Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Δολοφονία Khashoggi: Μεσαιωνικές πρακτικές που προσβάλλουν την ανθρωπότητα Δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη


Αποτέλεσμα εικόνας για ανδρουλακησ νικοσ
Σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάσαμε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Στο ψήφισμα το οποίο υιοθετήσαμε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, καλούμε τα Κράτη Μέλη να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις όπως η επιβολή πανευρωπαϊκού εμπάργκου όπλων και συστημάτων παρακολούθησης προς τη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα ζητάμε τη δημιουργία ενός γενικού συστήματος κυρώσεων της ΕΕ για όσους παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, το οποίο θα συνεπάγεται την επιβολή απαγόρευσης θεωρήσεων και δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων.
Η κάλυψη που παρείχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Δυστυχώς όμως  αποφάσεις όπως αυτή της Ισπανικής Κυβέρνησης πριν από λίγες μέρες, να μην ακυρώσει την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία, δημιουργούν κακό προηγούμενο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμα του σήμερα, έδωσε σαφείς κατευθύνσεις. Επαφίεται τώρα στο Συμβούλιο και στα Κράτη Μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια σε μεσαιωνικές πρακτικές που προσβάλλουν την ανθρωπότητα. Η σιωπή είναι συνενοχή.
Νίκος Ανδρουλάκης - Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Μέλος S&D
www.androulakisnikos.gr