Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Οι επενδύσεις και η εικονική πραγματικότητα


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μπορεί ο κ. Τσίπρας να κυκλοφορεί ανά τον κόσμο και να παρουσιάζει μια ειδυλλιακή κατάσταση στις ομιλίες και στις συναντήσεις του με «επενδυτές», όπως έπραξε προσφάτως κατά τη νέα αμερικανική εκστρατεία του, διαφημίζοντας ότι «είμαστε πλέον μια κανονική χώρα», ωστόσο όλοι γνωρίζουν ποια είναι η πραγματικότητα.
Απλά, δεν λένε τίποτε και κουνούν συγκαταβατικά το κεφάλι μέχρι να τον δουν να ολοκληρώνει την αποστολή του, που δεν είναι άλλη από την πλήρη παράδοση της χώρας στο υπερταμείο και την παράδοση της Μακεδονίας.
Όλοι γνωρίζουν πως αφού εξαιτίας του οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 40 δις (160 το 2014 και 120 στα χρόνια της διακυβέρνησής του, τώρα μπορεί να ανέβηκαν στα 130 δις (30 δις κάτω από
ό,τι τις παρέλαβε), αλλά το πρόσημο όσον αφορά στην χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες είναι αρνητικό.
Ποιος θα έλθει να επενδύσει αν γνωρίζει πως οι τράπεζες παίρνουν από τους ιδιώτες περισσότερα από όσα δίνουν;
Όλοι γνωρίζουν ότι όσον αφορά στον βαθμό οικονομικής ελευθερίας, η Ελλάδα κατέχει την 108η θέση, ισοβαθμώντας με την Κίνα και την Σουαζιλάνδη!
Ποιος θα επενδύσει όταν εκ των προτέρων γνωρίζει πως η οικονομική του ελευθερία θα είναι επιπέδου Σουαζιλάνδης;
Όλοι γνωρίζουν πως το δεκαετές ομόλογο βρίσκεται σταθερά πλέον πάνω από το 4,2%.
Όλοι γνωρίζουν ότι το κόστος παραγωγής αυξάνεται σταθερά – το ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ: Ανοδικά κινήθηκε το κόστος παραγωγής στην πλειονότητα των εγχώριων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών το β' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το β' τρίμηνο 2017.
Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα που δεν μπορεί να δανειστεί, βρίσκεται δηλαδή εκτός αγορών, ενώ θα έχει υψηλό κόστος παραγωγής;
Όλοι γνωρίζουν ότι μήνα με τον μήνα αυξάνεται ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία – πριν λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση 7,4% τον Αύγουστο και αυτό το βιολί γίνεται κάθε μήνα.
Ποιος θα έλθει να επενδύσει με τέτοιο εισαγόμενο πληθωρισμό;
Με λίγα λόγια, ισχύει πλέον αυτό που παλιότερα έλεγε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας για τους επενδυτές: Ότι δεν είναι επενδυτές, αλλά «κοράκια», «αρπακτικά» και «τοκογλύφοι»…

elzoni.gr