Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Την Δευτερα διαλυεται Εν μέσω τρομολαγνείας από Τσακαλώτο ψηφίστηκε η τροπολογία για το αφορολόγητο και έκλεισε η Βουλή

Πέρασε η τροπολογία για το αφορολόγητο – Έκλεισε η Βουλή 
Με την ψήφιση της τροπολογίας για την μη μείωση του αφορολόγητου και το κόψιμο των αντιμέτρων ολοκλήρωσε τις εργασίες της η Βουλή και την Δευτέρα θα διαλυθεί. 
Η τροπολογία για το αφορολόγητο πέρασε με τις ψήφους μόνο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αφού Το Ποτάμι και το ΚΚΕ (τα μοναδικά κόμματα που έμειναν στην αίθουσα της Ολομέλειας και δεν αποχώρησαν) επέλεξαν το «παρών».

Την Δευτέρα, όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος, ο πρωθυπουργός θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του ζητήσει πρόωρες εκλογές. Κατόπιν αυτού, θα θυροκολληθεί στο περιστύλιο της Βουλής το ψήφισμα διάλυσης της Βουλής.
Την τελευταία εβδομάδα που ήταν ανοικτή η Βουλή ψηφίστηκαν είκοσι υπουργικές τροπολογίες, ενώ δεν έγινε δεκτή καμία από τις βουλευτικές τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τελευταία συνεδρίαση ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ασπαζόμενος το κλίμα τρομολαγνείας της κυβέρνησης προειδοποίησε ότι σε ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ «ο δικός σας και δικός μας κόσμος θα υποφέρει» υπογραμμίζοντας ότι τα όσα καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΔ δεν είναι απλά εικασίες, αν ανατρέξουμε στις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και στις θέσεις των στελεχών της ΝΔ για τον φόρο στην Ενέργεια και την επαναφορά του «1 προς 5» στην αναλογία αποχωρήσεων-προσλήψεων στην Δημόσια Διοίκηση.
«Ένα με νοιάζει, να μην είμαστε εδώ ένα χρόνο μετά και να έχουμε ένα κόσμο που σε όλα τα επίπεδα η ζωή του να είναι χειρότερη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλώντας τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ να πιέσουν την ηγεσία του να αλλάξει πολιτική γραμμή «ή να μην σας ψηφίσουν». Η ΝΔ προετοιμάζει ήδη την στρατηγική «παραλάβαμε καμένη γη» ώστε φοροελαφρύνσεις να πάρουν μόνο οι ελίτ.
Τέλος, σημείωσε ότι πολλά από τα αντίμετρα έχουν ήδη εφαρμοστεί, παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση προέβλεπε ότι δεν θα εφαρμοστεί κανένα. «Δεν μειώσαμε συντάξεις και δεν θα μειώσουμε το αφορολόγητο» παρατήρησε χαρακτηριστικά ενώ υπογράμμισε ότι παραμένουν σε ισχύ αντίμετρα και για το 2019 και για το 2020.
Για την τροπολογία κατάργησης της μείωσης του αφορολόγητου και την κριτική ότι ταυτόχρονα καταργούνται αντίμετρα που θα ανακούφιζαν τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ να αναλογιστούν ότι ήδη τα αντίμετρα υλοποιούνται:
«Μας λέτε ότι χτυπάμε τη μεσαία τάξη, διότι σώζουμε το αφορολόγητο αλλά ταυτόχρονα ακυρώνουμε τα αντίμετρα. Ξέρετε ότι τα αντίμετρα, ενώ είχαν ψηφιστεί για το 2019 και το 2020, άρχισαν από το 2018. Είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, το επίδομα παιδιών. Μεγάλο κομμάτι από τα αντίμετρα έγιναν και το 2019. Δηλαδή, στον δικό σας κόσμο, η ειδική αγωγή, τα γεύματα, δεν θα βοηθήσει τον κόσμο του ΚΚΕ ή του ΚΙΝΑΛ; Δεν μειώσαμε το 2019 τις κοινωνικές εισφορές που είχαν προβλεφθεί στα αντίμετρα του 2020; Δεν κάναμε αλλαγές με τη μείωση του ΦΠΑ; Αρχίσαμε το 2017 με μέτρα και αντίμετρα. Τότε όλοι λέγατε ότι τα αντίμετρα είναι φαντασιώσεις του Τσίπρα και ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα παρά μόνο μέτρα. Δεν μειώσαμε τις συντάξεις, δεν θα μειώσουμε το αφορολόγητο και υπάρχουν αντίμετρα. Και όχι μόνο εξελίσσονται αντίμετρα του 2019 αλλά υπάρχουν και αντίμετρα που ανακοινώσαμε στο Ζάππειο για το 2020. Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να υλοποιηθούν τα αντίμετρα και το έχουμε κάνει για ένα μεγάλο μέρος και μάλιστα το 2020 έχουμε αντίμετρα στο 1% του ΑΕΠ, είπε ο υπουργός Οικονομικών και επικαλέστηκε τα στοιχεία που δείχνουν ότι έχει μειωθεί η ανισότητα, ότι έχει μειωθεί η παιδική φτώχεια.
Είναι αυτά ο σοσιαλισμός; Όχι δεν είναι. Είναι όμως στη σωστή κατεύθυνση; Άρα θα σας παρακαλούσα να μην επαναλαμβάνετε ό,τι λέει η ΝΔ για τα αντίμετρα. Αν θέλατε άλλα αντίμετρα, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε, αλλά όχι ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα. Γι΄αυτό ζητώ την ψήφιση της τροπολογίας για το αφορολόγητο. Γιατί κινείται σε μια κατεύθυνση με την οποία διευρύνεται η ταξική μας μεροληψία και στα μεσαία στρώματα. Και το πολιτικό αντίστοιχο αυτής της διεύρυνσης είναι το κάλεσμα των ανθρώπων που είναι Πράσινοι, που είναι Σοδιαλδημοκράτες, που είναι Αριστεροί, να είμαστε μαζί για να αποτρέψουμε κάτι που δεν είναι παρόμοιο».