Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Δημαιρεσίες (έναρξη αυτοδιοικητικής περιόδου) την Πρωτοχρονιά! Εκλογικές αλλαγές στον Κλεισθένη έστειλε ο Χαρίτσης στην ΚΕΔΕ

Σχέδιο τροπολογίας επί δύο εκλογικών άρθρων του Κλεισθένη1 απέστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή Συνεδρίαση του ΔΣ.
Ο Γ. Πατούλης διένειμε το fax του Αλέξη Χαρίτση στο ΔΣ, ενημερώνοντας για την επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό και τη δέσμευση αυτού πως οι εν λόγω διορθώσεις “βρίσκονται στη διαδικασία για την ψήφιση”.

Το κείμενο αφορά τα δύο σημεία που είχε εξαγγείλει στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ πριν δύο μήνες, δηλαδή:

Α) το ποσοστό προσαύξησης υποψηφίων στην κατάρτιση Συνδυασμών, όπου σβήνει το 30% του Κλεισθένη και επαναφέρει το 50% του Καλλικράτη.
Β) την εκλογή του Προέδρου Κοινότητας.

Επιπλέον -όπως ανέφεραν ορισμένοι εκ των Αιρετών- το fax αναγράφει ότι οι δημαιρεσίες (έναρξη αυτοδιοικητικής περιόδου) δεν θα γίνει Σεπτέμβριο, αλλά την Πρωτοχρονιά!

Το ανεπίσημο και ανυπόγραφο χαρτί του ΥΠΕΣ αποτέλεσε αφορμή σφοδρής κριτικής, σε υψηλούς καταγγελτικούς τόνους, για όσα περιείχε, ιδίως όμως για όσα δεν περιείχε.

Οι Δήμαρχοι εξέφρασαν έκπληξη και αντίθεση στο ότι διατηρείται η έμμεση εκλογή του Προέδρου Κοινότητας ακόμα και όταν ο Συνδυασμός θα λάβει 51% στην κάλπη.  
Έμμεση εκλογή που –όπως το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” έχει τεκμηριώσει  – οδηγεί σε ανατροπή της ψήφου, αλλοιώνοντας τη λαϊκή ετυμηγορία.
Επί παραδείγματι, ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κρήτης, Γ. Μαλανδράκης, διαβάζοντας τη διάταξη περί εκλογής Προέδρου Κοινότητας ως διανεμήθηκε, χαρακτήρισε το περιεχόμενό της “τραγικό“ και “αδιανόητο”, επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Χαρίτσης “είχε δεσμευτεί ότι αυτοδίκαια ο πρώτος σε σταυρούς του συνδυασμού που πήρε το 51% στην Κοινότητα, θα χρίζεται Πρόεδρος”.
Δήμαρχοι καυτηρίασαν το πόσο αντιδημοκρατική, έως αντισυνταγματική, είναι η συγκεκριμένη ρύθμιση του Κλεισθένη.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, Γ. Μουράτογλου, αναφερόμενος ειδικά στην εκλογή Τοπικών Συμβουλίων, εκτίμησε ότι θα υπάρχει “συναλλαγή, που θα φτάσει σε σημείο ανταλλαγής χρημάτων μεταξύ των υποψηφίων.

Σημαντική υπήρξε η κριτική για τις νομοθετικές αλλαγές που ΔΕΝ αναγράφονταν στο fax, με τους Δημάρχους να επαναλαμβάνουν –για χιλιοστή φορά- σειρά εκλογικών εκκρεμοτήτων για θέματα νομικά εσφαλμένα, ατελή, αντιφατικά, ανεφάρμοστα, διαρκώς εξαγγελλόμενα κ.ο.κ.
- π.χ. το κομβικό ζήτημα του ποιον πληθυσμό εννοεί κάθε άρθρο, θέμα που επιφέρει ριζικές ανατροπές σε πολλούς Δήμους.
- π.χ. το “καυτό” σπάσιμο των Δήμων.
Εν περιλήψει, σκιαγραφήκε ξανά, με παραδείγματα, ένα θεσμικό χάος λίγο πριν τις εκλογές.

Ο Επικεφαλής του “Αυτοδιοικητικού Κινήματος”, Απόστολος Κοιμήσης, έχοντας αναδείξει όλα αυτά πολλούς μήνες πριν, στη χθεσινή τοποθέτηση ανέφερε πως “είναι η πρώτη φορά που οδηγούμαστε σε εκλογές στην Αυτοδιοίκηση χωρίς να είναι ξεκάθαρο το θεσμικό τοπίο και αυτό είναι μείζον θέμα για τη Χώρα και για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος”.
Καυτηρίασε το γεγονός ότι “κάποιοι ξέρουν και λειτουργούν και στήνουν συνδυασμούς και, την ίδια στιγμή, κάποιοι δεν ξέρουν και αυτό είναι ανήθικο”, με ενδεικτικό παράδειγμα τις περιοχές όπου φημολογείται σπάσιμο Δήμων.
Τόνισε ότι υπάρχει ζήτημα “πολιτική ηθικής” και η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει “τώρα” στη δημοσιότητα και στους θεσμικούς φορείς το ακριβές περιεχόμενο των νομοθετικών ρυθμίσεων.

Από το “Συντονισμό Αιρετών”, ο Τάσος Κανταράς ανέδειξε περιγραφικά ότι “το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι πατσαβούρα να την κόβουμε και να τη συμπληρώνουμε τελευταία στιγμή, βρισκόμαστε 100 μέρες πριν τις εκλογές, ο χρόνος είναι ελάχιστος και συζητάμε πράγματα που έπρεπε να είχαν λυθεί”. “Ειλικρινά βλέπω κόλπα στις προτάσεις (...)”, τόνισε.

Τελικά, το ΔΣ αποφάσισε να γίνει επικοινωνία του Προεδρείου με τον Υπουργό, στην κατεύθυνση να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι συγκεκριμένα θα προωθήσει και, εν συνεχεία, να συγκληθεί εκ νέου το ΔΣ εφόσον υπάρξουν σαφή δεδομένα εκ μέρους της Κυβέρνησης. 

ΑΙΡΕΤΟΣ.GR