Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει αποκτήσει «ανοσία σε βαθιά αντιδημοκρατικές πρακτικές»


Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, μετά από τη συμφωνία του Eurogroup.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική παράκρουση και θεσμική εκτροπή και σημείωσε ότι «η εξουσία σάς έχει διαφθείρει πολιτικά, έχετε αποκτήσει ανοσία σε βαθιά αντιδημοκρατικές πρακτικές».
O κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση με τα φαλλικά σύμβολα
στον λογαριασμό του στο twitter, τη χρήση στρατιωτικού ελικοπτέρου, αλλά και την επικοινωνία του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη, λέγοντας ότι η συστηματική παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της δικαιοσύνης αποτελεί θεσμική εκτροπή και βαθιά αντιδημοκρατική πράξη. Σημείωσε, επίσης, πως «το ύφος και το ήθος, η ασχήμια της δημόσιας παρουσίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι σε γνώση όλων, προφανώς κ. Τσίπρα τα επιδοκιμάζετε αυτά και ταυτίζεστε μαζί του».
Διερωτήθηκε ακόμη αν ο κ. Καμμένος απολαμβάνει κάποιου είδους ακαταλόγιστο; «Μπορεί να υποτιμά τα στελέχη των ΕΔ; Να χρησιμοποιεί στρατιωτικά ελικόπτερα λες και είναι το χόμπι του; Το παιχνίδι του; Μπορεί να έχει αλλεπάλληλες συνομιλίες με ισοβίτη έγκλειστο για διακίνηση ναρκωτικών», συνέχισε. Ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε ότι «όποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις, πρέπει να υφίσταται τις συνέπειες του νόμου, όπως και αν λέγεται, όσο ισχυρός και αν είναι».
Επίσης, επιτέθηκε και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικά ανεύθυνο και θεσμικά χυδαίο και συμπληρώνοντας πως με κάθε ευκαιρία ασκεί πίεση στη δικαιοσύνη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι οι αναρτήσεις του κ. Πολάκη είναι γραφικές, αλλά οι επιθέσεις του στη δικαιοσύνη είναι πολύ σοβαρή και επικίνδυνη υπόθεση.
Με αφορμή την πρόσφατη κόντρα του αναπληρωτή υπουργού με τους δικαστές του ΣτΕ σημείωσε: «Δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερη στοιχείωση για να γνωρίζετε ότι οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα,  υπάρχουν για να συγκρατούν τις εξουσίες από αυθαιρεσίες».  
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υπόσχεση της κυβέρνησης να εισπράξει 3 δισ. ευρώ από λίστες υπόπτων για φοροδιαφυγή και από την πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων. «Οι αριθμοί τα λένε όλα, λέγατε ότι θα εισπράξετε 3 δισ. σε έξι μήνες και εισπράξατε λιγότερα από 100 εκατ. σε 30 μήνες. Ειδικά από τη λίστα Μπόργιανς ξέρετε πόσα έχετε εισπράξει; 137.000 ευρώ», τόνισε.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι απέτυχε σε όλους τους στόχους που ο ίδιος είχε βάλει από πέρσι τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, ενώ είπε για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ψήφιζαν κι άλλα μέτρα προκειμένου να παραμείνουν στα έδρανα του κοινοβουλίου. Ακόμη, είπε τι η αύξηση των φόρων κάνει χειρότερη τη ζωή των πολιτών και ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν για τους εαυτούς τους, αλλά για το κράτος. Παρατήρησε ότι οι μισθοί μειώνονται και στον ιδιωτικό τομέα και διερωτήθηκε πώς να αντέξουν οι πολίτες όταν ταυτόχρονα οι φόροι αυξάνονται.
Σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία του Eurogroup επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός μιλά για νέες διεθνείς συμμαχίες για να συμπληρώσει: «Η διαπραγμάτευση έγινε χωρίς εσάς. Όταν οι άλλοι έλυσαν τις δικές τους διαφορές μας είπαν αυτό είναι 'πάρτε το'».
Για τους ξένους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι λένε πως η χώρα πάει καλά, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Τι περιμένατε να πουν οι ξένοι; Πώς θα δικαιολογήσουν τη δικιά τους συμμετοχή στις αποφάσεις;».
Όσον αφορά τα σχέδια για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός το 2014 –όταν η χώρα είχε βγει στις αγορές- έκανε λόγο για στημένη και θεατρική έξοδο. «Μακάρι να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές γιατί εμείς καλούμε τους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «αν υπάρχει ακόμη ελπίδα για μικρή ανάπτυξη, οφείλεται σε όλα όσα ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε, στις επενδύσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια, στα οδικά έργα, στην επένδυση της cosco […] στις όποιες αποκρατικοποιήσεις αναγκαστήκατε με το στανιό να δεχτείτε».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «χάρη στη συναίνεση των κομμάτων που επί χρόνια συκοφαντούσατε, η χώρα την τελευταία στιγμή απέφυγε την έξοδο από το ευρώ». «Το καλοκαίρι του 2015 πώς έμεινε η χωρά στο ευρώ; Με τις ψήφους ποιου;», ρώτησε προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών της συμπολίτευσης.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι χάρη στην προσδοκία ότι θα έρθει μια επόμενη κυβέρνηση υπάρχει σήμερα μεγαλύτερη πιθανότητα να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα. «Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι δεν έχουν κίνδυνο με την επόμενη κυβέρνηση. Εμείς δεν συκοφαντήσαμε ποτέ ως αντιπολίτευση ούτε επενδύσαμε στην καταστροφή. Καλούμε τους επενδυτές και σήμερα να έρθουν στη χώρα μας. Αργά η γρήγορα θα φύγετε και τότε η ελπίδα θα γυρίσει και η χώρα θα ξεδιπλώσει το αναπτυξιακό της δυναμικό», συμπλήρωσε.
«Φύγετε τώρα εσείς. Για μια φορά κάντε αυτό που έχετε πει. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και περισσότερο αλλαγή νοοτροπίας. Όχι άλλα σκοτεινά χρόνια κ. Τσίπρα. Το μέλλον δεν μπορεί να σας περιμένει», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για μια μεγάλη προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης και απηύθυνε προσκλητήριο «σε όλες τις υγιείς πολίτικες δυνάμεις», ζητώντας να προσφέρουν οι καλύτεροι ασχέτως ιδεολογικών καταβολών.
Τόνισε ότι το κόμμα του έχει και σχέδιο και όραμα και θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές για τη μείωση στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, να προσελκύσει επενδύσεις, να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης βελτιώνοντας την καθημερινότητα και τα οικονομικά όλων των Ελλήνων.
Καταλήγοντας, θύμισε συνέντευξη την οποία είχε δώσει ο κ. Τσίπρας το 2011, στην οποία αναρωτιόταν πώς ήταν δυνατόν να γαντζώνεται στην καρέκλα κυβέρνηση με 15%, δεδομένου ότι ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να εξαντλήσει την τετραετία.
Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε την επίθεση κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι λέει ασύστολα ψέματα και την κυβέρνηση ότι υπέγραψε τέταρτο μνημόνιο. «Θα υπογράψετε ό,τι σας ζητηθεί για να μείνετε στην καρέκλα», επανέλαβε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Δεν ζητήσατε ποτέ συγνώμη για τα ψέματα που είπατε πριν τις εκλογές του 2015».
Αναφερόμενος στο κόστος της διαπραγμάτευσης, επισήμανε πως ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι αυτό ανήλθε στα 100 δισ. ευρώ, ενώ απαντώντας σε σχετική αποστροφή του Πρωθυπουργού για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στο Politico, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πέρασε στην αντεπίθεση. «Μην μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο για τη Χρυσή Αυγή γιατί μαζί με τη Χρυσή Αυγής ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση» είπε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πτέρυγα των κυβερνητικών βουλευτών. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως αυτό που είπε στο Politico ήταν πως «η τρομοκρατία στην Ελλάδα, όχι η βία, με μία εξαίρεση, την τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είχε προέλευση από τη μήτρα της άκρας Αριστεράς», προκαλώντας εκ νέου αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, λέγοντας πως έχασε τον έλεγχο της συνεδρίασης κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους, καθώς πως και θα έπρεπε να είναι πιο αντικειμενικός στα καθήκοντά του. 
Μιλώντας για τα θέματα της Παιδείας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει παραδώσει τα πανεπιστήμια στην ανομία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα έχετε κάνει κέντρα κατασκευής μολότοφ» και χαρακτηρίζοντας τον Πρωθυπουργό παρατηρητή και πολύ κατώτερο των περιστάσεων. 
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο ζήτημα της συνομιλίας του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. «Γνωρίζατε ότι ο κ. Καμμένος συνομίλησε με ισοβίτη; Περιμένω μια απάντηση» είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και σημείωσε πως «όσο αγαθές μπορεί να είναι οι προθέσεις αυτού που εμπλέκεται, αυτά δεν συμβαίνουν σε δημοκρατικές χώρες».
«Δύο τινά συμβαίνουν. Ή το γνωρίζατε, οπότε έχουμε ανάμειξη σε επίπεδο πρωθυπουργού σε μια υπόθεση άκρως προβληματική ή δεν τον γνωρίζατε, οπότε ο κ. Καμμένος έχει αυτονομηθεί πλήρως και κακώς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης σας», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν συμφωνεί να γίνει εξεταστική επιτροπή για το ζήτημα αυτό. «Ιδού η Ρόδος, ελάτε να φτιάξουμε μια εξεταστική. Εγώ δεν καλύπτω κανένα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο τέλος της δευτερολογίας του απάντησε σε μία ακόμη αναφορά του πρωθυπουργού. «Τρίτη φορά κάνατε αυτή την αναφορά. Δεν γεννήθηκα ανεπάγγελτος. Εργάστηκα 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και στην Εθνική, και στο εξωτερικό. Εσείς κ. Τσίπρα πού έχετε δουλέψει; Ποιος είναι προϊόν του κομματικού σωλήνα και ποιος όχι; Μην ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη κ. Τσίπρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Πριν κατέβει από το βήμα αναφέρθηκε και σε μία φράση του Κάρλ Μαρξ. «Καλύτερα ένα άθλιο τέλος παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος. Καλά θα κάνετε να τον ακούσετε. Το άθλιο εκλογικό αποτέλεσμα αφορά εσάς. Η χωρίς τέλος αθλιότητα αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, τη δημοκρατία, το παρόν και το μέλλον της πατρίδας. Η μονή σας υπηρεσία στον τόπο είναι να δώσετε επιτέλους το λόγο στο λαό. Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.