Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Πέτρος Τατούλης «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου τολμά, πρωτοπορεί και δικαιώνεται στις πολιτικές της πρωτοβουλίες». «Στόχος μας οι πόροι του προγράμματος να πάνε στους ωφελούμενους»



http://cdn1.bbend.net/media/com_news/story/2016/02/29/674398/snapshot/TATOYLIS-620x320.jpg«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου τολμά και δικαιώνεται, καινοτομεί και πρωτοπορεί, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση, και κάθε Κυβέρνηση, να την ακολουθεί στις πολιτικές της πρωτοβουλίες» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, της σύστασης της επιτελικής δομής Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Περιφερειακή Κοινωνική Πύλη) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Η Υπουργός κα Φωτίου δεν είχε καμία άποψη για το κοινωνικό πρόγραμμα της νέας προγραμματικής περιόδου, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Τατούλης, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι Δήμοι, ακόμα και οι μεγαλύτεροι, δεν έχουν τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής χωρίς τη βοήθεια της Περιφέρειας.
«Κύριος στόχος μας είναι οι πόροι να πάνε στους ωφελούμενους και όχι στους μεσάζοντες. Αν είχαμε δημιουργήσει 26 Κέντρα Κοινότητας στους 26 Δήμους της Περιφέρειάς μας, όπως ήθελε η κα Υπουργός, δεν θα λειτουργούσε κανένα.  Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετέτρεψε το πρόγραμμά της στο πρότυπο της Πελοποννήσου και το ίδιο επιχειρεί τώρα να κάνει η Αττική» τόνισε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι τα χρήματα που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια επαρκούν για τη βιωσιμότητα των δομών αυτών για μια τριετία, όταν ο σχεδιασμός του Υπουργείου επαρκεί να χρηματοδοτήσει τις δομές αυτές μόνο για μια χρονιά.
«Στόχος μας είναι η δημιουργία μόνιμων, βιώσιμων δομών κοινωνικής πολιτικής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα συνεχώς να αναπτύσσονται, να ενσωματώνουν νέες δυνατότητες και να καλύπτουν νέες ανάγκες» συνέχισε ο κ. Τατούλης και απευθυνόμενος στη μείζονα αντιπολίτευση την κατηγόρησε για πλήρη άγνοια ή για σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας, «καθώς οι ισχυρισμοί της ότι στερούμε από τους Δήμους κοινωνικές υπηρεσίες είναι προφανέστατο ψέμα. Αντίθετα, με το σχεδιασμό μας εξασφαλίζουμε ότι όλοι οι Δήμοι, μικροί ή μεγάλοι, απομακρυσμένοι ή μη, θα απολαμβάνουν των κοινωνικών υπηρεσιών. Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε τις κινητές μονάδες, οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον υπηρεσίες». 
«Ο Δήμαρχος της Κορίνθου έχει μια δομή με 25 εργαζόμενους. Ξέρετε πόσους ωφελούμενους έχει αυτή η δομή; Ο Δήμος Τρίπολης είχε ένα ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες, ο οποίος κόστισε 600.000 ευρώ για μια τριετία, με μηδενική φιλοξενία. Είστε διατεθειμένοι να συνεχίσετε τέτοιες πολιτικές;» ρώτησε ο Περιφερειάρχης τη μείζονα μειοψηφία και πρόσθεσε ότι «οσονούπω υπογράφονται τα σκουπίδια. Το κοινωνικό μας πρόγραμμα αγκαλιάζεται ολοένα και περισσότερο απ’ όλη τη χώρα. Με ποιους είστε; Με το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, ή με τους Δήμους;». 
Η τελευταία γραμμή άμυνας της μείζονας μειοψηφίας της υπαγορεύει την παράδοσή της στις λογικές των δημοτικών αρχών, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, και δείχνει το μέγεθος του προβλήματος του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και την αποκοπή της συγκεκριμένης παράταξης από την  Κυβέρνηση, που υποστηρίζει. «Θεωρεί ότι είμαστε αδύναμο πολιτικό όργανο και ότι θα έπρεπε να ρωτήσουμε τους Δήμους για τη δική μας ευθύνη και τη δική μας πολιτική κατεύθυνση».
«Δε διστάσαμε να καταγγείλουμε ανοιχτά και δημόσια τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που συνέπραξαν με τους βουλευτές του Σύριζα, όταν έκαναν την επερώτησή τους για το θέμα των απορριμμάτων. Δικαιωθήκαμε τόσο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και από τον πρωθυπουργό».

«Ντροπή στους αδαείς θορυβοποιούς»

«Θα έπρεπε να ντρέπονται οι αδαείς θορυβοποιοί» τόνισε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για τους Δημάρχους, αλλά και συγκεκριμένη «φιλόφρονα» εφημερίδα, για το γεγονός ότι εκτοξεύουν ανυπόστατες κατηγορίες ότι έχει απεντάξει έργα από το ΕΣΠΑ.  
«Ούτε ο Τατούλης, ούτε η Διαχειριστική Αρχή έχουν απεντάξει έργα. Οι ανακρίβειες αυτές οφείλονται είτε σε άγνοια για θέματα διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, είτε σε σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας με σκοπό να συκοφαντήσουν την περιφερειακή αρχή. Τα έργα που υποβάλλονται, αφού εξασφαλίσουν τη μελετητική ωριμότητα και πληρότητά τους, θα πρέπει στη συνέχεια να αξιολογηθούν θετικά κατά τη συγκριτική διαδικασία, αφού τα προγράμματα είναι ανταγωνιστικά», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, τονίζοντας παράλληλα ότι όταν εντάσσουμε τα έργα στο πρόγραμμά μας όλοι σιωπούν. Κανείς δεν αναφέρεται ή επαινεί τη σκληρή δουλειά και τις επιτυχίες της Περιφέρειας όλα αυτά τα χρόνια. Χρωστώ ευγνωμοσύνη στους Δημάρχους και την εφημερίδα αυτή, γιατί η αντιπολίτευσή τους αναδίδει την υπαρξιακή τους αγωνία και μας δίνει μεγαλύτερη δύναμη».

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου