Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Κωνσταντίνα Νικολάκου «Ο πολιτικός πανικός και η αποτυχία να επικοινωνήσει με την κοινωνία θα είναι το Βατερλό του Νίκα» - «Δεν σας φταίνε οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ κ. Νίκα»


Οι χθεσινές δηλώσεις του απερχόμενου Δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα σχετικά με τις δράσεις που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2014 – 2020 μόνο απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν στους πολίτες της Περιφέρειας.
Απογοήτευση η οποία προκύπτει από την άγνοια του κ. Νίκα σχετικά με τις προϋποθέσεις, τους στόχους και τη
μέθοδο υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου.
Αφού λοιπόν αποφάσισε να μην παρουσιαστεί και τελικά δεν προσήλθε στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, η οποία σημειωτέων έλαβε χώρα στην πόλη στην οποία είναι Δήμαρχος και στο πιο εμβληματικό συγχρηματοδοτούμενο έργο της, το Μέγαρο Χορού, ο κ. Νίκας αρκέστηκε τελικά να σχολιάσει πικρόχολα, μικρόψυχα και με εμφανή παλαιοκομματική προσέγγιση τα δρώμενα της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με τις δράσεις δημοσιότητας που υλοποιούνται στην παρούσα φάση.
Η «πεντασέλιδη λοιπόν κατάσταση των μέσων ενημέρωσης» που ανέφερε ο κ. Νίκας είναι ένα καθόλα εγκεκριμένο Πλάνο Δράσεων Δημοσιότητας το οποίο πέραν από τις εγκρίσεις που έχει λάβει αποτελεί μία από τις ρητές υποχρεώσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Στο πλάνο αυτό περιλαμβάνονται όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. 
Τα «Ευρωπαϊκά χρήματα» που αναφέρει ο κ. Νίκας έχουν ήδη επενδυθεί σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και διατίθενται και για δράσεις δημοσιότητας στις οποίες λαμβάνουν μέρος και τα ίδια τα Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως λοιπόν έγινε και την περασμένη χρονιά στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης όπου έλαβαν χώρα εκδηλώσεις προς τιμήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της συνεισφοράς της στα έργα της Περιφέρειας, έτσι και φέτος στην πόλη της Καλαμάτας έλαβε χώρα ένα διήμερο με εκδηλώσεις και η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης η οποία αποτελεί το ανώτερο όργανο του Επιχειρησιακού Προγράμματος και την οποία ο κ. Νίκας αποφάσισε να αγνοήσει. Προσπάθησε να αποκρύψει έτσι την παντελή έλλειψη προτάσεων του σχετικά με το ΕΣΠΑ, αλλά κυρίως την άγνοια που έχει σχετικά με τους Ευρωπαϊκούς πόρους και τις δυνατότητες που δίνουν στην Περιφέρειά μας.
Είναι πολιτικά ανήθικη η επιχειρηματολογία του περί «χρημάτων για προπαγάνδα και κέτερινγκ που ταΐζουν τον κόσμο». Προφανώς ο κ. Νίκας με τις τιμές του εισιτηρίου που επιβάλλει στο Μέγαρο Χορού ίσως εξασφαλίζει διαφορετικούς τρόπους υποδοχής των πολιτών στην Καλαμάτα. Οι εκδηλώσεις όμως που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Χορού εγκωμιάστηκαν τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από τους εκπροσώπους των φορέων (Υπουργείων, Επιμελητηρίων κ.α.) που έλαβαν μέρος. Παράλληλα η συμμετοχή των τοπικών Συλλόγων έδωσε ένα ξεχωριστό χρώμα στους παριστάμενους διότι όλοι συμφώνησαν στο γεγονός ότι όταν δεν υπάρχει κομματική απόχρωση στα γεγονότα τότε μπορούν να λάμψουν οι ικανότητες και τα πλεονεκτήματα των ίδιων των πρωταγωνιστών που δεν είναι άλλοι από τους Πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Καλούμε τον κ. Νίκα να μελετήσει τη Νομοθεσία, τους Κανονισμούς και τη μέθοδο υλοποίησης των έργων ΕΣΠΑ και τότε να βγάλει τα συμπεράσματά του. Η προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του για υποβάθμιση του έργου που έχει υλοποιηθεί στις προηγούμενες αλλά και την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο δεν γίνεται πιστευτή διότι την αλήθεια τη γνωρίζουν οι ίδιοι οι πολίτες.
Η στάση του κ. Νίκα απέναντι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως τα περιφερειακά αποτελεί ντροπή για τον ίδιο. Είναι προφανές ότι «δυσφορεί» από την κριτική που του ασκούν ως οφείλουν, ως κρίσιμος παράγοντας ενίσχυσης της δημοκρατίας, και ενοχοποιεί συλλήβδην δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, προκειμένου ακόμα μια φορά να κατασκευάσει ένα προσφιλές αφήγημα λαϊκισμού. Ο πανικός του και η αποτυχία του να επικοινωνήσει πραγματικά με τους πολίτες με καθαρό λόγο και θέσεις θα αποτελέσουν και το Βατερλό του.

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου