Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Συνεδρίαση κοινοβουλευτικών επιτροπών με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμοδίου για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαο Βούτση, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, κ. Jyrki Katainen, συμμετείχε σε κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων και ενημέρωσε τα μέλη τους σχετικά με τις
τελευταίες εξελίξεις στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Στη συνεδρίαση παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος.
Στην ομιλία του ο κ. J. Katainen αναφέρθηκε στη σημασία της ενεργούς συμμετοχής των εθνικών κυβερνήσεων στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, ενόψει και των ευρωπαϊκών εκλογών.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε, δέχεται σημαντικές προκλήσεις, τόσο από το εξωτερικό της περιβάλλον, όπως για παράδειγμα στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου, όσο και στο εσωτερικό, από κράτη μέλη τα οποία αποκλίνουν των παραδοσιακών δημοκρατικών αξιών της.
Αναφερόμενος στις θετικές επιπτώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του λεγόμενου Σχεδίου Γιούνκερ, για την ευρωπαϊκή οικονομία, τόνισε ότι η Ελλάδα τοποθετείται στην πρώτη θέση όσον αφορά τη χρηματοδότηση από το Ταμείο, αναλογικά με το ΑΕΠ της. Επιπλέον, σημείωσε ότι 22.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτυχαν χρηματοδότησης στη χώρα μας.
Ως προς τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, εστίασε σε πέντε συγκεκριμένους τομείς που αφορούν: την κυκλική οικονομία, την τεχνητή νοημοσύνη, την άμυνα και την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και τέλος την ανάπτυξη των αφρικανικών κρατών.
Η Προεδρεύουσα της συνεδρίασης βουλευτής, κυρία Χαρά Καφαντάρη, στα εισαγωγικά της σχόλια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ακραίες ευρωσκεπτικιστικές τάσεις που εκδηλώνονται στα κράτη μέλη και κατέδειξε την ανάγκη υπεράσπισης του ευρωπαϊκού οράματος και των ευρωπαϊκών αξιών, δίνοντας έμφαση στην αλληλεγγύη και το Κράτος Δικαίου.  
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Κατρούγκαλος μίλησε για τις κρίσιμες επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, εκφράζοντας την ανησυχία του για την άνοδο των ακραίων εθνικιστικών αντιλήψεων και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ευρώπης και τη διασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν οι εισηγητές των κοινοβουλευτικών ομάδων κ.κ. Γ. Μπαλαούρας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Θ. Μπακογιάννη (Ν.Δ.), Α. Λοβέρδος (Δημ. Συμπαράταξη), Η. Παναγιώταρος (Χ.Α.), Ν. Καραθανασόπουλος (Κ.Κ.Ε.) και Κ. Κατσίκης (ΑΝ.ΕΛ.).
 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης