Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Ήρθε η ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους

http://s.kathimerini.gr/resources/2018-09/mitsotakisss-thumb-large.jpgΗχηρό μήνυμα ότι «οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και τις εξελίξεις κατά τη χθεσινή συζήτηση της Βουλής, όπου η έντονη πολιτική πίεση της Ν.Δ. έφερε στο προσκήνιο και άλλες υποχωρήσεις απέναντι στη γειτονική χώρα, στις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να δώσει έμφαση και να
τις αναδείξει σε πολύ υψηλούς τόνους, θέτοντας το σύνολο των μελών του Κοινοβουλίου προ των ευθυνών τους.
«Αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν: θα πουν αυτοί “ναι” εκεί που 6 πρωθυπουργοί είπαν “όχι”;», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος αποφάσισε να επικεντρωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση στα επιχειρήματα με τα οποία έχει καταφέρει ήδη να αποδομήσει πλήρως τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών και να μην προχωρήσει τελικά σε πρόταση δυσπιστίας, ενδεχόμενο που εξέταζε σοβαρά τις προηγούμενες ημέρες.
Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη αφενός διότι οι συσχετισμοί δεν ευνοούν την υπερψήφισή της από 151 βουλευτές και, ως εκ τούτου, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλησε να δώσει στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος τη δυνατότητα επικοινωνιακής διαχείρισης του αποτελέσματος αυτής της ψηφοφορίας προκειμένου να καλύψει την ουσία της στήριξής της από μια τεχνητή πλειοψηφία που βασίζεται σε βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε, επίσης, να δώσει τη δυνατότητα στον Πάνο Καμμένο να επιχειρήσει -συντασσόμενος με μια πρόταση δυσπιστίας- να εξωραΐσει το γεγονός ότι στην πραγματικότητα ήταν εκείνος που έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών τον περασμένο Ιούνιο, αλλά και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την προηγούμενη εβδομάδα με ψήφους «δανεικών» βουλευτών από τους ΑΝ.ΕΛ.
Το κλίμα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα φορτισμένο, καθώς διαπιστώνει, από τις κυβερνητικές απαντήσεις στο επίμονο αίτημα να κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος της ΠΓΔΜ, πως «οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν».
«Οσα συμβαίνουν στη Βουλή, για τρίτη συνεχή μέρα, για ένα μείζον εθνικό θέμα είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας», υπογράμμιζαν χθες «γαλάζιες» πηγές, εξηγώντας πως η κυβέρνηση «όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις, τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό».
Στην Πειραιώς επισημαίνουν πως κάτω από την πίεση της Ν.Δ. η κυβέρνηση «παραδέχθηκε χθες ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η συμφωνία των Πρεσπών».