Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Οι Τούρκοι έβγαλαν και βίντεο από την πρόκλησή τους στα Ύμια!


Σε κινηματογραφικό σόου θέλησαν να μετατρέψουν την πρόκλησή τους στα Ύμια οι Τούρκοι που ανέβασαν και βίντεο από την… βόλτα τους στο Αιγαίο.
Military chief Akar pays surprise visit to Kardak islets amid tense relations with Greece  http://sabahdai.ly/Dca1e1  pic.twitter.com/pkSNVMVyb2  
O τουρκικός Τύπος ανέβασε κινηματογραφικό υλικό από την επίχείρηση των τουρκικών σκαφών, στο οποίο φαίνεται πως τα δύο ταχύπλοα στα οποία επέβαιναν οι κομάντος, αλλά και του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής οι χειριστές προσέγγισαν αρκετά
κοντά στα Ίμια. Στα πλάνα διακρίνεται και ένα ελληνικό σκάφος το οποίο πλέει παράλληλα με τα τουρκικά επιτηρώντας τις κινήσεις τους.
Το χρονικό
Η επικοινωνιακή «εκδρομή» διάρκειας επτά λεπτών, σύμφωνα με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, στα Υμια, με επικεφαλής του «στρατιωτικού θιάσου» τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Χουλούζι Ακάρ, και «κομπάρσους» τους αρχηγούς και των τριών Οπλών (Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας), έγινε μετά τυμπανοκρουσιών, τιμητικών αγημάτων, ευρύτατης τηλεοπτικής και φωτογραφικής κάλυψης από φωτογράφους και καμεραμάν του τουρκικού Στρατού, καθώς και μεγάλης προβολής από τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο κ. Ακάρ επισκέφθηκε χθες το πρωί αρχικά τη ναυτική βάση Ακσάζ, κοντά στην τουριστική περιοχή της Μαρμαρίδας, απέναντι από την Κω και τη Ρόδο, όπου τον υποδέχτηκε τιμητικό άγημα. Στη συνέχεια, μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς του, φωτογραφήθηκε με φόντο το σήμα της βάσης και κατόπιν με τις λιμουζίνες τους έφτασαν στο λιμάνι προκειμένου να επιβιβαστούν σε πυραυλάκατο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Οπως φαίνεται από το εκτενές φωτογραφικό «ρεπορτάζ» που έκαναν οι στρατιωτικοί φωτογράφοι, τους οποίους είχε μαζί του, ο ίδιος είχε μεγάλη συνοδεία από συμβούλους του που του κουβαλούσαν βαλίτσες του (!), αλλά και αρκετούς οπλισμένους «μέχρι τα δόντια» σωματοφύλακές του. Η παρουσία των τελευταίων, ως γνωστόν, έχει γίνει κανόνας πλέον στη γείτονα, δεδομένου ότι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, οι Τούρκοι αξιωματούχοι που πρόσκεινται στον Ερντογάν φοβούνται τους «αντικαθεστωτικούς».
Την πυραυλάκατο συνόδευαν εν πλω προς τα Υμια δυο τουρκικά ταχύπλοα, στα οποία πιθανώς επέβαιναν μέλη των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων για την προστασία του κ. Ακάρ.
Απομάκρυνση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, «η πυραυλάκατος και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων, οι οποίες τη συνόδευαν, προσέγγισαν περί τις 11 το πρωί το συγκρότημα των νήσων Υμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου επτά λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ). Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ, αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους. Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Κατά τον διάπλου από τη θαλάσσια περιοχή, οι φωτογραφικές μηχανές πήραν φωτιά, ενώ το ένα πλάνο με τους αρχηγούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να στήνονται με φόντο τα Υμια ακολουθούσε το άλλο, όπως φάνηκε, άλλωστε, από τις φωτογραφίες που εδόθησαν στη δημοσιότητα. Ο τουρκικός «στολίσκος» προσέγγισε τα Υμια, έκανε μια μικρή «βόλτα» πλησίον των νησίδων και κατόπιν, υπό τις προειδοποιήσεις της ελληνικής κανονιοφόρου «Κραταιός» και του σκάφους του Λιμενικού, επέστρεψε στις τουρκικές ακτές.
Για κάποια λεπτά υπήρξε η «συνήθης κόντρα», με τα ελληνικά πλοία να καλούν τα τουρκικά πλοία να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τα τουρκικά να καλούν τα ελληνικά να φύγουν από την περιοχή. Πάντως, δεν επιβεβαιώνεται απόπειρα Τούρκων στρατιωτών να ανεβούν στα Υμια. Εκτιμάται ότι αυτοί που επέβαιναν στα δύο ταχύπλοα ήταν μόνον για τη συνοδεία των Τούρκων αρχηγών.
Για εσωτερική κατανάλωση
Κατόπιν, ο κ. Ακάρ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τα Υμια τουρκικά και εξέφρασε την αποφασιστικότητα των Ε.Δ. να προασπίσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η αναπαραγωγή της «είδησης» από τουρκικά ΜΜΕ έγινε σε πανηγυρικούς τόνους, τόσο -προφανώς- για εσωτερική κατανάλωση όσο και για να σταλεί, δήθεν, ένα μήνυμα στην Αθήνα. Ως γνωστόν, η τουρκική αντιπολίτευση, στο πλαίσιο της ενδοτουρκικής πολιτικής αντιπαράθεσης, έχει «κατηγορήσει» τον Ταγίπ Ερντογάν για «υποχωρητικότητα» έναντι της Ελλάδας για τα 16 νησιά που, κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, «κατέχει» η Ελλάδα, αλλά «ανήκουν» στην Τουρκία.

Ο τουρκικός Τύπος
Το θέμα της τουρκικής πρόκλησης στα ‘Υμια εχθές  από την τουρκική πυραυλάκατο στην οποία επέβαινε ο Αρχηγός του στρατού της Τουρκίας αλλά και οι αρχηγοί των«όπλων», είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των Τουρκικών εφημερίδων.
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ξεκάθαρα πως η χθεσινή πρόκληση των  Τούρκων, δύο ημέρες μάλιστα πριν από την επέτειο των Υμίων,  έγινε ως αντίποινα στην απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των 8 αξιωματικών στην Τουρκία πριν από λίγες μέρες.
Η εφημερίδα Star να αναφέρει : Μήνυμα στην Αθήνα με τα Καρντάκ (Ύμια) και συνεχίζει: «Μετά την απόφαση της Ελλάδος για την μη έκδοση των 8 πραξικοπηματιών ο Ακάρ επισκέφθηκε τα Καρντακ»
Στο ίδιο μήκος κινείται και η εφημερίδα GÜNEŞ  με τ τίτλο: Μπορέσαμε να σας το εξηγήσουμε και αναφέρει: «Στην Ελλάδα που δεν επιστρέφει τους 8 τρομοκράτες δόθηκε μήνυμα στη γλώσσα που καταλαβαίνει».
Η εφημερίδα TÜRKİYE έχει τίτλο στο πρωτοσέλιδό της Μήνυμα Καρντάκ (Ύμια) και επεξηγεί πως το μήνυμα είναι «Για τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ  τα οποία προστατεύει η γειτονική χώρα».
Η εφημερίδα HÜRRİYET κρατάει μια απόσταση από τα υπόλοιπα έντυπα αναφέροντας στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο  Η πόζα του Καρντάκ (Ύμια) και επεξηγώντας πως «Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με τους αρχηγούς όλων των όπλων έκαναν βόλτα στην περιοχή του Καρντακ  ( Ύμια) όπου Ελλάδα και Τουρκία είχαν φτάσει στα πρόθυρα του πολέμου»
eleftherostypos.gr