Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Ηχηρό μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον Daniel Ortega

Αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα της αρμόδιας επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ - Λατινικής Αμερικής βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νικαράγουα ώστε να εξετάσει τις καταγγελίες καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην αποστολή αυτή συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Ανδρουλάκης και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν μέλη της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Daniel Ortega και της αντιπροέδρου συζύγου του Rosario Murillo. Οι ευρωβουλευτές συνομίλησαν επίσης με εκπροσώπους της κοινωνίας
των πολιτών, την εκκλησία, καταδικασμένους σε φυλάκιση δημοσιογράφους και ομάδες φοιτητών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις

Ακόμα, οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφτηκαν τη φυλακή “El Chipote”στην οποία βρίσκεται η πλειονότητα των πολιτικών κρατουμένων της χώρας. Εκεί συνομίλησαν με αρκετούς από τους πάνω από 100 φυλακισμένους και πολιτικά εκδιωγμένους δημοσιογράφους και ιδιοκτήτες ΜΜΕ αλλά και με τις μητέρες των δολοφονημένων διαδηλωτών.
Οι διαδηλώσεις του περασμένου Απριλίου ενάντια στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνική ασφάλισης στη χώρα ακολουθήθηκαν από τη βίαιη κυβερνητική καταστολή με νεκρούς δεκάδες διαδηλωτές αλλά και αστυνομικούς. Έτσι ήρθαν στο φως πολλές περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου αλλά και του περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης.
Όπως ανέφερε πρώην ηγετικό στέλεχος των Σαντινίστας για τις πολιτικές διώξεις στη χώρα σε συνέχεια των διαδηλώσεων, “Αν δεχόμασταν την ρητορική της Κυβέρνησης, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν περισσότεροι τρομοκράτες απ’ όσους έχει το Ισλαμικό Κράτος”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σε συνάντηση που είχε με το ιστορικό στέλεχος των Σαντινίστας και Πρόεδρο της Νικαράγουας Daniel Ortega, τον κάλεσε να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει διάλογος μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με στόχο την άμεση αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης “είναι απαραίτητη η εξεύρεση μιας ειρηνικής και δίκαιης λύσης στην κρίση, ώστε η φετινή επέτειος 40 χρόνων από την πτώση της δικτατορίας του Σομόσα να εορταστεί σε κλίμα αδελφοσύνης”.
Οι πιέσεις της Ευρώπης που ασκήθηκαν στον Daniel Ortega μέσω της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου είχαν άμεσο αποτέλεσμα καθώς υπήρξε δέσμευση από την Κυβέρνηση για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων το προσεχές διάστημα.

Νίκος Ανδρουλάκης