Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Έντονοι «διαξιφισμοί» στη Βουλή στην συζήτηση για τα δάνεια των κομμάτων

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Κήρυκας ανευθυνότητας ο κ. Μητσοτάκης Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Επιχειρήσατε να χτίσετε τη νέα διαπλοκή
Σε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.
Οπως αναμενόταν η σύγκρουση κορυφής μεταξύ των δύο αρχηγών δεν περιορίστηκε στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά επεκτάθηκε και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, με τον κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει ότι οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης έχουν σαφές αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και τον πρωθυπουργό να τον κατηγορεί για ακόμη μια φορά ότι συντάσσεται με την πλευρά των δανειστών.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης τονίζοντας ότι οι δανειστές απαιτούν πράγματι υπερβολικά υψηλά μέτρα και αυτό είναι το τίμημα «της αναξιοπιστίας Τσίπρα και της τραγικής ανικανότητάς σας».
Καταλόγισε στον κ. Τσίπρα την ευθύνη για τα νέα μέτρα λιτότητας.
«Δεν θα σας επιτρέψουμε να παίξετε την τύχη της χώρας στα ζάρια» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης.

Την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου αντιλαϊκού σχεδίου που υλοποιείται βήμα-βήμα και έχει ως στόχο να υπερασπιστεί το κεφάλαιο ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας
«Θα κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας για να ολοκληρώσετε τη διαπραγμάτευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του ΚΚΕ προσθέτοντας με νόημα: « αυτά που λέτε ότι δεν θα ψηφίσετε μέτρα, ο λαός τα ακούει βερεσέ».
Εκλογές για να προκύψει κυβέρνησης ευρείας συνεννόησης με άλλον Πρωθυπουργό ζήτησε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

«Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Η λύση βέβαια δεν βρίσκεται στην παράδοση στις ακραίες απαιτήσεις του Σόιμπλε και την παλινόρθωση της Δεξιάς», σημείωσε απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Η λύση βέβαια δεν βρίσκεται στην παράδοση στις ακραίες απαιτήσεις του Σόιμπλε και την παλινόρθωση της Δεξιάς», σημείωσε απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ουσιαστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε την πρόταση που είχε γίνει νωρίτερα εκ μέρους του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου για νέα κυβέρνηση με άλλον Πρωθυπουργό, αλλά χωρίς να προηγηθούν εκλογές.
«Μας γυρίζετε σε ένα επικίνδυνο δίλημμα: Grexit ή μόνιμη λιτότητα. Εσείς κουβαλάτε νερό στο μύλο των πιο ακραίων κύκλων. Τώρα παίζετε και το παιχνίδι του Σόιμπλε κύριε Τσίπρα; Ξεκινήσατε ως δήθεν επαναστάτης και γίνατε υποτακτικός», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ή κλείστε λοιπόν την αξιολόγηση ή καταθέστε την εντολή. Μεσοβέζικες λύσεις αυτή τη φορά δεν υπάρχουν. Να αναλάβει την ευθύνη μια κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να παραπαίει. Καιροφυλακτεί η άβυσσος». Με αυτό τον τρόπο έκλεισε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης καλώντας την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την 2η αξιολόγηση.
«Θα είναι έγκλημα αν δεν κλείσετε τη 2η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Θα είναι έγκλημα αν χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση που κρίνεται στις 9 Μαρτίου. Θα είναι έγκλημα αν η αξιολόγηση πάει για το Μάιο όπως ψιθυρίζουν κάποιοι βουλευτές σας», είπε ο κ. Θεοδωράκης προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να παρατείνετε την εκκρεμότητα και ανοίγετε ξανά κουβέντα για τη δραχμή. Δεν θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του ‘15.

 Οι ομιλίες (video)