Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΣΤΟ 81% ΕΦΤΑΣΕ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Καθαρή νίκη του Ρούτε δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών

Η Ευρώπη πανηγυρίζει την ήττα του λαϊκισμού στην Ολλανδία
Το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε δείχνει να είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών στην Ολλανδία, 
Το χαμόγελο που είχε ο Μάρκ Ρούτε απόψε το βράδυ μπαίνοντας μέσα σε μία κατάμεστη από υποστηρικτές του αίθουσα στην Χάγη, τα έλεγε όλα για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία.
Ο πρωθυπουργός της χώρας γνώριζε εκείνη την ώρα πως σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη πανηγυρίζει μαζί του αυτή τη νίκη.  «Μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε όχι στον κακής ποιότητας λαϊκισμό», είπε κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα των ψηφοφόρων του.
Στην ομιλία του, μάλιστα, αποκάλυψε πως ήδη έχει επικοινωνήσει με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι από το τηλέφωνο τον συνεχάρησαν για τη εκλογική του νίκη απέναντι στο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς. H καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ήταν από τους πρώτους που συνεχάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του του είπε πως: «ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».
Το κλίμα που μετέφερε στους οπαδούς του, έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι δημόσιες δηλώσεις διάφορων ευρωπαίων αξιωματούχων.
Πρώτος και καλύτερος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε δηλώσεις του χαιρέτισε την «ψήφο κατά των εξτρεμιστών» και συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας για  τη «σαφή νίκη που κατήγαγε στις βουλευτικές εκλογές».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο  εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος με το που δημοσιεύθηκαν τα exit polls έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως το αποτέλεσμα των Ολλανδικών εκλογών πρόκειται για «μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών».
Το ίδιο ενθουσιασμένος εμφανίστηκε (επίσης μέσω twitter) και ο προσωπάρχης της Γερμανικής καγκελαρίας. «Ολλανδία, ω, Ολλανδία είσαι μια πρωταθλήτρια. Συγχαρητήρια για αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα» έγραψε και μάλιστα στα Ολλανδικά ο στενός συνεργάτης της Άγγελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ!
Και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, χρησιμοποίησε το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να πανηγυρίσει για το αποτέλεσμα στην Ολλανδία. Ο Ζαν Μαρκ Ερό έδωσε συγχαρητήρια στους Ολλανδούς που «με την ψήφο τους ανέκοψαν την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς»!
Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά την ανεπίσημη μερική καταμέτρηση των ψήφων που διεξήγαγε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANP τo Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα VVD του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε έχει σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του και δείχνει να εξασφαλίζει 32 έδρες εκ των συνολικά 150 εδρών του ολλανδικού κοινοβουλίου.
Στο 50% της καταμέτρησης των ψήφων, το κόμμα του Ρούτε προηγείται με καθαρή διαφορά και συγκεντρώνοντας το 21,5%, το ξενοφοβικό κόμμα του Βίλντερς είναι στο 13%, οι Χριστιανοδημοκράτες στο 12,5%. Ακολουθούν οι Δημοκρατικοί με 11,9%, οι Πράσινοι με 9,3% και οι Σοσιαλιστές επίσης με 9,3%.