Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

 Αποτέλεσμα εικόνας για ntora mpakogianni

Πολιτικό Γραφείο
Ντόρας Μπακογιάννη





Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δραγασάκη, Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη
 
Αθήνα, 11 Μαΐου 2018
 
ΘΕΜΑ: Συνεχίζεται το όργιο κερδοσκοπίας στην αγορά καυσίμων
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όργιο κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών. Σε πολλές περιοχές της χώρας, η τιμή του λίτρου της αμόλυβδης βενζίνης φτάνει τα 2 ευρώ, τη στιγμή που ο πανελλαδικός μέσος όρος στις 9 Μαΐου ήταν 1,593 ευρώ.
Οι έλεγχοι στην αγορά είναι ανεπαρκείς και πολλοί πρατηριούχοι αυθαίρετα βάζουν «καπέλο» στον τιμοκατάλογο. Ενδεικτική του προβλήματος είναι η άνευ λόγου αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 4 λεπτά, μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση της ανόδου της διεθνούς τιμής του βαρελιού, παρόλο που οι ποσότητες που διατίθενται στην ελληνική αγορά είχαν αγοραστεί στο παρελθόν, με πολύ χαμηλότερες τιμές. Το αποτέλεσμα είναι η κατακόρυφη αύξηση των περιπτώσεων αισχροκέρδειας που πλήττουν κυρίως την τσέπη των καταναλωτών.
Επιπλέον, η απουσία των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών αφήνει πολλούς πρατηριούχους ανενόχλητους να νοθεύουν τα καύσιμα, να τα προμηθεύονται από τη μαύρη αγορά ή να τα πωλούν με «πειραγμένες» αντλίες, στερώντας έσοδα από τα δημόσια ταμεία. Παρά το γεγονός ότι το σύστημα εισροών – εκροών έχει εγκατασταθεί στα βενζινάδικα εδώ και χρόνια, δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνδεσή του με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με το αιτιολογικό ότι οι υπάλληλοι της Αρχής εκπαιδεύονται ακόμα στο νέο λογισμικό. Παράλληλα, με εξαιρετικά αργό ρυθμό προχωρά η τοποθέτηση συστημάτων εντοπισμού θέσης (GPS) στα πλωτά μέσα μεταφοράς των καυσίμων και στις δεξαμενές αποθήκευσης. Τέλος, εικόνα διάλυσης επικρατεί στα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης της Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), τα οποία είναι επιφορτισμένα με τον εντοπισμό νοθευμένου πετρελαίου.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Ποια τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στην αγορά καυσίμων από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα; Ποια τα συνολικά αποτελέσματα από τους ελέγχους του 2017;
  2. Πότε θα διασυνδεθεί πλήρως το σύστημα εισροών – εκροών με τα τερματικά της ΑΑΔΕ;
  3. Για ποιο λόγο υπολειτουργούν τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης της Αποθήκευσης Καυσίμων;
 
Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη