Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ο εορτασμός της ιστορικής επετείου του ΟΧΙ στο Ξυλόκαστρο

Φωτογραφία της Mairi Hlektra.  
Με κάθε επισημότητα το Ξυλόκαστρο τίμησε την Ιστορική επέτειο του ΟΧΙ που 77 χρόνια πριν , στις 28 Οκτωβρίου 1940 , Έλληνες βροντοφώναξαν στον ξένο κατακτητή , γράφοντας χρυσές σελίδες Ιστορίας στα βουνά της Πίνδου και της Βορείου Ηπείρου.  
Στις 10.00 το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου έγινε επίσημη Δοξολογία
από το Ιερό  Κλήρο παρουσία του  Δημάρχου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης κ. Ηλία Ανδρικόπουλου, του βουλευτή κ. Γιώργου Τσόγκα, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Ευριπίδη Γκιάτα, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλία  Νιάρου, των Αντιδημάρχων κ. κ. Παναγιώτη Καλύβα και Μάνου Αλογογιάννη, Δημοτικών Συμβούλων , της Προέδρου της Δημοτικής Ενότητας Ξυλοκάστρου, των Δημόσιων υπηρεσιών , των Σχολείων της περιοχής  καθώς Σωματείων  Συλλόγων και πλήθος κόσμου.  

Τον Πανηγυρικό της ημέρας   εκφώνησε  η διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξυλοκάστρου κ. Μοράκη Γεωργία.
 Μετά την δοξολογία επακολούθησε  από τους ιερείς τις περιοχής επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των ΗΡΩΩΝ  παρουσία των αρχων λαού και μαθητών όλων των Σχολείων της περιοχής, η Κατάθεση στεφάνων από Δημοτική Αρχή , Αστυνομία , Σχολεία , συλλόγους κλπ.. 
Στη φωτογραφία η καταθεση στεφάνου απο το Μουσικό Σύλλογο "ΑΥΛΟΣ" Ξυλοκάστρου

Ακολούθως, εγινε το Προσκλητήριο πεσόντων, ετηρήθει ενός λεπτού σιγή και η τελετή έληξε με την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου από την Φιλαρμονική. 

Στη 11 το πρωί έγινε η μαθητική παρέλαση από μαθητές/τριες των σχολείων του Ξυλοκάστρου  υπό τους ήχους εμβατηρίων που παιάνιζε η Φιλαρμονική, επί της Π. Τσαλδάρη από το Μνημείο των ΗΡΩΩΝ μέχρι την πλατεία Αγίου Βλασίου.                                                                                              ΦΩΤΟ: Μαίρη Νικολοπούλου