Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Παυλόπουλος σε Κάρολο: Ευελπιστούμε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα -Κάρολος: Οι Ελληνες αντιμετώπισαν δύσκολες καταστάσεις με φοβερό χαρακτήρα, θάρρος και καρτερία»

https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/05/karolos-proedriko-megaro-deipno-500.jpg
Στις θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης, στο θάρρος με το οποίο οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις απροσδόκητες προσφυγικές ροές στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στους κοινούς δεσμούς, ιστορικούς και πολιτισμικούς, που ενώνουν την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος κατά την διάρκεια της αντιφώνησής του στο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του και της συζύγου του Δούκισσας της Κορνουάλης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας υπογράμμισε ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει στα
χρόνια της οικονομικής κρίσης και έχουν πληρώσει υψηλό τίμημα για την επανοικοδόμηση της οικονομίας τους, ενώ παράλληλα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν για λογαριασμό όλων μας, μια απροσδόκητη ροή προσφύγων από την Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως τόνισε οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις παραπάνω εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις επιδεικνύοντας φοβερό χαρακτήρα, θάρρος και καρτερία και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν θαυμάσει την επιμονή τους, λέγοντας χαρακτηξριστικά «Είμαστε όλοι Ελληνες».
Αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών εστίασε στις διαχρονικές τους προσπάθειες για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανεκτικότητας και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία μεταξύ των λαών μας που μας συνδέουν όπως η εξωστρέφεια και η ναυτική παράδοση, που αποδεικνύουν στην πράξη, ότι κοιτάμε εκτός συνόρων για νέες εμπειρίες, αλλά και για να κατανοήσουμε καλύτερα την ίδια μας την θέση στον κόσμο.
Υπογράμμισε, επίσης, τους προσωπικούς τους δεσμούς με την Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε, όπως είπε για πρώτη φορά πριν από 54 χρόνια και ακόμα θυμάται την εξαιρετική εντύπωση που είχε αποκομίσει από εκείνη την επίσκεψη, αλλά και όλες τις υπόλοιπες φορές, που είχε την ευκαιρία σε ιδιωτικό επίπεδο να επισκεφθεί την χώρα μας και να γνωρίσει τις ομορφιές της.
Εξέφρασε την βεβαιότητά του, ότι οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δυο χωρών θα συνεχιστούν και θα ενδυναμωθούν και τόνισε την ιδιαίτερη χαρά τόσο του ιδίου, όσο και της συζύγου του Δούκισσας της Κορνουάλης, που βρίσκονται στην Ελλάδα και θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο δείπνο προς τιμήν του πριγκιπικού ζεύγους παρευρέθηκαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, αρκετά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και εξέχοντα στελέχη του επιχειρηματικού, διπλωματικού και ακαδημαϊκού κόσμου, αλλά και άνθρωποι των γραμμάτων και της διανόησης από Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία.

Παυλόπουλος σε Κάρολο: Ευελπιστούμε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Στο ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε ενώπιον του Καρόλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την προσφώνηση του πριγκιπικού ζεύγους στο δείπνο που παραχωρείται αυτή την ώρα προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Είναι ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί», ήταν η φράση του κ. Παυλόπουλο που είχε νωρίτερα αναφερθεί διεξοδικά στις σχέσεις των δύο εθνών.
«Η Ελλάδα συνδέεται με μακροχρόνιους, ιστορικούς, δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, ήδη από τις απαρχές του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αναπτύχθηκε μεγάλο Φιλελληνικό κίνημα στην Μεγάλη Βρετανία, εμβληματικό μέλος του οποίου υπήρξε ο Λόρδος Βύρων, ο οποίος έδωσε ακόμη και την ζωή του στον Αγώνα των Ελλήνων.
Στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους του 20ου αιώνα, οι Χώρες μας υπήρξαν Σύμμαχοι και θρήνησαν πολλά θύματα για την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αυτούς τους ιστορικούς δεσμούς μας μπορεί να τονώσει ακόμη περισσότερο η Διασπορά, δοθέντος ότι είναι γνωστός ο μακροχρόνιος δυναμισμός της Ελληνικής Παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Παροικίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα», είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη ναυτική παράδοση που συνδέει τα δύο έθνη αλλά και στη «μακρά παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην διδασκαλία και στην έρευνα των Κλασικών Σπουδών και του Ελληνικού Πολιτισμού».
«Είναι δε ακριβώς αυτή η παράδοση», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, «σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί».
Ο κ. Παυλόπουλος προχώρησε και σε μία ειδική αναφορά για το Brexit: «Η Ελλάδα θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο πολύτιμο Εταίρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ευχόμαστε, η τελική και οριστική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Χώρας σας να ληφθεί με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Ανεξαρτήτως όμως τούτου, και υφ’ οιεσδήποτε συνθήκες, η αρμονική συμπόρευση των Χωρών μας και των Λαών μας θα συνεχισθεί αδιατάρακτη».
«Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας θα ευνοήσει σημαντικά την περαιτέρω, σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Χωρών και των Λαών μας, επ’ αγαθώ και της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Και με τις σκέψεις αυτές, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι στην Ελλάδα και να ευχηθώ, για μιαν ακόμη φορά, σ’ εσάς και την Α.Β.Υ. την Δούκισσα της Κορνουάλης υγεία και ευτυχία», κατέληξε στην προσφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος.

Το πριγκιπικό ζεύγος της Αγγλίας  υποδέχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ο Γενικός Γραμματέας της προεδρίας Γιώργος Γεννηματάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ και η πρέσβειρα της Βρετανίας 
Αμέσως μετά το πριγκηπικό ζεύγος, έφτασε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου πραγματοποιήθηκε τελετή κατάθεσης στεφάνου και στη συνέχεια βρέθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
«Ιστορική» χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος καθώς, όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που έρχεται επίσημα στην Ελλάδα ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου. «Η επίσκεψη αυτή προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των πολύ καλών σχέσεων Ελλάδας Βρετανίας», είπε ο κ. Παυλόπουλος.
«Ποτέ δεν ξεχνάμε τον Λόρδο Βύρωνα, το Ναυαρίνο και τους κοινούς αγώνες που οι δύο χώρες δώσαμε σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Αυτή η επίσκεψή σας προσθέτει έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα φιλίας που έχουμε από τη σύσταση του ελληνικού κράτους» είπε ο κ. Παυλόπουλος.
ίδιος τόνισε ότι οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρξαν ανέκαθεν στενοί ενώ αναφέρθηκε και στους κοινούς αγώνες που έχει δώσει η Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο στους δύο παγκόσμιους πολέμους, προσθέτοντας ότι οι δυο χώρες μπορούν να παίξουν «σημαντικό ρόλο και σήμερα».
Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμα στον πρίγκιπα Κάρολο πως η επίσκεψή του είναι σημαντική καθώς είναι γνωστές οι ρίζες που έχει στην Ελλάδα, μέσα από τον πατέρα του.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά από αυτή την επίσκεψη θα επακολουθήσουν κι άλλες. Στη μακρά ιστορία των δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκε και ο πρίγκιπας Κάρολος, σημειώνοντας ότι εκτίμησε ιδιαίτερα την επίσημη πρόσκληση που του έγινε να επισκεφτεί την Ελλάδα, την οποία όπως είπε είχε επισκεφτεί πολλές φορές στο παρελθόν ιδιωτικά.
Ο Κάρολος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υποδοχή που του επεφύλασσε και σημείωσε: «Έχω μόνο θερμά λόγια για τη σχέση των δύο χωρών. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα μας δοθούν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να ξανασυναντηθούμε» επισήμανε.
Δήλωσε μάλιστα εξαιρετικά ευγνώμων για την θερμή υποδοχή της ελληνικής πλευράς και γνωστοποίησε ότι έχει συναντήσει Έλληνες σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

«Ορόσημο η επίσκεψη για τις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας» είπε ο Τσίπρας

Ορόσημο στις σχέσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει η πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στην Αθήνα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο.
Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση που του απηύθυνε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέϊ, να επισκεφθεί το Λονδίνο τον επόμενο μήνα.
«Με πολύ μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα επανειλημμένως στο παρελθόν αλλά ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει ότι αγαπάτε τη χώρα μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Είναι η πρώτη φορά όμως που επισκέπτεστε τη χώρα επισήμως και πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που ένας μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα».
«Αυτό αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός και πιστεύω ότι η επίσκεψή σας μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ιδίως σήμερα, αυτή την εποχή που και δύο χώρες αντιμετωπίζουν πολύς σημαντικές προκλήσεις και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο πρίγκιπας Κάρολος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Βρετανία θα πετύχουν πολλά με τη συνεργασία τους στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης. «Είμαι βαθιά ευγνώμων για την υποδοχή σας. Αποτελεί μία πάρα πολύ σημαντική ευκαιρία η επίσημη επίσκεψη στη χώρα σας. Υπογραμμίζει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Δεσμοί οι οποίοι είναι μακραίωνοι και ελπίζω ότι – παρά του τι έχει συμβεί – στο μέλλον θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε όλα αυτά που μοιραζόμαστε ήδη. Και ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε πολλά όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας αλλά και το θέμα της μετανάστευσης και με όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» είπε ο πρίγκιπας Κάρολος.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρίγκηπα Κάρολο

Με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, πρίγκηπα Κάρολο συναντήθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ανάρτησή του στο twitter αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε με τον πρίγκηπα Κάρολο σημείωσε:
«Είχα σήμερα τη χαρά να συναντήσω τον πρίγκιπα Κάρολο και να έχω μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του, τόσο για τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και την Βρετανία, όσο και για το μέλλον των δύο χωρών μας».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Την Πέμπτη 10 Μαΐου, στις 10.10 ο Πρίγκιπας Κάρολος θα συναντηθεί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην οδό Φιλοθέης.
Στις 11.30 ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης θα επισκεφτούν το Συμμαχικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο όπου ο Πρίγκιπας Κάρολος θα καταθέσει στεφάνι. Στη συνέχεια ο Πρίγκιπας της Ουαλίας θα μεταβεί στον Πειραιά όπου θα επισκεφτεί το HMS Echo και την ακταιωρό της Βρετανικής Συνοριακής Δύναμης HMC Valiant που συνεργάζεται με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο. Ακολούθως, θα μεταβεί στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου όπου θα επισκεφτεί το θωρηκτό – καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ», και την Τριήρη «Ολυμπιάς» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, στις 12.30 η Δούκισσα της Κορνουάλης θα επισκεφθεί την Μονή Καισαριανής όπου και θα συμμετάσχει σε εκπαιδευτική δραστηριότητα με μαθητές με θέμα το παιδικό βιβλίο με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.
Την Παρασκευή 11 Μαΐου ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης θα επισκεφτούν την Κρήτη. Θα αφιχθούν στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου στις 11.45 απ’ όπου και θα αναχωρήσουν για τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού. Μετά την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας θα επισκεφθεί τους χώρους της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής ενώ η Δούκισσα της Κορνουάλης, περίπου στις 13.45, θα μεταβεί στο Οινοποιείο Λυραράκη.
Περί τις 14.30, θα μεταβούν στις Άνω Αρχάνες Ηρακλείου όπου θα ενημερωθούν για το έργο της ΜΚΟ Οργανισμός Ανάπτυξης Ηρακλείου που συμμετέχει στο Πρόγραμμα Στέγασης & Ομαλής Ένταξης Προσφύγων στην τοπική κοινωνία και θα συνομιλήσουν με μετανάστες, εθελοντές και μέλη της κοινότητας στο Παλαιό Σχολείο. Τέλος, πριν την αναχώρηση από τη χώρα μας, το Πριγκιπικό ζεύγος θα παραστεί σε παραδοσιακή γιορτή στην Πλατεία των Αρχανών με πολιτιστικές δράσεις και παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης.