Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Πρόεδρος ΤΕΕ: Η κυβέρνηση προσπαθεί διά της βάφτισης να δημιουργήσει νέες σχολές μηχανικών 5ετούς φοίτησης

Υπάρχουν καθηγητές;
·               Υπάρχουν πόροι για τα εργαστήρια;
·               Να διατηρηθεί σταθερός ο αριθμός των εισακτέων και να διασφαλιστεί η ποιότητα των σπουδών, σημείωσε ο Γιώργος Στασινός
Αποτέλεσμα εικόνας για στασινόσ


Η δια της βάφτισης δημιουργία νέων σχολών μηχανικών 5ετούς διάρκειας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει, συνόψισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κατά την ακρόαση φορέων επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου υπενθύμισε ότι το ΤΕΕ ζήτησε την απόσυρση και περαιτέρω συζήτηση των διατάξεων που αφορούν τα ΑΤΕΙ αλλά και
αναλυτικά την άποψη του ΤΕΕ όπως προκρίθηκε με διαπαραταξιακό ψήφισμα που υιοθέτησε η Α/ΤΕΕ πριν λίγες ημέρες
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο αυξάνονται δραματικά οι απόφοιτοι σχολών μηχανικών την ώρα που 4000 μηχανικοί διαγράφονται από τα μητρώα κάθε χρόνο και οι περισσότεροι πάνε εξωτερικό, ενώ από όσους μένουν στην Ελλάδα και ασκούν το επάγγελμα, περισσότεροι από το 80% έχουν οφειλές, κάτι που αποδεικνύει το οικονομικό αδιέξοδο που δημιουργείται με την τεχνητή αύξησή τους.
«Σήμερα η Πολωνία, μια προηγμένη τεχνολογικά και παραγωγικά χώρα, με τετραπλάσιο πληθυσμό, έχει μόλις τον ίδιο αριθμό μηχανικών με την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά για να αναδείξει το ότι δεν χρειάζεται αύξηση των αποφοίτων σχολών μηχανικών.
«Σε κάθε περίπτωση μηχανικός δεν γίνεσαι διά της βάφτισης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Το ΤΕΕ λέει όχι στην «αναβάθμιση» σχολών διά της βάφτισης, αντί επί της ουσίας. Και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν εισακουστεί η άποψη του ΤΕΕ, θα πρέπει το Υπουργείο να δεσμευθεί ότι ο αριθμός των εισακτέων στις σχολές μηχανικών θα μείνει σταθερός και δεν θα αυξηθεί, για το καλό της ελληνικής παιδείας και της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον ο Γιώργος Στασινός σημείωσε ότι το ΤΕΕ υποστηρίζει τη θέση «Επαγγελματικά δικαιώματα σε όλους ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης». Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει κάνει πολλές φορές σαφή τη θέση του για την αναγκαιότητα της διαβάθμισης των εκπαιδευτικών επιπέδων, ώστε να διαβαθμίζεται ανάλογα και η τεχνική ευθύνη. Είναι ο επιστημονικά και επαγγελματικά ορθός τρόπος. Δεν μπορούν όλοι να τα κάνουν όλα.
Ακόμη σημείωσε ότι Το ΤΕΕ δεν έχει καμία ιδιοτροπία στο θέμα. Έχει αποδείξει ότι το ενδιαφέρει η ουσία και ξεπερνά διαχωρισμούς και παθογένειες του παρελθόντος. Το ΤΕΕ, με δική του πρωτοβουλία, προχωρεί στη συγκρότηση Τμήματος Πτυχιούχων AΤΕΙ και στη δημιουργία Μητρώου Πτυχιούχων Μηχανικών με την εγγραφή στο οποίο οι ίδιοι μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου, βάζοντας τέλος σε αντιθέσεις δεκαετιών.

Σε κάθε περίπτωση αλλά κυρίως σε όσα περιγράφει το νομοσχέδιο ότι θα γίνουν, πρέπει να διασφαλιστεί η ποιότητα της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης και η ποιότητα του δημοσίου Πανεπιστημίου, με ένα κατάλληλο και υψηλό επίπεδο καθηγητών, εργαστηρίων, υποδομών και προγραμμάτων σπουδών.
«Διότι, θυμίζω, στο τέλος της ημέρας, η ποιότητα των αποφοίτων των σχολών μηχανικών έχει άμεση σχέση με το δημόσιο συμφέρον και με την ασφάλεια των πολιτών. Οπότε ερωτώ ευθέως:
·         Έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την πρόσληψη μελών ΔΕΠ όπου απαιτούνται;
·         Έχουν διασφαλιστεί οι πόροι για την δημιουργία εργαστηρίων;»

Και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κατέληξε λέγοντας ότι «τελικά, οι ελάχιστες προϋποθέσεις που θα πρέπει να διασφαλίσει η Βουλή αν δεν θέλουν οι βουλευτές να μην συνεχιστεί  μια λογική ψηφοθηρίας που κυριαρχεί στην προεκλογική περίοδο και αν δεν θέλουμε να εργαλειοποιείται η ελπίδα και το όνειρο των νέων και των γονιών τους είναι τα παρακάτω:
·         Οι πόροι για την διασφάλιση ποιότητας σπουδών
·         Η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των ήδη αποφοίτων 
·         Ο σταθερός αριθμός συνολικών εισακτέων σε κάθε ειδικότητα μηχανικού στο σύνολο των ιδρυμάτων.
·         Η αλλαγή της σύνθεσης της 7μελους επιτροπής με 2 ΤΕΕ και πλειοψηφία 2/3 για λήψη απόφασης.»

Γραφείο Τύπου ΤΕΕ- Χριστίνα Ντζόιδου