Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ύστατο χαίρε για τον πατέρα του


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας είπε ότι όποιος θέλει να καταλάβει ποιός είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ας δει τον τόπο που επέλεξε για τελευταία του κατοικία. 
Σου έφτανε να είσαι με την Μαρίκα σου, τον Κοπέρνικο όπως την αποκαλούσες, τα Λευκά Ορη που περπατούσες με την κατσούνα σου και να βλέπεις το Ακρωτήρι. Στερνή σου επιθυμία ήταν να μην σταλούν στεφάνια στην κηδεία σου αλλά να φυτέψουμε ένα δάσος σε βουνό της Κρήτης.  Ησουν ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε μέσα από συμπληγάδες. Μιας γενιάς που τίποτα δεν ένιωθε αδύνατο ή ακατόρθωτο. Σήμερα που η Ελλάδα περνά από τους Λαιστρυγόνες και του Κύκλωπες, τα λόγια σου δεν είναι να μας θυμίζουν «αν».
Είχες απόλυτη επίγνωση ότι η ιστορία δεν γράφεται με "αν" και ο χρόνος δεν
γυρίζει πίσω. Κοιτούσες μπροστά και μακρια και αυτή είναι η δύναμή σου. Η πολιτική σου παρακαταθήκη είναι αειθαλής, είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ και γιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα αποχαιρετώντας τον πατέρα του: «Τώρα, στην δική μας γενιά περνά το χρέος να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό».
Πϊσω από τον πολιτικό αντίπαλο που πολλοί προσπάθησαν να σπιλώσουν υπήρξε ένας άνθρωπος με μεγάλη καρδιά. Να λέμε αλήθεια και να μην κολακεύουμε το λαό. Να επιδιώκουμε την ενότητα και όχι το διχασμό. Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης. Σε ικανοποιούσε ταυτόχρονα -αλλά δεν σου αρκούσε- που ήσουν μπροστά από την εποχή σου και δικαιώθηκες εν ζωή. Ηξερες ότι το κακό που πάλεψες μια ζωή -ο διχασμός, η μισαλλοδοξία- είναι ζωντανά. περνά στη δική μας γενιά να αντιμετωπίσουμε το φθόνο, το διχασμό. Θυμίζω τους στίχους του αγαπημένου σου ποιητή του Κωστή Παλαμά: Γνώμες, καρδιές, όσοι Έλληνες, ό,τι είστε, μην ξεχνάτε, δεν είστε από τα χέρια σας μονάχα, όχι. Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.
Πίσω υπήρχε ένας ζεστός άνθρωπος με μεγάλη καρδιά που άγγιξες πολλούς. Χιλιάδες θα ρίξουν ένα δάκρυ. Σε θυμάμαι μικρό παιδάκι όταν ήμασταν εξόριστοι. Καθώς μεγάλωνα δεν είχες χρόνο να διαθέσεις. Μεγάλωνα έτσι ώστε η σκιά σου να μην είναι πολύ βαριά επάνω μου. Βρήκαμε την ωραία ισορροπία. Έφτιαξες μια μεγάλη οικογένεια.Τέσσερα παιδιά, 13 εγγόνια και δισέγγοννα και δυο που δεν θα γνωρίσεις. Για όλους ήσουν η κολόνα του σπιτιού, ένας βράχος για τις μικρές και μεγάλες μας ανησυχίες. Μας έδειξες ότι η ζωή είναι ένα βιβλίο.
Κλείνοντας τον επικήδειο και εμφανώς συγκινημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ολη η Ελλάδα και η Κρήτη στέκεται βουβή και θλιμένη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αφέντης της μοίρας του και καπετάνιος της ψυχής του».

Μια "δυνατή" στιγμή "έπιασαν" οι τηλεοπτικές κάμερες αμέσως μετά ον επικήδειο του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην κηδεία του εκλιπόντος επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγκάλιασε πρώτη την σύζυγό του, Μαρέβα και αμέσως μετά έπεσε στην αγκαλιά τηα αδελφής του, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ήταν συγκλονισμένη.
Έμεινε δακρυσμένη στην αγκαλιά του για αρκετά δευτερόλεπτα, σκουπίζοντας συνεχώς τα δάκρυά της...