Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Στη δίνη των γερμανικών εκλογών


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Όπως ήταν αναμενόμενο συνέβη αυτό που δεν έπρεπε να συμβεί: Το «ελληνικό ζήτημα» βρέθηκε στο επίκεντρο της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας.
Χτυπούν μια στο καρφί και μια στο πέταλο και όλα δείχνουν πως σκοπεύουν να πάνε έτσι μέχρι τις γερμανικές εκλογές.
Η «σύγκρουση» μεταξύ του Χριστιανοδημοκράτη Σόιμπλε και του Σοσιαλδημοκράτη Γκάμπριελ, διεξάγεται για λόγους εσωτερικούς εκλογικούς, καθώς ο καθένας τους στοχεύει στο δικό του κομματικό ακροατήριο.
Η κυβέρνηση, όμως, επιμένει να κάνει επικοινωνιακού τύπου «αναλύσεις» και να προπαγανδίζει ότι έχει βρει… συμμάχους και στη Γερμανία.
Την ίδια ώρα, στο παιχνίδι έχουν μπει και οι εκπρόσωποι των διαφόρων εμπλεκομένων γερμανικών υπουργείων.
Έτσι, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, του οποίου προΐσταται ο Γκάμπριελ, άφησε να εννοηθεί ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε (σύμφωνα με τις οποίες ο Γκάμπριελ δίνει συμβουλές που δεν κάνουν καλό στην Ελλάδα), έγιναν για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
Αλλά στο δικό της μπρίφινγκ, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών έσπευσε να υπογραμμίσει πως «η πολιτική που ασκεί το υπουργείο Οικονομικών όλα τα τελευταία χρόνια έναντι της Ελλάδας γίνεται σε συνεννόηση τόσο με το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Οικονομίας, που σημειωτέον, και τα δύο έχουν σοσιαλδημοκράτες υπουργούς»…
Μετά, τη σκυτάλη πήρε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, που μιλώντας στην Deutsche Welle, και απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο ο κ. Γκάμπριελ όντως έστειλε λάθος μηνύματα από την Αθήνα, υποστήριξε πως όλοι στη γερμανική κυβέρνηση έχουν μια κοινή γραμμή προσέγγισης για το ελληνικό ζήτημα.
Όπως είπε, «όλοι γνωρίζουν ότι πολλοί Έλληνες έχουν πληρώσει στην κρίση ένα υψηλό τίμημα».
Προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν το πλήρωσαν λόγω των μέτρων που συνδέονται με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά για τις λανθασμένες οικονομικές και πολιτικές επιλογές των προηγούμενων δεκαετιών.
Με λίγα λόγια, ό,τι και να λέει ο κ. Γκάμπριελ, στη Γερμανία η γραμμή έναντι της Ελλάδας είναι κοινή και το υπουργείο του Σόιμπλε συνεργάζεται, συνεννοείται και συμπράττει με τα υπουργεία στα οποία επικεφαλής είναι οι Σοσιαλδημοκράτες.
Γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στη Γερμανία διαφωνούν συμφωνώντας και στην Ελλάδα σερβίρονται άφθονες ποσότητες προπαγάνδας περί γερμανικών δήθεν διαφωνιών…

elzoni.gr