Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Γ. Ψυχογιός στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Ο Αθλητισμός συντρίβει τα στερεότυπα και τις διακρίσεις»



Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιείται στο Στρασβούργο η εαρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στις εργασίες της Συνέλευσης ως μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε, εκπροσωπώντας την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για τη ρητορική και τις πράξεις μίσους που εκδηλώνονται στον Αθλητισμό

O Γ. Ψυχογιός παρατήρησε ότι υπάρχει έξαρση της ρητορικής μίσους και των ρατσιστικών πράξεων στην Ευρώπη, σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Αναφέρθηκε ειδικότερα στον τομέα του Αθλητισμού, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα των συνεχόμενων ρατσιστικών κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα εντός των γηπέδων πανευρωπαϊκά, όπως η πρόσφατη επίθεση των οπαδών της Κάλιαρι στον αφρικανικής καταγωγής παίκτη της Γιουβέντους, Μόιζε Κεν, που είναι μάλιστα και διεθνής με την εθνική ομάδα της Ιταλίας.
Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι για να άλλαξει αυτή η κατάσταση είναι αναγκαίο τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να προωθήσουν θετικές πολιτικές, ώστε να ενισχυθεί η δημοκρατία στον χώρο του Αθλητισμού. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τον Νόμο του Υφ. Αθλητισμού που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και περιλαμβάνει μία σειρά από διατάξεις προς αυτή την κατεύθυνση: Η ενίσχυση της ισότητας με την υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών στα ΔΣ των σωματείων, το δικαίωμα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες να συμμετέχουν στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα χωρίς περιορισμούς, η τιμωρία των οπαδών που προβαίνουν σε πράξεις με ρατσιστικό κίνητρο.
Κλείνοντας, ο Γ. Ψυχογιός τόνισε τη σημασία και τη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στον Αθλητισμό, καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία και μέσα ένταξης στην κοινωνία.  Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο βουλευτής: «Ο Αθλητισμός συντρίβει τα στερεότυπα και τις διακρίσεις, μας μαθαίνει να ζούμε μαζί και να παλεύουμε για έναν κοινό σκοπό».


Ψυχογιός Γεώργιος