Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Στη Μονεμβασιά η απονομή βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς» – Δείτε τους νικητές


Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη ετήσια γιορτή του «Αγρότη της Χρονιάς». Τα βραβεία θεσμός που έχει καθιερώσει η εφημερίδα Agrenda και απονέμονται για 10η συνεχή χρονιά, αναδεικνύουν την  απονομή τους σε ημέρα γιορτής για όλους τους αγρότες.
Φέτος η απονομή θα γίνει στην ιστορική περιοχή της Μονεμβασίας και συγκεκριμένα στο φιλόξενο αρχοντικό «Κινστέρνα», στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασίας. Η ολοήμερη εκδήλωση συζητήσεων και απονομής των βραβείων έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019, στις 10:00 το πρωί στις αίθουσες του αρχοντικού.
Σε έναν τόπο με άμεση αναφορά στην αγροτική παραγωγή, όπου κυριαρχούν αιωνόβιες ελιές και παραδοσιακοί αμπελώνες, ο «Αγρότης της Χρονιάς» έρχεται να ξεδιπλώσει τις αρετές της ελληνικής γεωργίας και να
αναδείξει λαμπρά  παραδείγματα πρωταγωνιστών του αγροτικού γίγνεσθαι.
Κεντρικός ομιλητής στη φετινή εκδήλωση του «Αγρότη της Χρονιάς» θα είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος θα εστιάσει  σε θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη διάρκεια της Ημερίδας, επίλεκτα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, στελέχη του τραπεζικού τομέα, παράγοντες της αγοράς μηχανημάτων και τεχνοκράτες από τον κλάδο των αγροτικών εφοδίων, κυρίως δε, καταξιωμένοι για τη δουλειά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κληθούν να αναπτύξουν ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες και να αναπτύξουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά projects.
Η εκδήλωση θα κλείσει με την απονομή των τριών βραβείων:
  • Αγρότης της Χρονιάς
  • Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς
  • Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς
Θα απονεμηθούν επίσης δύο τιμητικές διακρίσεις σε πρόσωπα και πρωτοβουλίες με καταξιωμένη παρουσία και ιδιαίτερη συμβολή στα αγροτικά δρώμενα.

Νικητές βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς»

Αγρότης της Χρονιάς: Παναγιώτης Πασσάς
 Ο οργανωτικός αγρότης και συνάµα οικονοµολόγος από την Αµαλιάδα θέλει µέσα στα επόµενα πέντε χρόνια να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς σε φρούτα και λαχανικά. Με συμμάχους στην προσπάθεια αυτή, τα αδέλφια του Βασίλη και Νίκο, ακολουθούν τον δρόµο που άνοιξε ο, πρωτοπόρος σε καλλιεργητικές µεθόδους, πατέρας τους, ∆ηµήτρης Πασσάς.
Κτηνοτρόφoς της Χρονιάς: Σοφοκλής Φιλιππίδης
Η ενηµέρωση είναι τρόπος ζωής για τον 36χρονο αγελαδοτρόφο από τις Σέρρες, ο οποίος κυνηγά όλες τις εξελίξεις που αφορούν στη διαχείριση µιας σύγχρονης µονάδας. Η κτηνοτροφία είναι οικογενειακή παράδοση στην περίπτωση του Φιλιππίδη, η επιτυχία όµως και τα µελλοντικά σχέδια για µεταποίηση, προσωπικό του στοίχηµα.
Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς: Αγροτικός Συνεταιρισμός Ροβιών
 Ένας συνεταιρισµός µε προτεραιότητες και 130 επιµελείς βιοκαλλιεργητές ελιάς ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Ροβιών. Με γνώµονα την προστασία της παραγωγής των µελών του, ο πρωτεργάτης πρόεδρος της οργάνωσης Νίκος Βαλλής, πυρηνικός µηχανικός ταυτόχρονα, εξηγεί πως η συλλογικότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Τιμητική Διάκριση: Νίκος Βαρδούλης      
 Ο μέντορας στο βαμβάκι από το Νέσωνα Λάρισας συνεχίζει ακάθεκτος μια πορεία δεκαετιών, η οποία σήμερα υπερβαίνει τα 1000 στρέμματα καλλιέργειας.
Τιμητική Διάκριση: Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκέας 
 Ο αγροτικός συνεταιρισμός από τη Λακωνία κλείνει φέτος μισό αιώνα στην παραγωγή παρθένου ελαιολάδου, ενώ στην υποψηφιότητά του για το βραβείο Συλλογικής Προσπάθειας έχασε από το νικητή με την ελάχιστη δυνατή διαφορά. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Πρώτο Μέρος

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ
9:30 – 10:00 π.μ.
ΕΝΑΡΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
10:00 π.μ.
Χαράλαμπος Κασίμης, Κοινή Αγροτική Πολιτική και Αναπτυξιακά Προγράμματα
Νικόλαος Δαλέζιος, Γεωργία και Νέες Τεχνολογίες
Iάκωβος Γιαννακλής, Χρηματοδοτικά Προγράμματα
Νίκος Βαλλής, Οργανώσεις Παραγωγών
Συντονιστής: Γιάννης Πανάγος
ΕΝΑΡΞΗ 11:30 π.μ.
Φωτεινή Ποριαζή, Παξιμάδια Λήμνου
Στέργιος Σαλαμουσάς, Όσπρια Λήμνου
Γιώργος Τσιμπίδης, Οινοποίηση στη Μονεμβασιά
Ανδρέας Λύρας, Κρεμμύδια Βατικιώτικα
Κωνσταντίνος Ασκούνης, Λακωνικό ελαιόλαδο
Μαρίνος Μπερέτσος, Προγράμματα Leader
Συντονιστής: Στέλιος Δρυς
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ | ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ | 13:00 μ.μ.

Δεύτερο Μέρος

ΕΝΑΡΞΗ 14:00 μ.μ.
Άρης Κεφαλογιάννης, Αγορές και Branding
Γεώργιος Κουμπούρης, Πιστοποίηση Ποικιλιών
Άγγελος Μοχλούλης, Τεχνολογία και Περιβάλλον
Μανώλης Γιαννούλης, Διεπαγγελματική Ελαιολάδου
Γιώργος Κωσταντόπουλος, Εξαγωγές και Επιτραπέζια Ελιά
Συντονιστής: Γιάννης Πανάγος
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
ΕΝΑΡΞΗ 15:00 μ.μ.
  • Αγρότης της Χρονιάς
  • Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς
  • Kτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς
  • Τιµητικές Διακρίσεις

monemvasianews.grΓιώργος Βουνελάκης