Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Editor’s pick: καταδικασμένοι σε αποτυχία

logo hi logo
Καταδικασμένοι ή και στην τύχη τους αφημένοι οι Ιταλοί και αυτή τη βδομάδα, με τον Σαλβίνι να ενημερώνει με τουίτ για την σύλληψη ατόμων που κατηγορούνται ως μέλη της νιγηριανής μαφίας –πριν τη σύλληψη αλλά και πριν την ίδια την αστυνομία-, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να φτάσει η είδηση στον κόσμο… αλλά και στους ίδιους τους συλληφθέντες. Άμα ξέρεις να παίζεις στα δάχτυλα την επικοινωνιακή πολιτική… σου πέφτει από τα χέρια.

Αλλά μην αγχώνεστε, Ματέο και Λουίτζι δήλωσαν ότι η τύχη της Ιταλίας είναι στα κατάλληλα χέρια, αυτά του Κόντε. Αποποίηση… εεε ανάληψη πολιτικών ευθυνών υπάρχει στον ορίζοντα και στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη. Μέσα σε όλα, παραίτηση μετά την έγκριση του προϋπολογισμού φέρεται να εξετάζει ο Τρία, ενώ σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία, στην ιταλική βουλή, θα συνδέσει την έγκριση του προϋπολογισμού με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Κλείνοντας δυναμικά, ο Ματέο εμφανίστηκε στο συνέδριο της Λέγκας ως ο «Μεσσίας» του ευρωπαϊκού ονείρου, φέρνοντας, μεταξύ άλλων, την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Ε ναι, τώρα το γλυκό έδεσε και ευχαριστούμε.
Στο μεταξύ, δεν την έχασε την ευκαιρία ο Mr. America First και τα σχολίασε τα «κίτρινα γιλέκα» όσον αφορά τις παραχωρήσεις που επιτεύχθηκαν στη φορολογία για τα καύσιμα, προκειμένου να φτάσει σε ένα συμπέρασμα: είχε δίκιο ο ίδιος για τη συμφωνία του Παρισιού… δύο χρόνια πριν. Αυτό το λες πολιτική επιτυχία ή προορατικό χάρισμα;
Έτσι δε για τα τυπικά, την ίδια στιγμή που ο Τραμπ κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια για την προώθηση αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών, ομοσπονδιακή έκθεση προβλέπει χαμηλότερες αποδόσεις στην αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ λόγω της κλιματικής αλλαγής. Και σαν μην έφτανε αυτό, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 200 δις για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Που να το πει ο Τραμπ δηλαδή και να τον πιστέψουν.
Συγχαρητήρια ωστόσο για την μπλε ηλεκτρίκ γραβάτα στην κηδεία του Τζόρτζ Μπους. Σημασία δεν έχει να είσαι πολιτικαλι κορέκτ, αλλά να κάνεις εντύπωση.
Στα του Brexit τώρα, ο Τουσκ έστειλε τελεσίγραφο: άτακτη αποχώρηση ή «no Brexit»αν η βρετανική βουλή πει «όχι» στη συμφωνία. Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε από το Κοινοβούλιο να παρουσιάσει τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου Geoffrey Cox, σύμφωνα με την οποία το backstop θα μπορούσε να διαρκέσει επ’ αόριστον. Η Μέι, ωστόσο, παραμένει ψύχραιμη: η μόνη επιλογή είναι η δική της συμφωνία. Βέβαια, το debate με τον Κόρμπιν ξεχάστε το, γιατί οι δύο ηγέτες διαφώνησαν… στην τηλεοπτική τοποθεσία.
Στα Σκόπια, ενόσω η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε και τα άλλα δύο σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζάεφ δρομολογεί πιθανή αμνηστία βουλευτών και πολιτών που εμπλέκονται στα περσινά βίαια επεισόδια στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Αναφορικά πάντως τις δηλώσεις του περί δυνατότητας διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης τόνισε ότι τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν. Κάτι σαν το «μαζευτείτε γιατί το τραβήξαμε το σκοινί».
Τέλος, στα της ΕΕ και του Eurogroup η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Από τη μια οι περιφέρειες παραμένουν αμήχανες απέναντι στο μέλλον της Συνοχής και το Brexit, από την άλλη στο Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορούν να τα βρουν για τη νέα ΚΑΠ. Και στο Eurogroup βέβαια που τα κατάφεραν, τους πήρε λίγο-πολύ 18 ωρίτσες.
Μάλλον στο σπίτι δεν τους περιμένουν κουραμπιέδες…
Καλό Σαββατοκύριακο,
Σοφία Ελανίδου