Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Καταιγιστικός ο Θρύλος στο Αγρίνιο, διέλυσε τον Παναιτωλικό με 5 - 0

Παναιτωλικός - Ολυμπιακός 0-5: Άγριος Θρύλος! 
Χορταστικός, μοντέρνος, παραγωγικός, λειτουργικός και γεμάτος υποσχέσεις για τη νέα σεζόν. Αυτός ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο επικρατώντας με άνεση του Παναιτωλικού με 5-0, προσφέροντας υπέροχο ποδόσφαιρο, ικανοποιώντας θεατές και τηλεθεατές, αλλά πρωτίστως τους ανθρώπους της ομάδας. Ήταν η πιο εντυπωσιακή εμφάνιση της ομάδας φέτος, διότι αυτή τη φορά έκανε και γκολ τις ευκαιρίες της. Δεν ήταν απλά κυρίαρχος, όπως σε πολλά άλλα ματς, αλλά και απολύτως κυνικός στις εκτελέσεις. Φυσικά μπορούσε να βάλει κι άλλα γκολ, καθώς ο Κυριακίδης έκανε ό,τι μπορούσε για να περιορίσει
την έκταση του σκορ!
Ήταν μια εμφάνιση πρωταθλητή από μία ομάδα που από δικά της λάθη αλλά φυσικά και από εξωτερικές παρεμβάσεις, χάνει τον τίτλο ενώ κατά γενικά ομολογία σε όλη τη σεζόν έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο. Ο δε Μαρτίνς νιώθει δικαιωμένος για αυτό που φωνάζει. Ότι με αυτό το ρόστερ συν κάποιες προσθήκες στις μεταγραφές, αυτή η ομάδα μπορεί στη νέα περίοδο να συνδυάσει και το ωραίο ποδόσφαιρο και τις διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με πολύ πιο κοντά πλέον και το στόχο της καλύτερης επίθεσης στη φετινή σεζόν, ως ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο της αγωνιστικής ανωτερότητάς του.
Ο Πέδρο Μαρτίνς προτίμησε να μην αλλάξει τίποτα στην 11άδα παρά μόνο αναγκαστικά να βάλει στη θέση του τραυματία Κούτρη τον Τσιμίκα, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει βασικό σκοπό να πάει με βασικούς έως το τέλος της σεζόν και εάν υπάρξει η δυνατότητα να δώσει χρόνο και σε άλλους παίκτες.
Οι ερυθρόλευκοι, όπως σε πολλά φετινά ματς, άρχισαν δίχως προσήλωση με συνέπεια να κινδυνεύσουν στο 6΄, στη φάση που ο Αμαράλ ξέφυγε από τον Ομάρ και σέντραρε στον Μάζουρεκ, το πλασέ του οποίου βρήκε το κάθετο δοκάρι του Σα.

Αυτή η φάση αφύπνισε τους παίκτες του Ολυμπιακού που άμεσα αντέδρασαν και μάλιστα πέτυχαν και το γκολ που τους έδωσε το προβάδισμα στο 9΄. Σε φάση που άρχισε και ολοκλήρωσε ο Γιώργος Μασούρας, με τη συμμετοχή του Ποντένσε και του Χασάν, αλλά και το λάθος του Λιάβα που εκμεταλλεύτηκε ο διεθνής εξτρέμ για να στείλει από κοντά με κεφαλιά την μπάλα μέσα από τη γραμμή της εστίας του Κυριακίδη.
Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε έως το τέλος του ημιχρόνου, είχε κι άλλες ευκαιρίες για γκολ (με Φορτούνη στο 13΄, με Ποντένσε στο 15΄, με Φορτούνη στο 25΄, με Γκιγιέρμε στο 42΄και δύο με τον Ποντένσε στα τελευταία λεπτά. Με την πρώτη φορά ο Πορτογάλος να μη λειτουργεί ομαδικά και να σουτάρει ενώ μπορούσε να περάσει πλάγια στον αφρούρητο Ομάρ.
Ο Νορβηγός είχε πρόβλημα με τον Αμαράλ και στη φάση του 26΄, αλλά από την πάσα του μπακ του Παναιτωλικού, ο Μάρκος Πάουλο σούταρε προς την εστία και ο Σισέ ήταν εκεί που έπρεπε για να διώξει.
Ο Ολυμπιακός μπορούσε να σκοράρει σε δύο περιπτώσεις που ο βοηθός Απτόσογλου σήκωσε κακώς τη σημαία του, για δήθεν οφσάιντ του Ομάρ στο 32΄(έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά…) και του Φορτούνη στο 35΄.
Γενικά οι ερυθρόλευκοι είχαν καλή παρουσία και κυκλοφορία μπάλας, ενώ όποτε πίεσαν ψηλά έκαναν κλεψίματα και φάσεις. Με 8 τελικές στο πρώτο ημίχρονο, έναντι μόλις 2 των γηπεδούχων.
Κι η εικόνα στην επανάληψη ήταν η ίδια, μόνο που το ξεκίνημα μας επιφύλαξε το εξαιρετικό δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού, με τη συνεργασία-ποίημα των παικτών του. Ο Τσιμίκας, στον Ποντένσε, εκείνος στον Φορτούνη που με κλειστά μάτια πέρασε την ασίστ στον Χασάν για το υποδειγματικό πλασέ του Αιγύπτιου, ώστε να γίνει το 0-2 στο 50΄.
Στο 58΄ο Κυριακίδης έκανε εντυπωσιακή επέμβαση στο σουτ του Ομάρ, έπειτα από έξυπνη-πάσα από φάουλ του Φορτούνη. Και στο 61΄στο πρώτο σουτ του Ντίας, πάλι ο Κυριακίδης έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ.

Και αμέσως μετά, στο ίδιο λεπτό, ο Φορτούνης πήρε την μπάλα από το κόρνερ με πάσα από τον Πόντένσε, έκανε προσποίηση με το δεξί, σέντρα με το αριστερό και ο Γκιγιέρμε με καρφωτή κεφαλιά εκτέλεσε τον Κυριακίδη για το 0-3!
Στο 62΄ο Λιάβας σούταρε για να μπλοκάρει ο Σα, ενώ στην αντεπίθεση ο Ποντένσε σούταρε λίγο άουτ. Και στο 67΄ο Φορτούνης εκτέλεσε λίγο άουτ το φάουλ που ο ίδιος κέρδισε με ατομική προσπάθεια.
Αλλά στο 70΄ το γκολ του Ολυμπιακού δεν χάθηκε. Με τον Φοροτύνη να βγάζει πλάγια στον Ομάρ που έκανε τη σέντρα, ο Κυριακίδης εξουδετέρωσε την προσπάθεια του Ζιλ Ντίας, όμως από κοντά ο Καμαρά στο άδειο τέρμα δεν είχε πρόβλημα να σκοράρει, λίγο μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο αντί του Μπουχαλάκη.
Ο Ολυμπιακός μπορούσε να σκοράρει και στο 74΄(έξοχη μπαλιά του Φορτούνη στον Ποντένσε που δεν μπόρεσε να νικήσει τον Κυριακίδη), ενώ ο Παναιτωλικός απείλησε με σουτ του Ντουάρτε λίγο άουτ στο 76΄.
Στο 78΄έγινε το 0-5 με τρομερό σουτ του Ομάρ που δεν μπόρεσε να εξουδετερώσει ο Κυριακίδης. Ο Νορβηγός άλλαξε την μπάλα με τον Ζιλ Ντίας και με βολίδα στην επιστροφή της πάσας «πήρε τα χέρια» του Κυριακίδη.
Στην επόμενη φάση ο Κυριακίδης σταμάτησε τον Φορτούνη με χέρια και με..πόδια πριν από το έκτο γκολ, αλλά και ο Σα αμέσως μετά τον Μπαΐροβιτς μετά την μπαλιά του Ντουάρτε.
Όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν υψηλό βαθμό απόδοσης, με τον Φορτούνη να δημιουργεί, τον Μασούρα να κάνει μεγάλο ματς, τον Γκιγιέρμε, τον Χασάν και τον Τσιμίκα πολύ καλούς. Τον Ομάρ εκπληκτικό στο δεύτερο μέρος, τον Ποντένσε πάντα πολύ μέσα στο παιχνίδι έστω κι αν δεν βρήκε γκολ ή ασίστ, τους στόπερ εκεί που έπρεπε πάντα και τον Μπουχαλάκη απολύτως καθοριστικό στη λειτουργία του αγώνα.

Ο Παναιτωλικός δεν κατάφερε να μπει στο ματς, παρά μόνο στην αρχή με το δοκάρι. Μετά κατέρρευσε αμυντικά, ενώ δεν φάνηκε πολύ επιθετικά. Έπαιξε πάντως ανοιχτό ποδόσφαιρο.
Χάρισε κάρτες σε μαρκαρίσματα σε βάρος του Ποντένσε και του Φορτούνη ο Τζοβάρας, ενώ δύο πολύ σοβαρά λάθη σε υποδείξεις οφσάιντ είχε ο βοηθός Απτόσογλου στο πρώτο μέρος στις περιπτώσεις με τον Ομάρ και τον Φορτούνη.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Τραϊανός Δέλλας): Κυριακίδης, Λιάβας, Τσοκάνης (38΄Μαρινάκης), Μαλής, Αμαράλ, Τσιγγάρας, Λουσέρο (53΄Μπαΐροβιτς), Μάρκος Πάουλο, Μάνα, Ντίας (69΄Ντουάρτε), Μάζουρεκ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Σισέ, Μεριά, Τσιμίκας, Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης (66΄Καμαρά), Φορτούνης, Μασούρας (60’ Ζιλ Ντίας), Ποντένσε, Χασάν (71΄Σολδάνο)