Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Πέτρος Τατούλης: «Η καλή συνεργασία των φορέων φέρνει καλά αποτελέσματα»


Εμφάνιση 20180530_124131.jpg
Εγκαινιάστηκε ο εμβληματικός Φάρος της Μονεμβασιάς, παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη την Τετάρτη 30 Μαΐου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρευρέθηκε στα εγκαίνια του διατηρητέου Φάρου Μονεμβασιάς μετά την ολοκλήρωση του έργου στερέωσης και αποκατάστασής του, το οποίο εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 της Περιφέρειας Πελοποννήσου.


Εμφάνιση 20180530_125652.jpgΣτην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αντιναύαρχος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κ. Νικόλαος Τσούνης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, καθώς και Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Εμφάνιση 20180530_130704.jpg

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε για μία ακόμα φορά πώς όταν υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των φορέων, θα υπάρχουν πάντα καλά αποτελέσματα, όπως και στην περίπτωση αυτού του επιβλητικού μνημείου στην Μονεμβασιά: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την στιγμή, γιατί πραγματικά η συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και τις Αρχαιολογικές μας Υπηρεσίες μας έδωσε την δυνατότητα να σώσουμε ένα τεράστιο μνημείο το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και ενδιαφέρον για την Περιφέρεια μας και ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη περιοχή που αναπτύσσεται ταχέως και έχει θέσει υψηλούς στόχους.


Εμφάνιση 20180530_123444.jpgΕπίσης, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι: «Το δίκτυο των Φάρων της Μεσογείου ήταν καθοριστικό στην ανάπτυξη της προστασίας οδεύσεως και την παροχή οδηγιών προς τους ναυτικούς, αποτελώντας παράλληλα ένα ενθύμιο του σημαντικού κοινωνικού παράγοντα, των ναυτικών μας και της ναυτοσύνης αυτού του τόπου, που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την μακροχρόνια διαδρομή του ελληνικού έθνους.



Εμφάνιση 20180530_130947.jpgΙδιαίτερα το δίκτυο Φάρων της χώρας μας, ήταν από τα σημαντικότερα της Μεσογείου και έχουμε υποχρέωση συνεργαζόμενοι να βρούμε τρόπο να διασώσουμε όλα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Μνημεία της ανθρώπινης μνήμης, μνημεία της αρχιτεκτονικής, μνημεία που μαρτυρούν την ικανότητα και την δυνατότητα των ανθρώπων μας, που σε δύσκολους καιρούς είχε αναπτύξει η χώρα μας.»



Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε ότι: «Είμαστε έτοιμοι σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων, να παρέμβουμε και σε άλλα τέτοια μνημεία της Ελληνικής Παράδοσης, του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ανθρώπινης Αντοχής των Ελλήνων, γιατί οι Έλληνες σε αυτή την περιοχή, δεν κιότεψαν ποτέ!»



Σημείωσε ακόμα ότι «είναι γεγονός ότι αυτά τα μνημεία, οι Φάροι-Φανοί δεν υμνήθηκαν απλώς και μόνο ως έργα αρχιτεκτονικής, αλλά αποτέλεσαν σημείο αναφοράς  όλων των σημαντικών λογοτεχνών και ποιητών της χώρας μας, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Εμμανουήλ Καίσαρας, ο Νίκος Καββαδίας, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Όμηρος στην Ιλιάδα, ο Μανώλης Λυκούδης, ο Φώτης Κόντογλου και άλλοι».