Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Δάνεια δημοσίων υπαλλήλων: Πουλήθηκαν το 2005 –«Πλέον έχουμε πλήρη έλεγχο», λέει το ΤΠκΔ

«Πλήρως εξασφαλισμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι με την εκχώρηση στεγαστικών δανείων καθώς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  όχι μόνο έχει την διαχείρισή τους αλλά, πλέον, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια αγοράζει τα δάνεια που είχαν τιτλοποιηθεί το 2005 και οι δανειολήπτες τους δεν μπορούν να τα
αποπληρώσουν». Αυτό δηλώνει στην aftodioikisi.gr ο πρόεδρος του ΤΠκΔ κ. Κώστας Βαρλαμίτης απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».
Όπως εξηγεί ο κ. Βαρλαμίτης «το 2005 υπογράφτηκε μία σύμβαση τιτλοποίησης 27.500 δανείων ύψους 950 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση αυτή προέβλεπε ότι τη διαχείριση των δανείων εξακολουθεί να την έχει το ΤπΚΔ, ωστόσο μέσα στην συμφωνία υπήρχαν περιορισμοί στις δυνατότητες αλλαγής των όρων, που δεν μπορούσε να γίνει παρά μόνο σε περιορισμένο αριθμό δανείων». Δηλαδή, πρακτικά το Ταμείο ναι μεν διαχειριζόταν και διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα δάνεια αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει στην, για παράδειγμα, μείωση των επιτοκίων, αύξηση του χρόνου αποπληρωμής κλπ σε μεγάλο αριθμό από αυτά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤπΚΔ  «η πολιτική που ακολουθείτο από το Ταμείο έως το 2015 ήταν να αντικαθιστά τα δάνεια στα οποία οι δανειολήπτες αντιμετώπιζαν πρόβλημα αποπληρωμής με άλλα τα οποία εξυπηρετούνταν κανονικά. Δηλαδή, στην συγκεκριμένη σύμβαση εκχώρησης δανείων που δημοσιεύει η εφημερίδα υπάρχει και μία ισόποση επανεκχώρησης».
Και προσθέτει: «Από το 20016 το ΤΠκΔ έχει αλλάξει πολιτική. Στην σύμβαση επανεκχώρησης που κάνει αγοράζει τα ΄προβληματικά’ δάνεια στο 100% της αξίας.  Μ’ αυτό τον τρόπο δεν θέλει να συνεχίσει μια κατάσταση εκχώρησης δανείων που είχε δημιουργηθεί από το 2005 και ήταν δεδομένη για το Ταμείο»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΠκΔ αυτή τη στιγμή, με βάση την σύμβαση του 2005, παραμένουν τιτλοποιημένα περίπου 22.000 από τα αρχικά 27.500 δάνεια, ενώ η αξία τους έχει πέσει σχεδόν το στο μισό: Από τα 950 στα 475 εκατ. ευρώ.  «Αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Βαρλαμίτης, συμβαίνει γιατί  πρόκειται για μακροχρόνια στεγαστικά δάνεια τα οποία ναι μεν δεν έχουν λήξει αλλά έχουν αποπληρωθεί σε μεγάλο τους τμήμα».
aftodioikisi.gr