Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Εκτακτο: Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ αποχωρεί από το Ιράκ

Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ αποχωρεί από το Ιράκ

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ενημέρωσε την κυβέρνηση της Βαγδάτης ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα αποχωρήσει από τη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

​«Σεβόμαστε την κυρίαρχη απόφαση σας να διατάξετε την αναχώρησή μας», αναφέρει σχετική επιστολή.  Το Reuters με τη σειρά του ανακοίνωσε πως η επιστολή είναι αυθεντική και δόθηκε από στέλεχος του ιρακινού στρατού.
Προβολή εικόνας στο Twitter 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα επιβάλλει «πολύ ισχυρές» κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ εάν υποχρεωθούν να φύγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την ιρακινή επικράτεια, μετά την έγκριση από το ιρακινό κοινοβούλιο ψηφίσματος που αξιώνει την εκδίωξή τους από τη χώρα.
Ενσωματωμένο βίντεο
«Αν απαιτήσουν πράγματι να φύγουμε, αν δεν το κάνουν σε πολύ φιλική βάση, θα τους επιβάλλουμε κυρώσεις που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ», διεμήνυσε ο Τραμπ, ο οποίος εκφράστηκε επί του προεδρικού αεροσκάφους. «Θα κάνουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν να μοιάζουν μάλλον αδύναμες», συμπλήρωσε.
«Έχουμε μια πάρα πολύ ακριβή αεροπορική βάση εκεί. Κόστισε δισεκατομμύρια δολάρια να οικοδομηθεί, πολύ πριν αναλάβω (την προεδρία). Δεν θα φύγουμε αν δεν μας δώσουν τα λεφτά μας πίσω γι’ αυτήν», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.
Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την «απογοήτευση» της Ουάσιγκτον για την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου και αξίωσε η Βαγδάτη να «αναθεωρήσει» τη απόφαση αυτή και τη στάση της.
«Ενώ περιμένουμε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη νομική φύση και τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής, προτρέπουμε σθεναρά τους Ιρακινούς ηγέτες να επανεξετάσουν τη σημασία της συνεχιζόμενης σχέσης των δύο χωρών στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας και της συνεχιζόμενης παρουσίας του παγκόσμιου συνασπισμού για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μόργκαν Ορτέιγκους σε ανακοίνωση που διένειμε σε ΜΜΕ.
«Πιστεύουμε ότι είναι αμοιβαίο συμφέρον των ΗΠΑ και του Ιράκ να συνεχίσουν να μάχονται εναντίον του ΙΚ μαζί», συνέχισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Τραμπ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο το Ιράκ να είναι «κυρίαρχο», «σταθερό» και «να ευημερεί». 
eleftherostypos.gr