Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Όλες οι ΑΕΚ του Κόσμου… στην Τρίπολη

Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου… στην Τρίπολη 
Στην Τρίπολη, παρουσιάζεται επίσημα, το βιβλίο «ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», του Νίκου Αγγελίδη, τη Δευτέρα 14 Μαΐου στις 7:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα το προλογίσουν ο Δήμαρχος Τρίπολης κ Δημήτρης Παυλής και ο Πρόεδρος ΑΕΚ Τρίπολης κ. Παναγιώτης Βαλασόπουλος. Η 2η έκδοση του πολυσυζητημένου βιβλίου, εμπλουτισμένη με περισσότερο υλικό, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Νότιος Άνεμος". Είναι ένα ξεχωριστό ταξίδι στα αχαρτογράφητα νερά της ιστορίας της ΑΕΚ και του δικέφαλου αετού.
Ένα ταξίδι αγωνιώδες, έτσι ακριβώς περιγράφεται, για να διασωθεί η ρίζα, ο πολιτισμός, η γλώσσα, η θρησκεία, τα ήθη και έθιμα που κρατούσαν σαν φυλακτό στις αλλοτινές τους πατρίδες οι Μικρασιάτες, οι Ρωμηοί της Πόλης και της Σμύρνης, οι Πόντιοι…
Η ίδρυση της ΑΕΚ στην Αθήνα το 1924, από αθλητές που μεσουρανούσαν στα ελληνικά αθλητικά σωματεία της Κωνσταντινούπολης, είναι απλά η αφύπνιση για το τι θα επακολουθήσει.
Η πολυετής έρευνα του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Νίκου Αγγελίδη, φέρνει στο φως, άγνωστες πτυχές της ιστορίας του δικέφαλου αετού και κατ’ επέκταση του
Μικρασιατικού και Ποντιακού ελληνισμού.
Σε κάθε κομμάτι ελληνικής γης, ξεχύνονται ψυχές που διψούν για ζωή. Ονειρεύονται να φτιάξουν το μέλλον… όπως το παρελθόν τους. Το πρόσφατο παρελθόν. Αγωνίζονται και δεν ξεχνούν… Κουβαλούν στις πλάτες λίγα υπάρχοντα, όσα ξέμειναν από τους βίαιους διωγμούς, αλλά έχουν μαζί τους την ελπίδα. Στήνουν πρόχειρα τα πρώτα σπίτια τους, αλλά το μυαλό τους είναι στη δημιουργία. Θέλουν να δείξουν τις δυνατότητες και τη δυναμική τους. Ο αθλητισμός, κάτι που γνωρίζουν καλά, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα τους.
Μπαίνουν με τα μούτρα λοιπόν στην αναζήτηση όλων των συστατικών εκείνων που τους έκαναν να ξεχωρίζουν. Φτιάχνουν ομάδες όπου κι αν βρίσκονται. Αθλητικά σωματεία. Παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ πονγκ, διαγωνίζονται στην κολύμβηση, την πάλη, τον στίβο. Είναι πρώτοι και καλύτεροι. Είναι Μικρασιάτες, Πολίτες, Σμυρνιοί και Πόντιοι που το λέει η ψυχή τους.
Το βιβλίο του Νίκου Αγγελίδη, αναδεικνύει κάθε μια από τις προσπάθειες αυτές…361 συνολικά, μέσα από 320 πολύχρωμες σελίδες με περισσότερες από 1500 φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων.
Οι φίλοι της ΑΕΚ, του αθλητισμού, του πολιτισμού και της ιστορίας απ’ όλη την Αρκαδία, αναμένεται να δώσουν δυναμικό παρών, τη Δευτέρα 14 Μαΐου, στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.
Την τιμητική της θα έχει φυσικά… η ΑΕΚ Τρίπολης η πορεία της οποίας μέσα από το πέρασμα των χρόνων θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο της παρουσίασης.
Θα προβληθούν σε γιγαντοοθόνη, ειδικά αφιερώματα και σπάνιο υλικό που δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ μέχρι σήμερα ενώ παλιοί παράγοντες και δόξες του Αρκαδικού αθλητισμού θα μιλήσουν για τη σημασία της παρουσίας της ΑΕΚ Τρίπολης στα αθλητικά δρώμενα της περιοχής και όχι μόνο…
32186338 10217194161912640 5061865330545000448 n
32089461 10217194161512630 3216803850413408256 n

Γραφείο Τύπου ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ