Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Editor’s pick: ασυμφωνία χαρακτήρων

logo hi logo
Για την Ευρώπη, το καλοκαίρι τελείωσε και έφτασε χειμώνας. Χειμώνας φαίνεται να είναι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα εσωτερικά των πολιτικών ομάδων, που ακόμη ψάχνουν την συνταγή της εκλογικής επιτυχίας και της λύσης στο μεταναστευτικό, αλλά το Brexit φαίνεται πως θα πρωταγωνιστήσει αυτή την εβδομάδα.

Όσο, λοιπόν, η Λε Πεν επιδιώκει συσπείρωση της ακροδεξιάςκαι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ατενίζει με δυσπιστία το μέλλον του, το Brexit μάλλον απλώνει απειλητικά τα δίχτυα του πάνω από τον Ευρωπαϊκό ουρανό. Ήδη, ο Μακρόν από το Σάλτσμπουργκ κάλεσε την Ένωση να παραμείνει ενωμένη, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν στην τελική ευθεία.
Στο Λονδίνο, προειδοποιήσεις κατά των ανταρτών του κόμματός της έστειλε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η εναλλακτική στην πιθανή συμφωνία της με την ΕΕ είναι η μη συμφωνία. Στο μεταξύ, ο Τούσκ δήλωσε ότι μια έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit είναι πιθανή το Νοέμβριο, αλλά ήδη ο Οκτώβριος θα είναι «η ώρα της αλήθειας» σημείωσε ο Μπαρνιέ, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο μια πιο βελτιωμένη ευρωπαϊκή πρόταση για τα ιρλανδικά σύνορα.
Στα της Ουγγαρίας τώρα, Ο Βίκτορ Όρμπαν δεσμεύτηκε να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στην απόφαση της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενεργοποιήσει το Άρθρο 7. Στο πλευρό του πάντως, φαίνεται πως τάχθηκε ήδη η βουλγαρική κυβέρνηση, αλλά ο Μακρόν τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ».
Πάντως, την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, δεν θα τη λέγαμε και ακριβώς πετυχημένη, αφού στο βασικό θέμα του μεταναστευτικού λύση δε βρέθηκε, με εξαίρεση την ευρύτερη συναίνεση για το στενότερη συνεργασία με την Αφρική.
Για το τέλος, αφήσαμε τον μετρ της μεταναστευτικής αλληλεγγύης, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρότεινε στον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών ως λύση στο θέμα τη δημιουργία τείχους… στη Σαχάρα. Στην τελική, είναι μόλις κάτι περισσότερο από 4.000 χλμ από Ανατολή προς Δύση.
Καλό χτίσιμο και καλό χειμώνα.
Καλό Σαββατοκύριακο, Σοφία Ελανίδου