Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης

http://s.kathimerini.gr/resources/2017-04/26s7symbl-thumb-large.jpg
 
Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο από 26 έως 30 Ιουνίου, θα μετέχει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους βουλευτές Ιωαννέτα Καββαδία (επικεφαλής), Νίνα Κασιμάτη, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Κωνσταντίνο Τζαβάρα, Γεώργιο Ψυχογιό, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και  Γεώργιο Μαυρωτά.

 
Κεντρικό θέμα του  Γ΄ Μέρους της Συνόδου του έτους 2017, θα είναι η Ευρώπη και η μετανάστευση. Την Τετάρτη 28 Ιουνίου τόσο η πρωινή όσο και η απογευματινή συνεδρίαση θα αφιερωθούν στο ζήτημα αυτό με τη συζήτηση τεσσάρων σχετικών εκθέσεων:
 
-Μία συνολική ανθρωπιστική και πολιτική απάντηση στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Εισηγήτρια για γνώμη από την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων έχει οριστεί η επικεφαλής κα Καββαδία
-Ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή απόκριση στη διέλευση μεταναστών στην περιοχή της Μεσογείου. Εισηγητής της Επιτροπής Μετανάστευσης είναι ο κ Βαρβιτσιώτης
-Η μετανάστευση σαν ευκαιρία για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη
-Ενσωμάτωση προσφύγων σε καιρούς κρίσιμης πίεσης: διδάγματα από την πρόσφατη εμπειρία και παραδείγματα καλών πρακτικών.
 
Στη συζήτηση θα παρέμβουν ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ κ Thorbjorn Jangland, o Δήμαρχος Αθηναίων κ Γιώργος Καμίνης, ο Επίτροπος του ΣτΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ Nils Muiznieks και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης της Σουηδίας κ Μorgan Johansson.
 
Ακόμη, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι:
-Η αναγνώριση και εφαρμογή της αρχής της λογοδοσίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ
-Η προώθηση της ακεραιότητας στη διακυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολιτική διαφθορά
-Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος σε ζητήματα διαφθοράς: κοινοβουλευτική συνεργασία με τα ερευνητικά ΜΜΕ
-Η πολιτική επιρροή σε ανεξάρτητα ΜΜΕ και δημοσιογράφους
-Η κατάσταση στη Λευκορωσία
-Η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
-Η «διαδικασία του Τορίνο»: ενδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.
 
Προς έγκριση του Προεδρείου, έχει υποβληθεί αίτημα συζήτησης ως θέμα τρέχουσας επικαιρότητας: «Η κοινή μάχη της Ευρώπης κατά της τρομοκρατίας: επιτυχίες και αποτυχίες».     
 
Θα μετάσχουν και θα απευθυνθούν στη Συνέλευση ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, κ Pavel Filip, o Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου κ Dusko Markovic, καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, κ Lubomir Zaoralek, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Υπουργών στο πλαίσιο της τσεχικής Προεδρίας.