Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Ντέρμπι αποδείξεων

 
 Ήρθε η ώρα για το πραγματικά μεγάλο παιχνίδι του πρωταθλήματος. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Είναι το πιο σημαντικό ματς στη χώρα, η μεγαλύτερη αντιπαλότητα, οξύτητα, αλλά και ο αγώνας με την μεγαλύτερη σημασία για τη μάχη του πρωταθλήματος. 
Τη φετινή χρονιά, οι δυο τους ξεχώρισαν από πολύ νωρίς, για την ακρίβεια από την ώρα που ολοκληρώθηκαν τα ρόστερ, φάνηκε πως Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν αφήσει σε μεγάλη απόσταση τους υπόλοιπους.

Την προηγούμενη αγωνιστική ο Ολυμπιακός είχε μία αναπάντεχη απώλεια δύο βαθμών στη Νέα Σμύρνη και έχασε το πλεονέκτημα των δύο βαθμών.
Το φετινό πρωτάθλημα θα είναι μακρύ, η τύχη του θα κριθεί στα πλέι οφ που θα διεξαχθούν από τα μέσα Μαρτίου, μέχρι τα μέσα Μαΐου, οπότε το σημαντικό είναι να είσαι φορμαρισμένος στο τέλος της σεζόν. Ασφαλώς και δεν πρέπει να σου ανοίξει η διαφορά, αλλά το βαθμολογικό πλεονέκτημα που θα πάρει ο νικητής από το παιχνίδι της Κυριακής, δεν θα είναι ανάλογο με αυτό που απέκτησε πέρυσι ο ΠΑΟΚ, με το διπλό στο Καραϊσκάκης.
Παρότι τα δεδομένα θα έπρεπε να έχουν δημιουργήσει συνθήκες για μία πιο ήπια εσωτερική διαχείριση, η πίεση -ειδικά στους γηπεδούχους- είναι τεράστια. Παρότι κανείς δεν μπορεί να πει πως ο Μαρτίνς δεν είναι καλός προπονητής και δεν έχει βοηθήσει την ομάδα με την δουλειά του, το παιχνίδι για τον ίδιο μοιάζει να είναι πολύ κρίσιμο. Φαίνεται σαν να καλείται να αποδείξει πως είναι σε θέση να οδηγήσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος τον Ολυμπιακό. Μοιάζει σαν κοινό μυστικό πως αν χάσει το βράδυ της Κυριακής, η Δευτέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Δεδομένα λοιπόν, ο Ολυμπιακός πηγαίνει με μεγαλύτερη πίεση σε αυτό το παιχνίδι.
Μπορεί κάποιοι φίλοι του Ολυμπιακού να μην ήθελαν να το παραδεχτούν, αλλά ο ΠΑΟΚ πέρυσι είχε ισχυρά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον Ολυμπιακό. Κατέκτησε το νταμπλ με ανωτερότητα, είχε τη δυνατότητα να απορροφήσει πίεση, παίζοντας σε χαμηλά μέτρα, ήταν πιο αποτελεσματικός επιθετικά, χρειαζόταν λιγότερες καθαρές ευκαιρίες για να σκοράρει  και υπερτερούσε σε προσωπικότητα.
Αυτό το χάντικαπ προσπάθησε η διοίκηση του Ολυμπιακού να το καλύψει με τις στοχευμένες μεταγραφές των Σεμέδο, Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί και Σουντανί.

Σε ένα μεγάλο βαθμό τα κατάφερε, όμως ο Ολυμπιακός πάει στο ντέρμπι με μία πίεση που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητη. Ασφαλώς και ο κάθε σύλλογος έχει τις δικές του αντοχές και τους δικούς του κανόνες. Για τον Ολυμπιακό, δύο χρόνια χωρίς τίτλο, φαντάζουν πολλά, όμως το γεγονός αυτό δημιουργεί για το ντέρμπι το εξής ντεζαβαντάζ . Οι παίκτες του Μαρτίνς στο γήπεδο θα γνωρίζουν πως το δικό τους λάθος θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις. Υπάρχει κάτι σαν έξτρα βάρος που καλούνται να σηκώσουν.
Ο ΠΑΟΚ μοιάζει πριν τον αγώνα να είναι πιο ήρεμος. Η αλήθεια όμως είναι πως η ομάδα του Φερέιρα είναι  λίγο κρυμμένη. Ο Ολυμπιακός, έχει βγάλει σαφώς ένα πιο βαρύ πρόγραμμα, έχει δοκιμαστεί σε παιχνίδια πιο υψηλού ανταγωνισμού και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν οι αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα του ρόστερ. Το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ δεν έχει ευρωπαϊκά παιχνίδια βοήθησαν τον προπονητή του να βρει χρόνο για να περάσει στους παίκτες του το ποδοσφαιρικό του σχέδιο, να έχει πιο ξεκούραστη και φρέσκια την ομάδα του, ταυτόχρονα όμως, δεν βοηθά στο να πάρουν τις ευκαιρίες που πρέπει όλοι οι ποδοσφαιριστές και να αξιολογηθεί σωστά το ρόστερ.

Γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο με τον Παναθηναϊκό. Ο Φερέιρα είχε δει την ομάδα του να κερδίζει με άνεση κατώτερους αντιπάλους, όπως την Λαμία που με τον Αντωνίου προπονητή έπαιζε μόνο άμυνα, και τον Βόλο. Προερχόμενος από δύο άνετες νίκες σε παιχνίδια μικρού ανταγωνισμού, κράτησε τους ποδοσφαιριστές που προσέφεραν σε αυτά τα παιχνίδια και είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα, πως όλα λειτουργούν καλύτερα, από ό,τι λειτουργούν στην πραγματικότητα.  Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό βγήκαν τα εξής συμπεράσματα:
Α) Το ντεφορμάρισμα του Μπίσεσβαρ στοιχίζει σημαντικά στην δημιουργία της ομάδας.
Β) Ο Στοχ δεν είναι σε θέση να παίξει στον ρυθμό που θέλει ο προπονητής του.
Γ) Ο Σφιντέρσκι δεν έχει ούτε τον όγκο του Πρίγιοβιτς ούτε την αθλητικότητα του Ακπόμ.
Δ) Το δίδυμο Μίσιτς, Αγκούστο δεν λειτουργεί με την ίδια ασφάλεια σε παιχνίδια που πρέπει και να αμυνθεί.
Ε) από την ομάδα λείπει ο συνδυασμός ταχύτητας, έντασης και δύναμης που προσέφεραν πέρυσι ο Ζαμπά με τον Ακπόμ.
Από όσα αναφέραμε, το μόνο που άλλαξε ο Φερέιρα στις δύο νίκες που ακολούθησαν με ΌΦΗ και ΑΕΛ ήταν να βγάλει από την εξίσωση τον Στοχ. Από τα υπόλοιπα που βγήκαν στην επιφάνεια στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, δεν έχει αλλάξει το παραμικρό. Η απουσία ευρωπαϊκών παιχνιδιών έχει δημιουργήσει μία κατάσταση, με τον Πέλκα να μην έχει πάρει λεπτό στα τελευταία παιχνίδια, παρότι ο Μπίσεσβαρ είναι ντεφορμέ. Οι Βαρέλα,  Μαουρίτσιο να έχουν επιστρέψει, αλλά να μην έχουν παιχνίδι για να αξιολογηθούν και ποδοσφαιριστές που πέρυσι έκαναν την διαφορά και φέτος έχασαν από ένα άσχημο αρχικό ξεκίνημα την θέση τους στην βασική ενδεκάδα, να μην έχουν πάρει τις ευκαιρίες που χρειαζόντουσαν για να επαναξιολογηθούν.
Ο Σφιντέρσκι είναι ένα ικανός επιθετικός, έχει την δυνατότητα να κάνει την διαφορά, όμως ο Ακπόμ σε αυτά  τα παιχνίδια είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο, είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος από τις ελληνικές άμυνες και δεν είναι για πάγκο.
Μοιάζει σαν να μην έχει κρατήσει ο ΠΑΟΚ τα συγκεκριμένα στοιχεία, που πέρυσι του έδιναν ξεκάθαρο πλεονέκτημα. Στο ντέρμπι πηγαίνει πιο ήρεμος, όμως αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και μείνει στο -3. η Δευτέρα θα είναι τελείως διαφορετική.
Η ομάδα του Φερέιρα φαίνεται να έχει σαν πλεονέκτημα πως είναι πιο ήρεμη, όμως είναι και λιγότερο δοκιμασμένη, μοιάζει σαν κρυμμένη. Φέτος έχει διαφορετικά όπλα, δεν έχουμε δει όμως αν είναι αρκετά για να την οδηγήσουν σε μεγάλες νίκες.
Βρήκε στο πρόσωπο του Γιανούλη ένα φουλ μπακ στα αριστερά που προσφέρει πολλά ανεβάσματα και το δικαίωμα στον αριστερό εξτρέμ, να παίζει πιο εσωτερικά και να χτίζει μαζί του συνεργασίες. Ο Λημνιός είναι σε τρομακτική κατάσταση, δείχνει ικανός και πλάτος να προσφέρει και με την ταχύτητα του να δημιουργήσει απειλή στην αντίπαλη άμυνα. Ο προπονητής επίσης δουλεύει την πίεση σε πιο ψηλά μέτρα, κάτι που σε αντίθεση με τις δύο εμφανίσεις που είχε η ομάδα του Λουτσέσκου στο Καραϊσκάκης, δημιουργεί συνθήκες για μεγαλύτερη επιθετικότητα. Πίεση σε πιο ψηλά μέτρα, προσπάθεια για κλέψιμο στην αρχική ανάπτυξη του αντιπάλου και χτίσιμο άμεσων επιθέσεων, στην λογική να εκμεταλλευτεί ο ΠΑΟΚ την καλή μεταβίβαση που έχουν και οι τρεις παίκτες  του άξονα και την κίνηση που μπορεί να πάρει στην πλάτη της άμυνας από τους Σφιντέρσκι, Λημνιό. Αυτά τα στοιχεία έβγαλε στο ΟΑΚΑ, στο μοναδικό εκτός έδρας ντέρμπι που έχει δώσει φέτος, στο μοναδικό ντέρμπι που παρουσίασε θετικά δείγματα.

Μέχρι στιγμής έχει δώσει τρία ντέρμπι και έχει φέρει ισάριθμες ισοπαλίες, ισοφαρίζοντας στις καθυστερήσεις στα δύο εντός έδρα παιχνίδια με Άρη και Παναθηναϊκό , τις εντυπώσεις της κέρδισε μόνο στο παιχνίδι με την ΆΕΚ, κάτι όμως που έχει γίνει και με όλους τους μεγάλους, που έχουν παίξει απέναντι στην ομάδα του Κωστένογλου.
Στο ντέρμπι της Κυριακής έχουμε μάχες σε όλους του χώρους. Πάμε να δούμε που μπορεί να κριθεί το ντέρμπι, αναλύοντας κάθε μάχη ξεχωριστά.
Με την εικόνα που δείχνει η άμυνα του ΠΑΟΚ την φετινή σεζόν, μοιάζει σαν δεδομένο πως αν μπορέσει ο Ολυμπιακός να χτίσει ένα παιχνίδι στα μέτρα του περσινού θα κερδίσει εύκολα. Ο Φερέιρα από την αρχή της σεζόν είχε τα φαντάσματα των Πασχαλάκη, Βαρέλα και πλέον δεν τους έχει ούτε στην ενδεκάδα.
Ο φετινός ΠΑΟΚ δεν αντέχει την πίεση σε χαμηλά μέτρα, έχει πρόβλημα να αντέξει η άμυνα του στα στημένα, δεν κράτησε ούτε απέναντι στην ΑΕΚ και για αυτόν τον λόγο, δεν κέρδισε ένα παιχνίδι που είχε την απόλυτη κυριαρχία, ενώ ο Ολυμπιακός έχει τον Ελ Αραμπί που εξασφαλίζει πως αν του φέρνεις με συχνότητα την μπάλα σε θέση εκτέλεσης, θα βρει δίχτυα.
Ο ΠΑΟΚ καλείται να αναδείξει το πρόβλημα αυτοπεποίθησης, αλλά και δυνατοτήτων που υπάρχει στον παρτενέρ του Σεμέδο. Αποδεικνύεται στην πράξη, πως το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός χρειαζόταν δύο στόπερ και όχι έναν. Ο Μαρτίνς είναι υποχρεωμένος να πάει στο ντέρμπι με τον Αβραάμ, που θυμίζω πως τον περασμένο Ιανουάριο ήρθε για να κλείσει την καριέρα του τιμητικά. Το να αναδείξει την αδυναμία στο συγκεκριμένο χώρο ο ΠΑΟΚ, είναι ένα στοίχημα για την ομάδα του Φερέιρα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός φαίνεται πως θα ξεκινήσει τον Σφιντέρσκι και θα κρατήσει στον πάγκο τα προσόντα του Άκπομ. Τον συνδυασμό δύναμης και ταχύτητας που διαθέτει ο Άκπομ, λογικά θα πρέπει να τα αντέξει η άμυνα του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο. Χρήσιμος και τίμιος ο Πολωνός, όμως στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό δεν μπορούσε μόνος τους στην επίθεση, να επιτρέψει στους συμπαίκτες του να τον τροφοδοτήσουν.
Ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα, σε αντίθεση με τις δύο εμφανίσεις της ομάδας του Λουτσέσκου στο Καραϊσκάκης, θα πιέσει τους Αβραάμ, Σεμέδο στην πρώτη πάσα και σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να πάρουν καλό βαθμό οι παίκτες του Ολυμπιακού και ασφαλώς να βοηθήσουν σημαντικά και οι χαφ. Ήταν υπέροχοι οι ερυθρόλευκοι στην μεταφορά μπάλας για ένα ημίχρονο στο Λονδίνο.
Υπάρχουν σημαντικές μάχες στα άκρα του γηπέδου. Και οι δύο προπονητές στηρίζουν σημαντικά κομμάτια της επιθετικότητας τους στους ακραίους ποδοσφαιριστές. Υπάρχει και ακόμα ένα κοινό. Οι δύο πιο επικίνδυνοι επιθετικά ακραίοι τους πέφτουν πάνω στους δύο μπακ, που έχουν μεγαλύτερες ελευθερίες στο παιχνίδι τους.
Θα έχουμε δύο ζευγάρια που η έκβαση τους σε μεγάλο βαθμό μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Γιαννούλης-Ποντένσε, Τσιμίκας-Λημνιός.
Τόσο ο Γιαννούλης όσο και Τσιμίκας, λειτουργούν πολύ επιθετικά και δίνουν έναν επιπλέον ποδοσφαιριστή με τα ανεβάσματα τους, στην δική τους πλευρά. Ο Φερέιρα, επειδή έχει τα ανεβάσματα του Γιαννούλη στα αριστερά, σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τον φορμαρισμένο Λημνιό στα δεξιά, για να πάρει τα τρεξίματα του και έναν εκ των Ελ Καντουρί- Βιεϊρίνια μπροστά από τον Γιαννούλη, με σκοπό να δίνουν έξτρα βοήθειες και στον χώρο του κέντρου και στο να κρατήσουν τον Ομάρ.
Ο Μαρτίνς πολλές φορές φαίνεται πως κρατά τακτικά τον Μασούρα χαμηλά, για να κάνει αυτός μία βρώμικη δουλειά, με σκοπό να ελευθερώνει τον Τσιμίκα. Για τον Φερέιρα είναι ξεκάθαρο πως η ελευθερίες που δίνει στον Γιαννούλη, κάνουν πιο συντηρητικό τον ρόλο του Μάτος, που στην ουσία μένει σαν τρίτος στόπερ και ο Μαρτίνς όμως την φετινή χρονιά κρατά περισσότερο πειθαρχημένο τον Ομάρ, για να παίρνει επιθετικότητα από τον Τσιμίκα.
Θα είναι σημαντικός παράγοντας του αγώνα η επικράτηση στις μάχες ανάμεσα σε Τσιμίκα-Λημνιό και Γιαννούλη-Ποντέσνε.
Η λογική λέει πως ο Μαρτίνς θα αφήσει το καθαρό 4-3-3 και θα χρησιμοποιήσει τον Βαλμπουενά στη θέση του Καμαρά. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν δύο τριάδες που μοιάζουν. Με ένα δίδυμο κεντρικών χαφ, με τον ποιοτικό δημιουργό να ενώνει την μεσαία με την επιθετική γραμμή. Ο Βαλμπουενά, πέρα από την εντυπωσιακή τελευταία μεταβίβαση, μία απίστευτη ικανότητα που έχει με την τελική του απόφαση, να αδρανοποιεί την αντίπαλη άμυνα και να της στερεί την δυνατότητα αντίδρασης, ήρθε για να δώσει στον Ολυμπιακό ένα στοιχείο που έλλειπε πέρυσι, προσωπικότητα. Ο ΠΑΟΚ στο πρόσωπο του Βιεϊρίνια είχε τον ηγέτη του, τον άνθρωπο να βγει μπροστά στα δύσκολα, την ώρα που καίει η μπάλα, να πάρει μία απόφαση, να κάνει στην μπάλα ένα χτύπημα που θα κάνει την διαφορά. Αυτό το στοιχείο μπορεί φέτος να το δώσει και ο Βαλμπουενά στον Ολυμπιακό. Στην καριέρα του έχει παίξει πολύ πιο κρίσιμα παιχνίδια από το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ.
Ο Φερέιρα, αν ηττηθεί με νέα άσχημη εμφάνιση του Μπίσεσβαρ, θα έχει πρόβλημα. Δεν είναι πως εμπιστεύεται τον Ολλανδό σε περίοδο ντεφορμαρίσματος, αλλά πως έχει ξεχάσει τον Πέλκα σε ένα χρονικό διάστημα που είναι κοινώς αποδεκτό πως ο παικταράς Μπίσεσβαρ δεν είναι καλά. Ο Πέλκας έχει να αγωνιστεί από τα 28 λεπτά που έπαιξε στον Βόλο. Συνολικά φέτος έχει πάρει μόλις 227 λεπτά στο πρωτάθλημα. Ο Φερέιρα έχει εμπιστοσύνη στον Μπίσεσβαρ, δεδομένα η ομάδα λειτουργεί καλύτερα με αυτόν σε καλή κατάσταση και για πολλούς λόγους, έχει ανάγκη την κρίσιμη ώρα να επιστρέψει στις μεγάλες εμφανίσεις.

Το πιο σημαντικό τεστ μοιάζει να είναι αυτό το παιχνίδι για το δίδυμο Μίσιτς - Αγκούστο. Όπως έγραψα και παραπάνω, ο ΠΑΟΚ σε εύκολα παιχνίδια που χρειαζόταν περισσότερο από τον άξονα δημιουργία, βρήκε μία σταθερά σε ένα πιο μπαλάτο δίδυμο, όπως αυτό των Μίσιτς, Αγκούστο. Σε αυτό το δίδυμο δεν υπάρχει η σκληράδα του Γκιγιέρμε και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό υπήρξε τεράστιο θέμα στις αμυντικές επιστροφές, μετά από χάσιμο της μπάλας. Ασφαλώς και είναι και θέμα ημέρας αλλά και συνολικής δουλειάς, στις δύο τριάδες πάντως η διαφορά είναι η παρουσία του Γκιγιέρμε. Ο Ολυμπιακός έχει έναν σκληρό παίκτη στον άξονα, το δίδυμο Αγκούστο - Μίσιτς δεν είναι τόσο δοκιμασμένο όσο το Γκιγιέρμε - Μπουχαλάκης που καλείται να αποδείξει πως μπορεί να είναι ανταγωνιστικό σε ένα σκληρό παιχνίδι.
Συνολικά μοιάζει σαν ένα ντέρμπι αποδείξεων. Ο Ολυμπιακός μοιάζει σαν καλείται να αποδείξει πως με τον Μαρτίνς προπονητή μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ. Πρόκειται για μία ομάδα που πάει να δώσει με τεράστια πίεση αυτό το παιχνίδι, πίεση που πάντα δημιουργεί τον κίνδυνο να τον πλακώσει. Ο ΠΑΟΚ δείχνει πιο ήρεμος και σίγουρος απ’ ό,τι δικαιολογεί η εικόνα του και μοιάζει σαν να κουβαλάει μαζί του ελάχιστα πράγματα από τις περσινές σταθερές και να έχει σαν κύριο όχημα πως έχει ξεχάσει πως είναι να χάνει. Είναι δεδομένο πως αν χάσει ο Ολυμπιακός, η Δευτέρα θα είναι πολύ δύσκολη, έχω όμως την αίσθηση πως και για τον ΠΑΟΚ σε περίπτωση ήττας η πραγματικότητα θα είναι πολύ πιο σκληρή και πιο κοντά στην πραγματική εικόνα που εμφανίζει στο γήπεδο.
 sport24.gr