Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Πώς σχολιάζει η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στην Ισπανία - Διεθνής απομόνωση για την Καταλωνία – Δεν αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της

catalonia-957030
Την ώρα που όλα δείχνουν ότι η Ισπανία βρίσκεται μπροστά στην κήρυξη ενός “πολέμου” μεταξύ της Καταλονίας με την Μαδρίτη, η διεθνής κοινότητα φαίνεται να αντιδρά με ψυχραιμία ενώ δίνει την αίσθηση ότι δεν θέλει να πάρει θέση στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δυο πλευρών.

Κομισιόν: Ουδέν σχόλιον

Ενδεικτικό είναι το σχόλιο της Κομισιόν λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του προέδρου της Καταλονίας. «Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.
Στη συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε πως η Κομισιόν «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα. «Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιουνκέρ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Το Παρίσι «δεν αναγνωρίζει» την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας
Η Γαλλία «δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε» επισήμανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Το Σύνταγμα της Ισπανίας πρέπει να γίνεται σεβαστό. Επομένως σε αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο του κράτους Δικαίου, το ζήτημα της Καταλωνίαςπρέπει να εξεταστεί. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις υιοθέτησε» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.
«Η Γαλλία εύχεται η Ισπανία να είναι ισχυρή και ενωμένη. Δεν έχει παρά έναν μονάχα συνομιλητή κι αυτός είναι η κυβέρνηση της Μαδρίτης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Καταλωνία».

Τούσκ: Δεν αλλάζει τίποτα

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μέσω ανάρτησής του στο Twitter αναφέρει ότι «για την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζει τίποτε. Ο μόνος συνομιλητής μας παραμένει η Ισπανία. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προκρίνει την δύναμη των επιχειρημάτων και όχι το επιχείρημα της δύναμης.»

ΟΙ ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε  ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτεμντ.
Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε πως στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση Ραχόι και δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας. 

ΥΠΕΞ Κύπρου: Δεν αναγνωρίζουμε την ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία της Καταλωνίας
Η Κύπρος δεν αναγνωρίζει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία της Καταλωνίας, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του Υπουργείου στο Twitter, «η Κύπρος καταδικάζει την παραβίαση του κράτους δικαίου και υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη για πλήρη σεβασμό της ενότητας και διατήρηση της συνταγματικής τάξης του Βασιλείου της Ισπανίας».
«Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ισπανία με μεγάλη ανησυχία. Η Κύπρος καταδικάζει την παραβίαση του κράτους δικαίου και υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη για πλήρη σεβασμό της ενότητας και διατήρηση της συνταγματικής τάξης του Βασιλείου της Ισπανίας. Στη βάση αυτών των θεμελιωδών οικουμενικών αρχών και της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, η Κύπρος δεν αναγνωρίζει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία της Καταλονίας», σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών.