνο αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Ρώμη.
Σε… κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκεται και ο χολιγουντιανός σταρ Τομ Κρουζ, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο ξενοδοχείο του στη Βενετία, εξαιτίας της εξάπλωσης, όπου βρισκόταν για τα γυρίσματα της σειράς «Mission Impossible».
Πολιτική αντιπαράθεση
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα, μετά την παραδοχή του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε πως ο ιός εξαπλώθηκε επειδή «νοσοκομείο αναφοράς δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο». Ο Ματέο Σαλβίνι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του, ζητώντας την παραίτησή του. Ο Κόντε, χθες, επεσήμανε πως η Ιταλία είναι μια ασφαλής χώρα για ταξίδια και τουρισμό, σημειώνοντας πως τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του ιού σύντομα θα αποδώσουν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί 80.000 κρούσματα και οι νεκροί ξεπερνούν τους 2.700, ωστόσο η Κίνα βρίσκεται σε ρυθμό βελτίωσης σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο ΠΟΥ έχει εκφράσει την ανησυχία του για την ξαφνική διασπορά της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας πως αναμφισβήτητα υπάρχει ο κίνδυνος πανδημίας.
Αισχροκέρδεια
Η Λομβαρδία και το Βένετο στον Ιταλικό Βορρά μετρούν πολλά θύματα από την εξάπλωση του ιού -τέσσερις ηλικιωμένοι απεβίωσαν χθες- προκαλώντας πανικό στους ντόπιους. Συνολικά 12 πόλεις με 50.000 κατοίκους έχουν τεθεί σε καραντίνα από την Κυριακή για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού. Οι περιοχές ερήμωσαν και τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει, την ώρα που η αισχροκέρδεια καλπάζει.
Οι ιταλικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τα ανεξέλεγκτα ύψη που έχουν φτάσει οι τιμές στο Διαδίκτυο για τις μάσκες προστασίας και τα απολυμαντικά τζελ, αφού το στοκ των φαρμακείων τελείωσε πολύ γρήγορα, και πολλοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία πουλώντας τα στο Διαδίκτυο. Χθες, στη διαδικτυακή πλατφόρμα «E-bay» η μάσκα κόστιζε 10 ευρώ (από 0,1 ευρώ) και τα 250 ml απολυμαντικού τζελ πωλούνταν 50 ευρώ, από επτά που είναι η τιμή του κανονικά. Η τιμή του λίτρου εκτοξεύεται στα 799 ευρώ. Μάλιστα, κάποιοι απατεώνες, υποδυόμενοι επιθεωρητές υγείας χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες για να αποκτήσουν πρόσβαση στα σπίτια πολιτών και να κλέψουν χρήματα ή τιμαλφή.
ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
Με κορωνοϊό και ο Ιρανός αναπληρωτής υπ. Υγείας
Χαοτική είναι η κατάσταση στο Ιράν, καθώς ουδείς φαίνεται να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών από τον κορωνοϊό, την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας εμφανίστηκε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση να ιδρώνει και να βήχει, εμφανίζοντας συμπτώματα από τον κορωνοϊό! Ο Ιράζ Χαριρτσί επιβεβαίωσε λίγο αργότερα πως είναι θετικός στον ιό.
Το ιρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 61 ασθενούν από τον covid-19, ενώ οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε σειρά μέτρων, όπως στην ακύρωση συναυλιών, στο κλείσιμο σχολείων κι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας. Τη Δευτέρα, τοπικό ειδησεογραφικό δίκτυο μετέδωσε πως οι νεκροί στη χώρα φτάνουν τους 50, κάτι που διέψευσε η κυβέρνηση του Ιράν.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τις ιρανικές αρχές να πουν την αλήθεια για τα κρούσματα του κορωνοϊού, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες ότι η Τεχεράνη απέκρυψε το εύρος της εξάπλωσής του στο εσωτερικό της. Χθες, ειδικοί υγείας των Ηνωμένων Εθνών μετέβησαν στη χώρα για να εξακριβώσουν το μέγεθος της εξάπλωσης, μετά τις καταγγελίες.