Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΨΥΧΟΓΙΟΥ - ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ «Εξαλείφουμε χρόνιες αδικίες και πρακτικές, που εμπόδισαν συνανθρώπους μας να ζήσουν αξιοπρεπώς σε μια δημοκρατική κοινωνία».



Την Τρίτη 26 Σεπτεμβριου ξεκίνησε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοικησής, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση, τόνισε κυρίως τα εξής:


«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έρχεται να συμπληρώσει ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι στο παζλ των δικαιωμάτων, μετά από μια σειρά νομοθετημάτων τα τελευταία δυόμισι χρόνια από την Κυβέρνηση της Αριστεράς.Η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, η αποσυμφόρηση των φυλακών, η ιθαγένεια για τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, η ισχυροποίηση
του αντιρατσιστικού νόμου και η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια είναι ενδεικτικά μόνο οι πιο σημαντικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές δεν έχουν επέλθει για να εξυπηρετήσουμε κάποιες κοινωνικές ομάδες, αλλά είναι ψηφίδες σε ένα μωσαϊκό που θα οδηγήσει βήμα - βήμα στην κοινωνική απελευθέρωση και στην ανθρώπινη χειραφέτηση.
Με το πρώτο μέρος του παρόντος νομοσχεδίου, που αφορά στη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου εξαλείφουμε χρόνιες αδικίες, πρακτικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες που εμπόδισαν ανθρώπους να ζήσουν αξιοπρεπώς, όπως πρέπει να είναι αυτονόητο σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική κοινωνία.
Οι διατάξεις βρίσκονται σε πολύ θετική κατεύθυνση και επιδιώκεται όσο το δυνατόν η απλούστευση της διαδικασίας διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου διεμφυλικών και μεσοφυλικών ατόμων. Μια διαδικασία που έως τώρα ήταν δυσανάλογα βαριά και επίπονη τόσο ψυχολογικά και σωματικά όσο και οικονομικά. Ευθυγραμμιζόμαστε έτσι με τις επιταγές των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Εξίσου σημαντικό είναι και το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, που αφορά στον Εθνικό Μηχανισμό σχετικά με τα Σχέδια Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που περιλαμβάνει έναν συντεταγμένο και συνεκτικό πολιτικό σχεδιασμό που δίνει πραγματικές λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα των ανηλίκων.
Μιλώντας για ανηλίκους δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και την υποομάδα των Ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Οφείλουμε από αυτό το βήμα να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε άμεσα να υπάρξουν λύσεις και κατάλληλες συνθήκες φιλοξενίας. Κανένα παιδί σε κλειστά κέντρα ή κρατητήρια.
Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε ένα πολιτικό σχόλιο. Επειδή συμμετέχουμε και με άλλους συναδέλφους στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι αξιοσημείωτο, ότι επιφανή στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ., όταν έρχονται στους διεθνείς οργανισμούς επιχειρηματολογούν και ψηφίζουν ανάλογες διατάξεις. Αυτό το γεγονός σας εκθέτει ανεπανόρθωτα, συνάδελφοι της αντιπολιτευσης. Θεωρώ πως η κοινωνία θα βγάλει τα συμπεράσματά της και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε με το παράλληλο πρόγραμμα σε κάθε νομοσχέδιο».
Κόρινθος, 27.09.2017
Γιώργος Ψυχογιός
Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ