Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

4 νεκροί και μία τραυματίας από την συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο - – Τριήμερο πένθος για τους τέσσερις νεκρούς.

Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Τέσσερις νεκροί και μια τραυματισμένη Αρχιλοχίας είναι ο απολογισμός της πτώσης του ελικοπτέρου ΧΙΟΥΙ της Αεροπορίας Στρατού, στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.
Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από τη Λάρισα και είχε προορισμό της Κοζάνη.
Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ
Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.
Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.
Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.
Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή της Ελασσόνας ενώ εκτελούσε πτήση από τη Λάρισα προς την Κοζάνη. Το Χιούι είχε αρχικώς απογειωθεί από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας όπου είναι η έδρα του Τάγματος Ελικοπτέρων της αεροπορίας Στρατού προς την Λάρισα και από εκεί προς την Κοζάνη.
Το ίχνος του ελικοπτέρου χάθηκε στις 07:50 το πρωί στην περιοχή της Ελασσόνας. Εκτός από τα τρία μέλη του πληρώματος στο ελικόπτερο επέβαιναν ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Τζανιδάκης και ακόμη ένας αξιωματικός από τη Στρατιά.
Στην επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό και τη διάσωση των πέντε επιβαινόντων στο Χιούι μετείχαν ένα Super Puma, ένα ελικόπτερο τύπου Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά κι ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CL-415. Μόλις το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε από τα ραντάρ, ειδοποιήθηκε η 5η ΕΜΑΚ Ιωαννίνων, για να συνδράμει στις έρευνες Από τις 07:50, από τα πρώτα λεπτά της πτήσης, υπήρξε απώλεια των επικοινωνιών και δεν υπήρξε ανταπόκριση την κλήσεων που έγιναν.Το ελικόπτερο θα έπρεπε να έχει φτάσει στον προορισμό του στις 08:50. Στις 10:00 ενημέρωθηκε το Πεντάγωνο από την αστυνομία για την πτώση του ελικοπτέρου και αργότερα από τη ΔΕΗ για τον εντοπισμό συντριμμιών, όπως ανέφερε σε ενημέρωση εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Στις 10:48, στο σημείο προσγειώθηκε ένα ελικόπτερο Augusta και στη συνέχεια έγινε γνωστό πως είχαν βρεθεί οι σοροί των τεσσάρων επιβαινόντων και είχε ανασυρθεί ζωντανή η νεαρή αρχιλοχίας.
 Τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι (UH-1H) εντοπίστηκαν λίγο πριν από τις 11:00. Το ελικόπτερο εντοπίστηκε από εναέρια μέσα στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.
 Όπως αναφέρει το kozanilife.gr, στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, κοντά στην Ε.Ο. Κοζάνης – Λάρισας, υπάρχουν πεσμένα καλώδια από κολόνα της ΔΕΗ. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν το ελικόπτερο συγκρούστηκε με τα καλώδια ή αν κατά την πτώση του τα παρέσυρε.
Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι άκουσαν το ελικόπτερο νωρίς το πρωί και μετά από λίγο η περιοχή δεν είχε ρεύμα.
Στο σημείο του δυστυχήματος μετέβη ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ με εντολή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.
 Άγνωστα παραμένουν για την ώρα τα αίτια που προκάλεσαν την πολύνεκρη τραγωδία που βυθίζει στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επιτροπή διερεύνησης βρίσκεται ήδη στο σημείο. Σύμφωνα με εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στην περιοχή της συντριβής του ελικοπτέρου υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα.