Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Ο Πατριάρχης κάλεσε την πρόξενο για εξηγήσεις TOPΠολιτική Ο Πατριάρχης κάλεσε την πρόξενο για εξηγήσεις - Στο Φανάρι ο Γαβρόγλου Θα απολογηθεί για την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου.


Πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια υπάρχει στο Φανάρι για τη μη ενημέρωση από το ελληνικό κράτος για την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Όπως αποκαλύπτει ο Μιχάλης Κωστίδης στο eleftherostypos.gr, η πρώτη επίσημη αντίδραση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κάλεσε την γενική πρόξενο της Ελλάδας Γεωργία Σουλτανόπουλου για να ζητήσει
από την Αθήνα να ενημερωθεί για τη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα.
Θυμίζουμε ότι μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση της συμφωνίας-Τσίπρα-Ιερώνυμου πηγές από το Φανάρι σημείωναν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για την επικείμενη συμφωνία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αντιδράσει ή όχι.
Υπενθυμίστηκε πάντως η «Πράξη του 1928», σύμφωνα με την οποία οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται εκκλησιαστικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δηλαδή, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, για  συνάντησή με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «η συνάντηση θα γίνει αύριο το πρωί στην αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι.»
Η συνάντηση ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το σάιτ του υπουργείου Παιδείας και εμφανίζεται ως «προγραμματισμένη από καιρό». Πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι η προγραμματισμένη συνάντηση ήταν για την ερχόμενη εβδομάδα και επισπεύδεται. Ερχεται, δε,  λίγες ώρες αφότου ο κ.Βαρθολομαίος κάλεσε την γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη για εξηγήσεις επί της συμφωνίας.