Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Τίμησαν την πρώτη τουφεκιά της Επανάστασης στο Αγρίδι Νωνάκριδας - Στιγμές εθνικής ανάτασης και βαθιάς συγκίνησης


ΣυντάκτηςΠέπη Σπηλιωτοπούλου 


Ραντεβού με μια λαμπρή σελίδα της τοπικής ιστορίας, έδωσαν ντόπιοι και επισκέπτες το Σαββατοκύριακο στη Νωνάκριδα (ορεινή Ακράτα) τιμώντας την 198η επέτειο από την πρώτη εχθροπραξία κατά των Τούρκων δυναστών, την πρώτη τουφεκιά του Επαναστατικού Αγώνα που έπεσε στις Πόρτες Αγριδίου στις 14 Μαρτίου 1821, όταν ο Νικόλαος Σολιώτης με μια ντουζίνα παλικάρια έστησαν ενέδρα και δολοφόνησαν τους τούρκους χαρατζήδες που μετέφεραν γράμματα του Μεχμέτ Σαλήχ προς τον πασά Χουρσίτ στα Γιάννενα.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά τοπικοί σύλλογοι και φορείς προετοίμασαν και παρουσίασαν σειρά εκδηλώσεων με στόχο την τιμή αλλά και την ανάδειξη του πρώτου πολεμικού γεγονότος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, που μαζί με τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και την κήρυξη της έναρξης του αγώνα στην Αγία Λαύρα, συμπληρώνουν την τριάδα των σημαντικότερων πρωτοβουλιών που δρομολόγησαν την απελευθέρωση του Ελληνικού Έθνους από την 400ετή σκλαβιά.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο στην κοινότητα Αγίας Βαρβάρας, όπου
έγινε ιστορική ξενάγηση και αποκαλυπτήρια τιμητικών πλακών των ντόπιων οπλαρχηγών και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα της "Αναγέννησης" Ακράτας. Το ίδιο απόγευμα στη Ζαρούχλα και στο ξενοδοχείο "Zarouchla Inn" ο καθηγητής νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος πραγματοποίησε ομιλία για τα γεγονότα της εποχής, αναφέροντας ενδιαφέροντα γνωστά αλλά και άγνωστα στοιχεία στους ακροατές.
Το πρωί της Κυριακής, μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας και Δοξολογίας στον Ι.Ν. Τιμίας Ζώνης στο Αγρίδι, παρουσιάστηκε το μουσικοθεατρικό δρώμενο "Τα πρώτα τουφέκια της Επανάστασης", μια παραγωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου "Αναγέννηση" Ακράτας σε κείμενα της Αναστασίας Ευσταθίου και σκηνοθετική επιμέλεια του Χρήστου Ασημακόπουλου. Αφού ο φιλόλογος-ποιητής κ. Παναγιώτης Κουμπούρας απήγγειλε την "Ωδή στον οπλαρχηγό Νικόλαο Σολιώτη", παρουσιάστηκαν επεισόδια από τα γεγονότα που προηγήθηκαν αλλά και ακολούθησαν την πρώτη τουφεκιά του αγώνα, ως εξής:
1.    Νικηφόρος Παμπούκης-Μύηση Οπλαρχηγών στη Φιλική Εταιρεία 1818
2.    Νικόλαος Σολιώτης- Βασιλική Σολιώτη, προετοιμασία του Αγώνα
3.    Το Χτύπημα στις Πόρτες Αγριδίου, 14 Μάρτη 1821
4.    Οι σημαίες της Νωνάκριδας- Η εκστρατεία των Καλαβρυτινών, τέλη Μάρτη του 1821
5.    Ηρωίδες Καστρακίου, 6 Μαΐου 1826

Έπαιξαν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί, με σειρά εμφάνισης:
1.    Νικηφόρος Παμπούκης: Ανδρέας Διαμαντόπουλος
2.    Νικόλαος Σολιώτης: Ντίνος Νικολόπουλος
3.    Σωτήρης Χαραλάμπης: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος
4.    Σωτήρης Θεοχαρόπουλος: Γιώργος Σιδέρης
5.    Βασιλική Σολιώτη: Μαρία Μπέκιου
6.    Παλικάρι του Αγριδίου: Θανάσης Μαλλής
7.    Αργύρης Σολιώτης: Σπήλιος Ζιδρόπουλος
8.    Αναγνώστης Κορδής: Γιάννης Μαλαβέτας
9.    Κόρη της Νωνάκριδας: Ροδοθέα Ζηρογιάννη
10.   Γυναίκα της Νωνάκριδας: Ανθούλα Παμπούκη
11.   Γερόντισσα της Νωνάκριδας: Αργυρώ Γεωργικοπούλου
12.   Κάτοικοι της Νωνάκριδας: Γεωργία Φιλιππακοπούλου, Χρύσα Αλβέρτου, Αργυρώ Ασημακοπούλου, Μαρία Σταυροπούλου, Νατάσα Γιαννακοπούλου, Σπύρος Μακρής
13.   Γυναίκες της Νωνάκριδας-Καστράκι: Μαρία Καρρά,  Κατερίνα Παππά

Φωτισμός-ήχος-σκηνικά: Ανδρέας Σακελλαρίου, Γιάννης Τόλιος, Μηνάς Ντεβές

Τραγούδησε ο Γιώργος Σιδέρης, σε μουσική διδασκαλία του Χρήστου Ασημακόπουλου.
Σημειώνεται πως το έργο θα επαναληφθεί την Κυριακή 24 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα κινηματοθεάτρου του Πολιτιστικού Συλλόγου "Αναγέννησις" Ακράτας.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΑΛΥΨΕ LIVE ΤΟ FILODIMOS.GR

Η εκδήλωση της Κυριακής ολοκληρώθηκε με παρέλαση μαθητικών τμημάτων σχολείων της Ακράτας και του θεατρικού τμήματος της "Αναγέννησης", προηγουμένης της Φιλαρμονικής Ακράτας και με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο πεσόντων.
Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων συμμετείχαν : Αντιδημαρχία Ανατολικής Αιγιάλειας. Κοινότητες: Ακράτας, Συλιβαινιωτίκων, Αγίας Βαρβάρας, Περιστέρας, Ζαρούχλας, Μεσορρουγίου, oι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: «Αναγέννησις» Ακράτας, Φιλαρμονική Ακράτας, Αγίας Βαρβάρας, Περιστέρας και ο Εμπορικός Σύλλογος Ανατολικής Αιγιάλειας.


filodimos.gr