Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Στους ουραγούς της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα

http://www.thepressroom.gr/sites/default/files/field/articles/images/dora_3.jpg

Πολιτικό Γραφείο
Ντόρας Μπακογιάννη


                      Αθήνα, 22 Ιουνίου 2017 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Παπαδημητρίου

 
Θέμα: Στους ουραγούς της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα

Ακόμα μία θέση έχασε η ελληνική οικονομία στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, υποχωρώντας για το έτος 2017 στην 57η θέση μεταξύ 63 χωρών της σχετικής κατάταξης του International Institute for Management Development (IMD).

Η νέα πτώση είναι πολύ ανησυχητική, καθώς έρχεται σε συνέχεια της περσινής βουτιάς έξι θέσεων, βυθίζοντας κι άλλο τη χώρα μας στους ουραγούς της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και αντανακλώντας το κλίμα αβεβαιότητας και επενδυτικής άπνοιας που έχουν προκαλέσει η ατέρμονη διαπραγμάτευση, η μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και φυσικά η παράταση της ισχύος των capital controls.

Η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία ενδεικτικό της οποίας είναι, με βάση τα ευρήματα του διεθνούς ινστιτούτου, η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας στους δείκτες «Εγχώρια Οικονομία» (60ή θέση από 54η), «Διεθνές Εμπόριο» (40ή από 34η) και «Φορολογική Πολιτική» (59η από 55η).

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι το επίπεδο ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας βρίσκεται πάνω μόνο από χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Ουκρανία, η Βραζιλία, η Μογγολία και η Αργεντινή.

Η χειροτέρευση της θέσης της Ελλάδας στην κατάταξη με όρους ανταγωνιστικότητας αποδίδεται στην τριπλή επιδείνωση των κατηγοριών δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας» (61η θέση από 58η), της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» (61η θέση από 59η) και των «Υποδομών» (39η θέση από 38η).

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι σχεδιάζετε προκειμένου να υπάρξει ανάταξη της ελληνικής οικονομίας; Υπάρχει στην αντζέντα σας σχέδιο για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας;
2. Ποιό είναι το πλάνο σας για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, σχεδιασμό και υλοποίηση οικονομικού προγράμματος αναπτυξιακής εξισορρόπησης και αύξηση επενδύσεων που κρίνονται απαραίτητα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας;
3. Πώς θα ενισχύσετε τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος αντέχει, έστω και οριακά, ακόμη και μετά τα capital controls, την απουσία ρευστότητας, την αδυναμία χρηματοδότησης της δραστηριότητάς του και την απίστευτη φοροεπιδρομή;
 
        Οι ερωτώντες βουλευτές
            
Ντόρα Μπακογιάννη
 
Θανάσης Μπούρας