Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Ημερίδα ''Προορισμός Ελλάδα 365 ημέρες''

Εμφάνιση Φωτ.1.jpg
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων  και Διεθνών Σχέσεων Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια, συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ στο ξενοδοχείο Grande Bretagne της Αθήνας με θέμα «Destination Greece 365 days - The role of sustainable tourism development» («Προορισμός Ελλάδα 365 ημέρες - Ο ρόλος της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης»), την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017.

Εμφάνιση Φωτ.2.jpgΣτην ημερίδα παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) κ. Ταλέμπ Ριφάι (Taleb Rifai), η Υπουργός Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, ο κ. Α. Ανδρεάδης Πρόεδρος ΣΕΤΕ, ο κ. Γ. Τσακίρης Πρόεδρος ΞΕΕ, ο Αντιπρόεδρος Aegean και Αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ κ. Ε. Βασιλάκης, η κα. Κ. Κοσκινά Διευθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ο κ. Θ. Κοντές Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας,  εκπρόσωποι και στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού, Περιφερειών, διοικήσεων, τουριστικών οργανισμών ξενοδοχειακών Ομίλων,  Πανεπιστημιακοί καθηγητές, Έλληνες ξενοδόχοι, τουριστικοί επιχειρηματίες, Tour Operators, ταξιδιωτικοί πράκτορες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και άλλοι φορείς.
Η ημερίδα περιελάμβανε ποικιλία θεμάτων με εμπεριστατωμένες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ομιλητών και εξειδικευμένων επιστημόνων.
Συγκεκριμένα στην ημερίδα τονίστηκαν οι παρακάτω θεματικοί άξονες:
    Εμφάνιση Φωτ.3.jpg
  • Η αναπτυξιακή στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό.
  • Η εφαρμογή της εθνικής τουριστικής πολιτικής.
  • Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα.
  • Ο εκσυγχρονισμός υποδομών και υπηρεσιών του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ελλάδα.
  • Ο ρόλος των αεροπορικών συνδέσεων στην τουριστική ανάπτυξη.
  • Η προϊοντική στρατηγική για τον τουρισμό σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
  • Προορισμός Ελλάδα 365 ημέρες το χρόνο: Προβολή και προώθηση.
  • Γαστρονομικός τουρισμός στο Ν. Αιγαίο.
  • City Breaks στην Αθήνα.
  • Ανάδειξη της Ελλάδας ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού.
  • Διαμόρφωση θεματικών τουριστικών προϊόντων δώδεκα μήνες το χρόνο.
  • Θαλάσσιος τουρισμός: Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας.
  • Πολιτιστικός Τουρισμός: Ελλάδα και σύγχρονη τέχνη.
Εμφάνιση Φωτ.4.jpgΟ αξιωματούχος του ΟΗΕ κ. Ταλεμπ Ριφάι μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τις επιδόσεις του Ελληνικού Τουρισμού όπου τόνισε κυρίως τα θεαματικά αποτελέσματα που καταγράφει τουρισμός στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια και ιδιαιτέρως έκανε αναφορά για τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Το έτος 2017 έχει ανακηρυχθεί έτος βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Εμφάνιση Φωτ.6.jpgΗ παρουσία της Πελοποννήσου στις εισηγήσεις ήταν ιδιαίτερη, καθόσον η Περιφέρεια Πελοποννήσου καθίσταται ο πιο ελκυστικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και ο πιο πράσινος ποιοτικός προορισμός. Διαθέτει στο σύνολο της, μια σειρά από μοναδικά και αυθεντικά τουριστικά πλεονεκτήματα. Οδηγός σε αυτήν την Πελοποννησιακή αναπτυξιακή στρατηγική είναι ο τουρισμός, τα ποιοτικά προϊόντα, η σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και τη γαστρονομία, η ασφάλεια στην Περιφέρεια, η προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα. Στόχος μας δεν είναι η αριθμητική και πρόχειρη κατάκτηση των μεγεθών, αλλά η διαρκής ανάπτυξη σε ένα πλαίσιο συνεργασίας ανθρώπου και φύσης όπου κυριαρχεί η βιώσιμη πρόοδος.
Εμφάνιση Φωτ.5.jpgΗ Πελοπόννησος συγκαταλέγεται στην ετήσια λίστα προτάσεων των προορισμών του Abta, της Dailymail, της Telegraph, στο μεγαλύτερο παγκόσμιο τουριστικό οδηγό Lonely Planet, επισημαίνοντας πως όλα αυτά αποτελούν τα αποτελέσματα μιας συντονισμένης και στοχευμένης εργασίας βασισμένη στις συνέργειες.
«Η εξωστρέφεια αποτελεί την κεντρική μας επιλογή» και την καταφέρνουμε σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους και καλύτερους «συμμάχους» διεθνώς όπως η  Aegean Airlines, η British Airways, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Μεγάλης Βρετανίας (Abta) και η Easy Jet.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου χωρίς κομματικές αγκυλώσεις συνεργάζεται άψογα με όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.
Γίνονται μονίμως αναφορές στις ενέργειες που αφορούν την προσέλκυση επενδύσεων στον προορισμό «Πελοπόννησος», έχοντας ολοκληρωμένο προγραμματισμό που εμπεριέχει επενδυτικές ευκαιρίες σε αυτήν. Αυτές παρουσιάζονται και προβάλλονται ιδιαιτέρως σε όλα τα διεθνή γεγονότα στα οποία συμμετέχει ανελλιπώς.
Ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στον οργανωμένο σχεδιασμό για τον τουρισμό που έχει εκπονήσει, έχει εντάξει στοιχεία τοπικής και κυκλικής οικονομίας - αγροδιατροφική σύμπραξη, κτηνοτροφικά πάρκα, αδειοδοτήσεις κ.α. - σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους  επαγγελματικούς και κλαδικούς φορείς.
Η Περιφέρεια, με την ουσιαστική πολιτική που εφαρμόζει, ανοίγει νέες προοπτικές ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πελοποννήσου και της χώρας. Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα αυτά μπορούμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο με τελικό στόχο «Προορισμός Πελοπόννησος 365 ημέρες».
Προωθεί αναπτυξιακές και τουριστικές σχέσεις με νέες αγορές. Συμμετέχει και έχει ζωντανή παρουσία σε κάθε εκδήλωση για την προβολή της Πελοποννήσου. Αναπτύσσει δραστηριότητες φιλικές στην επιχειρηματικότητα, που στόχο έχουν τον εμπλουτισμό και τη βελτίωση του επιπέδου του τουριστικού προϊόντος της χώρας, και των προσφερόμενων υπηρεσιών, βασιζόμενη σε πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και γνώσης των προβλημάτων.

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
                                                      Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π