Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας

  

Αθήνα, 31 Μαΐου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την ανάγκη αναβάθμισης και περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας ανάμεσα στα κοινοβούλια Ελλάδας και Κροατίας επιβεβαίωσαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας κ. Davor Ivo Stier. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας–Κροατίας κ. Ιωάννης Στέφος και ο επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Βουλής, Πρέσβης ε.τ., κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος. Τον κ. Stier συνόδευσε ο Πρέσβης της Κροατίας στην Ελλάδα κ. Ivan Velimir Starcevic.

Υποδεχόμενος ο Πρόεδρος της Βουλής τον κ. Stier ανέφερε:
«Είμαι ευτυχής που υποδεχόμαστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της φίλης χώρας Κροατίας. Είμαστε σίγουροι ότι θα αναβαθμιστεί το επίπεδο των σχέσεών μας και της συνεργασίας μας, όχι μόνο για το καλό των δύο χωρών αλλά και για το μέλλον των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Είναι πολλά τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που άπτονται των διακρατικών σχέσεων, οικονομικών και άλλων. Επίσης είναι εξαιρετικά κρίσιμα τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ε.Ε. και τη θέση που οι χώρες μας από κοινού μπορούν και πρέπει να πάρουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Πραγματικά είμαι ευτυχής γιατί μπορούν να αναβαθμιστούν και οι σχέσεις σε επίπεδο κοινοβουλίων, διότι τα τελευταία χρόνια δεν ήταν ιδιαίτερα στενές».
Απαντώντας στην προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ο κ. Stier ανέφερε:
«Είναι τιμή μου που βρίσκομαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, το λίκνο της Δημοκρατίας, και μάλιστα ως πρώην βουλευτής και ο ίδιος θα ήθελα να εκφράσω και να στηρίξω την άποψη ότι η κοινοβουλευτική διάσταση της συνεργασίας μας είναι πάρα πολύ σημαντική και επιθυμώ να ενισχύσω τη διάσταση αυτή περαιτέρω. Είναι πολλά τα κοινά θέματα που μας συνδέουν, σε ό,τι αφορά μάλιστα και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη η Κροατία ως χώρα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και βεβαίως να στηρίξει και την προοπτική των υποψηφίων για προσχώρηση στην Ε.Ε. χωρών. Γενικότερα, πρέπει να εργαστούμε όλοι, για περισσότερη συνοχή στο πλαίσιο της Ε.Ε».
Κατά την καθιερωμένη ανταλλαγή των δώρων, ο κ. Βούτσης προσέφερε στον κ. Stier μια μεταξοτυπία με το έργο «Καλυψώ» του διακεκριμένου Έλληνα ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη, από τη συλλογή έργων τέχνης της Βουλής, ενώ ο κ. Stier προσέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής μία γραβάτα επειδή -όπως είπε- η Κροατία εφηύρε τις γραβάτες και γνωρίζει «ότι υπάρχει δέσμευση να φορεθούν γραβάτες όταν ξεπεραστεί η κρίση» εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για «την καλή οικονομική απόδοση της χώρας». Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον κ. Stier και ανέφερε: «Εγώ δεν έχω δεσμευτεί για γραβάτα, ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί, είναι πολύ πιο νέος και έχει να διανύσει μια μεγάλη πολιτική διαδρομή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εύχομαι πράγματι τα πολύ καλά λόγια σας να ευοδωθούν και για τον Πρωθυπουργό μας και για άλλους ενδεχομένως συναδέλφους, καθώς για μένα κλείνουν κάποιοι κύκλοι και είναι πάρα πολύ αργά να μπω σ’ αυτό το στυλ».

http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=e4348efc-ea70-4327-95e0-a78400d9b125