Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Δύο Δήμοι και μία Περιφερειακή Ενότητα άλλαξαν όνομα – Δείτε το λόγο


Σε νομοθετική εγρήγορση βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως – σκωπτικά προφανώς - επεσήμαιναν οι Αιρετοί στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, παραθέτοντας λίστες επιτακτικών ζητημάτων, εκκρεμοτήτων και διορθώσεων για τις οποίες το Υπουργείο θα έπρεπε να έχει ασκήσει νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά αδρανεί, αφήνοντάς να συσσωρεύονται άλυτα, με Δημάρχους να εκτιμούν ότι απλά “φορτώνονται” στην επόμενη Κυβέρνηση.

Τις τελευταίες ημέρες, λοιπόν, παρακολουθήσαμε την εξέλιξη να αλλάζουν τα ονόματα δύο Δήμων, μίας Περιφερειακής Ενότητας και εν τω συνόλω τεσσάρων σημείων του Καλλικράτη, όχι με Τροπολογία του αρμόδιου Υπουργείου, αλλά από δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμαστε στις μετονομασίες
- του Δήμου “Ψαρών” σε Δήμο “Ηρωικής Νήσου Ψαρών
- του Δήμου “Κάσου” σε Δήμο “Ηρωικής Νήσου Κάσου
- της Περιφερειακής Ενότητας “Καρπάθου–Κάσου” σε Περιφερειακή Ενότητα “Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου”.


Τροποποιήθηκαν σχετικώς οι εξής διατάξεις του Καλλικράτη (ν.3852/2010):
- η περ. 10.Γ.στ’ της παρ.2 του αρ.1,
- η περ. 51.Β της παρ.2 του αρ.1,
- το τέταρτο εδάφιο της περ.ιβ’ της παρ.3 του αρ.3,
- η περ.ια της παρ.3 του αρ.3,

Η βουλευτική τροπολογία «Ανακήρυξη της Κάσου και των Ψαρών ως Ηρωικών Νήσων», που κατετέθη από τους Βουλευτές Δ. Γάκη και Α. Μιχαηλίδη, αναγράφει ότι πρόκειται για αίτημα των Δημοτικών Συμβουλίων των δύο Δήμων που το «έχουν αιτηθεί αρμοδίως».
Γιατί δεν άσκησε τη νομοθετική πρωτοβουλία ο αρμόδιος, όπου οι Δήμοι υπέβαλαν το αίτημα, αλλά οι βουλευτές του κόμματος στο οποίο ανήκει ο αρμόδιος, αξίζει να κρατηθεί ως στοιχείο για τη θεσμική λειτουργία του ΥΠΕΣ.

Η Τροπολογία έγινε αποδεκτή από την Υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, η οποία, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενη στη Δήμαρχο Κάσου, που παρίστατο στα θεωρεία της Βουλής, μίλησε για τη Σχολή μπαλέτου που δημιουργήθηκε στο νησί, επισημαίνοντας τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα στη δημιουργία της.
(...) Βοηθήσαμε πάρα πολύ με τον ιδιωτικό τομέα (...) Καταλαβαίνετε ότι ο ιδιωτικός τομέας βεβαίως ήρθε και βοήθησε ”, σημείωσε σχετικά.
Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε την εκτίμηση που τρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Στη Βουλή παρευρέθη και ο Αλέξης Χαρίτσης για να μιλήσει για την παράταση των συμβάσεων των προσωρινών Πινάκων της 3Κ.
Ο Υπουργός, στο τέλος της Ομιλίας του, έκανε ένα “σχόλιο”, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: « Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο επειδή είναι εδώ η Δήμαρχος Κάσου. Πληροφορήθηκα ότι κατατέθηκε μια βουλευτική τροπολογία για την ανακήρυξη ως μαρτυρικών τόπων της Κάσου και των Ψαρών. Το έχουμε συζητήσει με τη Δήμαρχο και με τους Βουλευτές που κατέθεσαν αυτή την τροπολογία. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντική αυτή την πρωτοβουλία. Εμείς ως Υπουργείο Εσωτερικών την υποστηρίζουμε ».

Η βουλευτική Τροπολογία ψηφίστηκε θετικά (Ναι) από όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην της Ένωσης Κεντρώων που ψήφισε “παρών”