Ολυμπιακός-Ξάνθη 3-1: Πρόκριση με εξτρά κέρδη

 Το στόχο της πρόκρισης στους «8» του Κυπέλλου (την Παρασκευή το μεσημέρι θα μάθει τον αντίπαλο) πέτυχε ο Ολυμπιακός, έχοντας προσήλωση και σοβαρότητα από το πρώτο λεπτό και επικρατώντας της Ξάνθης με 3-1. Σε ένα παιχνίδι που είχε μορφή συντριπτικής νίκης για τους ερυθρόλευκους, αλλά στο τέλος από κάποιες αναποδιές (τραυματισμός Μπουχαλάκη ενώ δεν υπήρχε άλλη αλλαγή και πέναλτι στη συνέχεια υπέρ της Ξάνθης) προκάλεσαν σασπένς στο παιχνίδι. Μέχρι κάποιου ορίου, βέβαια, διότι στην πραγματικότητα ο
Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα με περαιτέρω προβληματισμό έστω κι αν έπαιζε με 10 παίκτες.
Ήταν ένα παιχνίδι με κέρδη για τον Ολυμπιακό, καθώς εκτός από την πρόκριση είχε την ευκαιρία να δώσει ανάσες σε βασικούς παίκτες του ενόψει της συνέχειας στο πρωτάθλημα, να δει σε καλή κατάσταση κάποιους παίκτες που δεν είναι βασικοί όπως ο Τσιμίκας, ο Νάτχο, ο Χασάν και ο Μασούρας, να έχει τον Ποντένσε στην πιο αποτελεσματική βραδιά της παρουσίας του στον Ολυμπιακό και να πάρει μια πρώτη γεύση από τις ικανότητες του Φράνκο Σολδάνο που αγωνίστηκε για μισή ώρα.
Από την αρχή για το στόχο
Ο Πέδρο Μαρτίνς εμπιστεύτηκε όπως αναμενόταν πολλά νέα πρόσωπα, αλλάζοντας όλη την άμυνα μπροστά από τον Σα και βάζοντας στο κέντρο τον Νάτχο και στην επίθεση τους Μασούρα και Χασάν. Από το προηγούμενο ματς στα Γιάννενα, υπήρχαν δηλαδή 7 αλλαγές και παρέμειναν ο Σα, ο Γκιγιέρμε, ο Φορτούνης και ο Ποντένσε.
Η Ξάνθη θέλησε να κρατήσει μακριά από την περιοχή της τους ερυθρόλευκους, κάτι που κατάλαβε από νωρίς ότι δεν θα ήταν εύκολο με την πίεση που άσκησε ο Ολυμπιακός. Από την αριστερή πλευρά ο Τσιμίκας με τον Μασούρα προκάλεσαν πολλά προβλήματα στον Μπαξεβανίδη, ενώ οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα στο κέντρο.
Κρατούσε ο Ζίβκοβιτς μέχρι την «ξυραφιά» Νάτχο
Ο Ολυμπιακός έχασε αρκετές ευκαιρίες μέχρι να φτάσει στο προβάδισμα, με τον γκολκίπερ της Ξάνθης να ενεργεί σωτήρια στο 11΄(από το σουτ του Τσιμίκα), στο 14΄και στο 15΄από τις κεφαλιές του Μασούρα και στο 28΄από το σουτ του ίδιου παίκτη, ο οποίος ήταν πολύ δραστήριος και απειλούσε συνεχώς.
Το γκολ για τους Πειραιώτες ήρθε στο 29΄όταν ο Μπίμπαρς Νάτχο παρουσίασε απλόχερα όλη την ποιότητά του με την κάθετη πάσα στον Ποντένσε και ο Πορτογάλος εξτρέμ αξιοποίησε με ψύχραιμο πλασέ το δώρο του συμπαίκτη του. Ο Ολυμπιακός βρήκε το γκολ που έψαχνε αλλά άργησε αρκετά να κυνηγήσει το δεύτερο, έχοντας τις επόμενες καλές ευκαιρίες του προς το τέλος του ημιχρόνου με τον Ζίβκοβιτς να εξουδετερώνει και πάλι τις προσπάθειες του Ποντένσε και του Χασάν. Η Ξάνθη ενδιάμεσα προσπάθησε να απειλήσει, αλλά μεγάλη ευκαιρία για να νικήσει τον Σα επί της ουσίας δεν είχε.
Κανένα περιθώριο ελπίδας στην Ξάνθη για να σκεφτεί καν την πρόκριση δεν άφησε ο Ολυμπιακός από το ξεκίνημα κιόλας της επανάληψης. Το ίδιο πιεστικός και ορμητικός, έφτασε στο 52΄στο δεύτερο γκολ με την ωραία συνεργασία Φορτούνη-Χασάν και το σουτ του Αιγύπτιου, ενώ στο 61΄έγινε σε ρυθμούς «πάρτι» το 3-0, με την σέντρα του Τσιμίκα, την προσπάθεια του Τοροσίδη από πλάγια, την απόκρουση του Κασάδο και το ωραίο τελείωμα του Ποντένσε που σκόραρε για δεύτερη φορά στο ματς και λίγο αργότερα έδωσε τη θέση του εν μέσω αποθέωσης στον Σολδάνο για την παρθενική εμφάνιση του Αργεντινού με τη φανέλα του Ολυμπιακού.
Ο Μαρτίνς ξεκούρασε βασικούς του για το ματς της Κυριακής και προς το τέλος ήθελε να παίξει το 4-4-2, αλλά ο τραυματισμός του Μπουχαλάκη και η αποχώρηση του Έλληνα χαφ στο 70΄ άλλαξε τα σχέδια. Με την Ξάνθη να ανεβάζει παίκτες ψηλά για την τελική προσπάθεια αντίδρασης, να κερδίζει πέναλτι στο 74΄με τον Τζοβάρα να θεωρεί ότι υπήρξε παράβαση σε χέρι του Τσιμίκα από σουτ του Μπαξεβανίδη και τον Μπρίτο να μειώνει σε 3-1 παρά τη σωστή επιλογή γωνίας από τον Σα.
Αμυντικό χαφ δίπλα στον Νάτχο έπαιξε στο τέλος ο Μασούρας, ενώ ο Σολδάνο έκανε πολύ ωραία ενέργεια αλλά άσχημο τελείωμα στο 83΄, κλέβοντας την μπάλα από τον Κασάδο αλλά από τον ενθουσιασμό της πρεμιέρας σούταρε άστοχα αντί να πασάρει σε ελεύθερους συμπαίκτες του.
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Τοροσίδης, Τσιμίκας, Μεριά, Μιράντα, Γκιγιέρμε (55΄Μπουχαλάκης), Νάτχο, Φορτούνης (58΄Χριστοδουλόπουλος), Ποντένσε (63΄Σολδάνο), Μασούρας, Χασάν
ΞΑΝΘΗ (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Λισγάρας, Κασάδο, Σιλά, Καμαρά, Κοβάσεβιτς (46΄Μπαριέντος), Ντουρίτσκοβιτς (55΄Καντά), Μελιόπουλος, Μπρίτο, Κάστρο (68΄Ντιρέσταμ).


 Οι άλλοι αγώνες
Η ΑΕΚ επικράτησε εύκολα του Κισσαμικού με 5-0 ενώ σε έναν αγώνα με αρκετές εναλλαγές στο σκορ. Προηγήθηκε με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γκάλο (21’) και διπλασίασε τα τέρματά της με τον Κρίστιτσιτς (28’). Τόσο νωρίς λοιπόν η πρόκριση ξεκαθάρισε.
Στο δεύτερο ημίχρονο η «Ένωση» έστειλε άλλες τρεις φορές την μπάλα στα δίχτυα του Παπαδόπουλου. Το 3-0 έγινε με πέναλτι του Μάνταλου (57’) που το κέρδισε ο Μπογέ από τον Ζιούλη και έπειτα ανέλαβε ο Λιβάγια (που είχε περάσει αλλαγή) Στο 78’ σούταρε δυνατά μετά από στρώσιμο του Μάνταλου σε κερδισμένο φάουλ έξω από την περιοχή και έκανε το 4-0 και στο 82’ πρόλαβε την έξοδο του αντίπαλου πορτιέρο, πλάσαρε, η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι, αλλά στο ριμπάουντ πήγε ο ίδιος πρώτος και με κοντινή κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 5-0.

Ο Αστέρας Τρίπολης νίκησε την ΑΕΛ με 5-3 και προκρίθηκε στον επόμενο γύρο.
Σε μια επική πρόκριση έφτασε ο Αστέρας Τρίπολης σε βάρος της ΑΕΛ, αφότου βέβαια οι «βυσσινί» του έβγαλαν το... λάδι, σε ένα απίστευτο παιχνίδι που έλαβε χώρα στο «Θ. Κολοκοτρώνης» το βράδυ της Τετάρτης (23/1)!
Οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο σκορ, με τον γηπεδούχο Αστέρα να φτάνει τελικά στη νίκη-πρόκριση με 5-3, δεδομένου ότι η ΑΕΛ είχε κερδίσει το πρώτο ματς με 1-0!
Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 2-0 χάρη στο αυτογκόλ του Ζίζιτς στο 7' και το τέρμα του Μαρτίνεθ στο 41', όμως η Λάρισα επανήλθε με τον Ακόστα στο 52' για το 2-1.
Ο Αστέρας πήρε εκ νέου προβάδισμα δύο τερμάτων χάρη στο «χτύπημα» του Βαλιέντε στο 58', ωστόσο οι Θεσσαλοί απάντησαν δις με Σιβάβκα (60') και Ζίζιτς (75') δείχνοντας να «κλειδώνουν» την πρόκριση, καθώς οι Αρκάδες χρειάζονταν πλέον δύο γκολ για να περάσουν.
Κι όμως τα πέτυχαν! Αρχικά ο Καλτσάς έκανε το 4-3 στο 78' και ακολούθως ο Φερνάντεθ βρήκε επίσης δίχτυα στο 85' με ωραίο φαλτσαριστό σουτ, γράφοντας το 5-3 και υπογράφοντας την ασύλληπτη πρόκριση!

Ο Ατρόμητος είχε εύκολο απόγευμα απέναντι στον Απόλλωνα Σμύρνης
Ο Ατρόμητος στο 6’ άνοιξε το σκορ. Εκτέλεση φάουλ του Ούμπιδες, η μπάλα έφτασε στον Καρασαλίδη ο οποίος από πλάγια αριστερά και μέσα από την περιοχή, σέντραρε για τον Μπρούνο. Εκείνος πήρε την κεφαλιά, ακολούθησε νέα επαφή με το κεφάλι του Μούγιακιτς για το 1-0 του Ατρόμητου.Στο 63’ ο Κατράνης που επέστρεψε στην ομάδα, ανέβηκε υπέροχα από αριστερά, σήκωσε κεφάλι, είδε τον Μπρούνο μέσα στην περιοχή, τον βρήκε και ο φορ του Ατρόμητου με πλασέ στην κίνηση πέτυχε το 2-0. Τέσσερα λεπτά μετά ήρθε το 2-1. Φάουλ του Ελ Χέλβε, η μπάλα έσκασε κάτω μπροστά από τον Θεοδωράκη που έχασε και ο επερχόμενος Βάρκας μείωσε σε 2-1.

Ο Πανιώνιος επικράτησε με 2-0 στη Νέα Σμύρνη του ΠΑΣ Γιάννινα και μετά το 1-1 του πρώτου ματς πήρε το εισιτήριο για τους «οκτώ» του Κυπέλλου Ελλάδος.
Το δεύτερο εισιτήριο κατέληξε στα χέρια του ΠΑΟΚ, ο οποίος υποδέχτηκε την Παναχαϊκή στην Τούμπα. Οι Θεσσαλονικείς είχε χάσει στο πρώτο παιχνίδι στην Πάτρα με σκορ 2-1 και στη ρεβάνς επιβλήθηκαν με 5-0.

Η φάση των «16» συνεχίζεται την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου.
Η κλήρωση για τα ζευγάρια της φάσης των «8» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (25/1) στις 12 το μεσημέρι.
Τετάρτη 23/01/2019
Ατρόμητος – Απόλλων Σμύρνης 2-1
Αστέρας Τρίπολης – Λάρισα 5-3
ΑΕΚ – ΑΟΧ/Κισσαμικός 5-0
Ολυμπιακός – Ξάνθη 3-1
Πέμπτη 24/01/2019
17:15 ΟΦΗ – Εργοτέλης
19:30 Παναθηναϊκός – Λαμία
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Τρίτη 08/01/2019
ΠΑΣ Γιάννινα-Πανιώνιος 1-1
Παναχαϊκή-ΠΑΟΚ 2-1
Ξάνθη-Ολυμπιακός 0-0
Εργοτέλης-ΟΦΗ 1-1
Τετάρτη 09/01/2019
Απόλλων Σμύρνης-Ατρόμητος 0-3
Λάρισα-Αστέρας Τρίπολης 3-2
ΑΟΧ/Κισσαμικός-ΑΕΚ 1-1
Πέμπτη 10/01/2019
Λαμία-Παναθηναϊκός 1-0