Ευχές και πρόσκληση αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Πελοπίδα Καλλίρη
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που επικοινωνώ αυτές τις ημέρες με τους αναγνώστες της ιστοσελίδας της έγκριτης ηλεκτρονικής εφημερίδας protothema.gr, Έλληνες και ξένους.Θέλω να τους ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα, Χρόνια Πολλά και το νέο έτος 2018 να τους φέρει υγεία, ευτυχία, ατομική και οικογενειακή.
Παράλληλα, τους προσκαλώ να επισκεφτούν την Κορινθία, που έχει μια πολύχρονη ένδοξη ιστορία πανάρχαια αλλά και σύγχρονη, ως και πολλά αξιοθέατα.
Λουτράκι
Το Ξυλόκαστρο παραδοσιακό τουριστικό θέρετρο με τον Πευκιά το ωραιότερο και μεγαλύτερο πευκόδασος εντός πόλης στην Ελλάδα.
Τα Τρίκαλα σκαρφαλωμένα στη Ζήρια από τα πρώτα Ελληνικά ορεινά θέρετρα, διαθέτουν άρτιο χιονοδρομικό κέντρο, τουριστικά καταλύματα κάθε είδους, ενώ τριγύρω τους υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο, σηματοδοτημένων μονοπατιών.
Ευρωστίνη
Η Κορινθία έχει μεγάλο μήκος παραλιών κατάλληλων για κολύμβηση και πολυάριθμα θέρετρα με καταλύματα.
Αναφέρω ενδεικτικά μόνο:
- Άγιοι Θεόδωροι, Ίσθμια, Κεχριές, Αλμυρή, Κόρφος επί του Σαρωνικού Κόλπου.
- Λέχαιο, Άσσος, Βραχάτι, Κοκκώνι, Νεράντζα, Διμηνιό, Μελίσσι, Συκιά, Δερβένι, επί του Κορινθιακού.
Φενεός
Τα ορεινά χωριά στο Χελμό και τη Ζήρια έχουν θαυμάσια αρχιτεκτονική και φυσικές ομορφιές τριγύρω τους. Η τελευταία έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Το μαγευτικό θέαμα εδώ συμπληρώνουν οι λίμνες Δόξα και Στυμφαλίας.
Λίμνη Στυμφαλία
Η Νεμέα ξακουστή από τους ομώνυμους αρχαίους αγώνες και θρύλους, παράγει το ξακουστό αγιωργίτικο κρασί, είναι εξελισσόμενο κέντρο οινοτουρισμού με πολλά επισκέψιμα οινοποιεία.Κάθε τέσσερα χρόνια στο αρχαίο στάδιο γίνεται αναβίωση των Νέμεων αγώνων.Αρχαία Σικυώνα
Υπάρχουν σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι με Μουσεία: Αρχαία Κόρινθος, Νεμέα, Ισθμία, Αρχαία Σικυώνα, αλλά και άλλοι όπως το Ηραίο Λουτρακίου, Κεχριές, Κλεωνές, Φενεός, Κρομμύωνας Αγίων Θεοδώρων, Φλοιούντας.
Ακροκόρινθος - Αρχαία Κόρινθος
Αξιόλογα μοναστήρια και εκκλησίες είναι: Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, Αγίου Γεωργίου Φενεού, Αγίου Βλασίου Τρικάλων, Παναγίας Γιάτρισσας Λουτρακίου, Οσίου Παταπίου Γερανείων, Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, Παναγίας Βράχου Νεμέας,Αγίου Γεωργίου Ζάχολης(με 17 τρούλους) Αγίου Βλασίου Ξυλοκάστρου,Παναγίας Λέχωβα Κρυονερίου, Αγίου Σώστη στα στενά Δερβενακίων, όπου έγινε η ομώνυμη μάχη των Ελλήνων στις 26-07-1822 με επικεφαλής του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Μεγάλης ιστορικής σημασίας είναι το Ναίδριο Αγίου Γερασίμου Τρικάλων με την παρακείμενη οικεία Νοταραίων, η ερειπωμένη φραγκική εκκλησία Ζαρακά στη Στυμφαλία, τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής Λεωνίδη, η οικία Άγγελου Σικελιανού στη Συκία.
Ο Ισθμός της Κορίνθου
Σ’ όλη την Κορινθία πολυάριθμα και υψηλού επιπέδου κέντρα εστίασης προσφέρουν διάφορες γαστριμαργικές απολαύσεις, ενώ η σταφίδα της, μαύρη και ξανθιά, είναι πασίγνωστη στον κόσμο. Καθ’όλη τη διάρκεια του έτους οι Δήμοι, η Περιφέρεια αλλά και τοπικοί σύλλογοι διοργανώνουν πολλές εκδηλώσεις ως μουσικές, χορευτικές, θεατρικές, χορωδιακές.
Η πρόσβαση είναι εύκολη και άνετη. Υπάρχει άριστο οδικό επαρχιακό δίκτυο που φτάνει μέχρι το τελευταίο χωριό, ενώ διέρχονται και οι αυτοκινητόδρομοι Αθήνας - Κορίνθου - Πάτρας - Πύργου - Κορίνθου - Άργους - Τρίπολης - Καλαμάτας. Ο ταχύς προαστιακός σιδηρόδρομος συνδέει την Κόρινθο με το Κιάτο, την Αθήνα, τον Πειραιά αλλά και το Διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα.
Χρόνια Πολλά, καλώς να έλθετε στην Κορινθία!
Πελοπίδας Καλλίρης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας